Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Η CORRIERE DELLA SERA ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΝΕΙ

«Η συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε χθες από την Κοριέρε με τον Βαρουφάκη, άνοιξε το θέμα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να τελέσει σε περίπτωση που δεχθεί αρνητικές απαντήσεις στις προτάσεις της για συμβόλαιο υπέρ της ανάπτυξης. Δημοψήφισμα για το Ευρώ ή όχι; Όποιο δημοψήφισμα και αν οργανωθεί στην Ελλάδα ως αντίδραση σε ένα όχι των Βρυξελλών, θα ήταν ένα δημοψήφισμα με θέμα ευρώ ναι/ευρώ όχι. Όποιο όνομα και αν αποφασιστεί να του δοθεί. Το ξέρει η κυβέρνηση της Αθήνας και το ξέρει ο υπουργός Βαρουφάκης».
Επιμένει η ιταλική εφημερίδα και δεν επανορθώνει σχετικά με τη συνέντευξη Γιάννη Βαρουφάκη.
Σε άρθρο το οποίο τιτλοφορείται «τα εμπόδια της διαπραγμάτευσης που αφορά την Ελλάδα και ο (ογκώδης) ρόλος του Βαρουφάκη» η σημερινή Corriere della Sera εμφανίζεται ανένδοτη σχετικά με τα όσα ελέχθησαν στη συνέντευξη Βαρουφάκη.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Η συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες (8/3) δημιούργησε πολλές αντιδράσεις από πλευράς της κυβέρνησης. Πρόκειται για κιτρινισμό ολκής για τον οποίο η Corriere dela Serra πρέπει να επανορθώσει άμεσα. Με αυτήν τη φράση το υπουργείο Οικονομικών τοποθετήθηκε σχετικά με τη συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη στην εφημερίδα, τονίζοντας πως: «Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι θα συμβεί αν η Ευρώπη δεν "ακούσει" τις ελληνικές θέσεις, ο υπουργός απάντησε πως η Ευρώπη ακούει και γνωρίζει πως να βρίσκει λύσεις και να επιτυχαίνει αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες. Κι όταν ο εν λόγω δημοσιογράφος επέμεινε στην υποθετική ερώτηση "ναι, αλλά τι θα κάνετε αν απορριφθούν όλες σας οι προτάσεις;" ο υπουργός απάντησε πως, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, "εμείς δεν έχουμε αγαπήσει τις καρέκλες - αν χρειαστεί, αν βρεθούμε μπροστά σε αδιαλλαξία, θα καταφύγουμε στον ελληνικό λαό είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα" - προφανώς όσον αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε αυτό όμως το σημείο της συνέντευξης η σύνταξη της εφημερίδας προσέθεσε "για το ευρώ" - κάτι που ο υπουργός ούτε είπε ούτε εννόησε. Πρόκειται για κιτρινισμό ολκής για τον οποίο η Corriere dela Serra πρέπει να επανορθώσει άμεσα.»
Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει ότι:
Γενικότερα, τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται κρούσματα συστηματικής διαστρέβλωσης των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών από μερίδα των ΜΜΕ. Αυτές οι διαστρεβλώσεις, καθώς και η συνεχής κινδυνολογία για μη πληρωμή υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου στους δανειστές του, αποτελούν εκούσιες ή ακούσιες προσπάθειες υπονόμευσης της καλής πορείας στην οποία βρίσκεται η διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και τους εταίρους της.
Σε πείσμα όμως των διαστρεβλωτών, η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου προχωρά κανονικά και η χώρα είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις αποπληρωμής έγκαιρα και εξ ολοκλήρου.
Corriere della Sera: Η Ελλάδα εκνευρίζει τη Γερμανία
Η Κοριέρε, στο νέο άρθρο της, με την υπογραφή του Ντανίλο Τράινο (ο δημοσιογράφος που υπέγραφε και χθες την συνέντευξη με τον υπουργό Οικονομικών) αναφέρει:
«Η κυβέρνηση της Αθήνας δημιουργεί, κυρίως, την εντύπωση -κάποιες φορές το δηλώνει- ότι επιθυμεί μια αλλαγή καθεστώτος, regime change, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δηλαδή την εγκατάλειψη των πολιτικών οι οποίες στηρίζονται από 18 μέλη της Ευρωζώνης σε σύνολο 19».
Σύμφωνα με τον Ντανίλο Τράινο «κάτι τέτοιο εκνευρίζει όχι μόνον τη Γερμανία, αλλά και την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, και την Ισπανία, οι οποίες σεβάστηκαν και σέβονται τις δεσμεύσεις που έλαβαν στην Ευρώπη, και τις χώρες εκείνες της ανατολικής Ευρώπης που είναι φτωχότερες σε κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν τα χρήματα των πολιτών τους σε μη ασφαλή προγράμματα βοήθειας».
Η Κοριέρε γράφει, όμως, ότι «από την άλλη πλευρά δεν γίνεται πάντα κατανοητή η σημασία της πολιτικής πρόκλησης που ξεκίνησε στην Ελλάδα με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, που αφορά την ανοικοδόμηση ενός συστήματος ικανού να συλλέγει φόρους, τη δημιουργία μιας κοινωνικής συνείδησης η οποία έχει ατονήσει, την προσπάθεια να ξεριζωθεί η διαφθορά, το μοίρασμα της εξουσίας βάσει ποσοστών ισχύος και ο νεποτισμός, φαινόμενα υπερισχύουν, στα πλαίσια μιας ελληνικής ιθύνουσας τάξης η οποία είναι συχνά ανεύθυνη».
Τα δυο ερωτήματα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τις αλλαγές αυτές στα πλαίσια της Ευρωζώνης, και πως η Ευρωζώνη μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Η υπόθεση Βαρουφάκη
«Σε όλα αυτά προστίθεται και η υπόθεση Βαρουφάκη», γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου και αναφέρει: «Δεν αποτελεί μυστικό το ότι ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και μερικούς συναδέλφους του -της Ευρωομάδας- δεν υπάρχει χημεία. Ισχύει για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ενοχλήθηκε επανειλημμένα από τη συμπεριφορά, ενίοτε αλαζονική, του Βαρουφάκη. Ισχύει για τον Ισπανό Λούις Ντε Γκίντος, ο οποίος δεν εννοεί να ακυρώσει, στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, τις προσπάθειες μεταρρύθμισης που έχει επιτελέσει η Μαδρίτη. Και ισχύει και για άλλους, οι οποίοι δεν εκτίμησαν το ότι ο Βαρουφάκης, στις διασκέψεις, δεν μιλά ως πολιτικός, αλλά ως οικονομολόγος. Η σχέση του Έλληνα υπουργού με τον Μάριο Ντράγκι, άλλωστε, είναι "τυπική", όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος. Και πληροφορίες που διαρρέουν -μόνον πληροφορίες- υποστηρίζουν ότι και ο ίδιος ο Τσίπρας δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τους τρόπους και την διαλεκτική του υπουργού του».
Σύμφωνα με την Κοριέρε Ντέλα Σέρα, «σήμερα, ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες» και «όλες αυτές οι εντάσεις θα είναι στο τραπέζι».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου