Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Rosselkhoznadzor: "Τα ελληνικά προϊόντα θα είναι τα πρώτα που θα επιστρέψουν στα ρωσικά ράφια"

"Τα ελληνικά προϊόντα είναι τα πρώτα που θα επιστρέψουν στα ρωσικά ράφια" δίνοντας μια τεράστια "ανάσα" στην ελληνική οικονομία δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της  Rosselkhoznadzor, Sergei Dankvert.
 
Τα προϊόντα τροφίμων από την Ελλάδα,την Κύπρο και την Ουγγαρία θα είναι τα πρώτα προϊόντα που θα επιστρέψουν στα ράφια των ρωσικών supermarkerts όταν τελειώσει το εμπάργκο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Sergei Dankvert.
 Η Rosselkhoznadzor είναι η υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της Ρωσίας και είναι στην ουσία η υπηρεσία που ελέγχει τις εισαγωγές και εξαγωγές γεωργικών προϊόντων στη χώρα.
 
Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Dankvert, συζητά την πιθανότητα να στείλει επιθεωρητές στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ουγγαρία, προκειμένου να ακούσουν τους προμηθευτές και να εξασφαλίσουν τις εισαγωγές προϊόντων από αυτές τις χώρες αμέσως μετά την απόσυρση των κυρώσεων.
 
Παράλληλα, ο Dankvert ξεκαθάρισε πως αφού επιλυθεί το θέμα με το εμπάργκο, η Rosselkhoznadzor θα επιτρέψει εισαγωγές μόνο από τους προμηθευτές που ελέγχθηκαν από τους εμπειρογνώμονες από την ΕΕ.
 
Ρωσικό κλιμάκιο αξιολόγησης αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα, στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ελέγχους σε επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να εξάγουν τα προϊόντα τους στη ρωσική αγορά, όπως προκύπτει από τις επαφές που είχε στη Μόσχα κλιμάκιο του aCert (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης ΑΕ) με την Ομοσπονδιακή Κτηνιατρική και Φυτοϋγειονομική Υπηρεσία της Ρωσίας «Rosselkhoznadzor».
 
Από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο και τη γενική διευθύντρια του aCert, Στέφανο Μπίλλα και Κωνσταντίνα Ναλμπάντη αντίστοιχα, η «Rosselkhoznadzor» ετοιμάζει θετική απάντηση στην επιστολή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Παναγιώτη Σγουρίδη, με την οποία ζητούσε την έναρξη, άμεσα, των αναφερόμενων ελέγχων εκ μέρους της ρωσικής πλευράς, αλλά και την εξαίρεση από το ρώσικο εμπάργκο των εξής προϊόντων: ροδάκινα, φράουλες και πορτοκάλια.
 
Βάσει της απάντησης που ετοιμάζεται, «αρχές Απριλίου θα φτάσει στην Ελλάδα ρωσικό κλιμάκιο αξιολόγησης» και «αντικείμενο των ελέγχων θα είναι οι επιχειρήσεις παραγωγής γάλακτος, κρέατος, ιχθύων καθώς και μονάδων αυτών που ενδιαφέρονται να εξάγουν άλλα προϊόντα στη ρωσική αγορά» σημείωσε η κ. Ναλμπάντη.
 
Μάλιστα, όπως είπε, «η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που πρόκειται να δεχθεί τους σχετικούς ελέγχους και θα ακολουθήσουν η Κύπρος και η Ουγγαρία».
 
Στο μεταξύ, ο οργανισμός aCert ως μέλος των επιτροπών διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τον «Rosselkhoznadzor» και τη ρωσική Κυβέρνηση, πρόκειται να οργανώσει σεμινάρια, τα οποία θα πραγματοποιηθούν από ειδικούς της «Rosselkhoznadzor», αναφορικά με τις απαιτήσεις της Ευρασιατικής Ένωσης για τις εισαγωγές προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης στη Ρωσική Ομοσπονδία.
 
Η aCert πρόκειται, επίσης, να πραγματοποιήσει αρχικούς και περιοδικούς ελέγχους και πιστοποιήσεις εξαγωγικών επιχειρήσεων. «Για αυτό το λόγο, η aCert έχει αναπτύξει ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης το οποίο εγγυάται τις παραδόσεις ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στη Ρωσία το οποίο χαίρει αποδοχής από την ελληνική αγροτική βιομηχανία και βιομηχανία τροφίμων» ανέφερε η κ. Ναλμπάντη.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η aCert απευθύνει κάλεσμα στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να δηλώσουν άμεσα το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να ολοκληρώσουν εγκαίρως -πριν την άφιξη της ομάδας αξιολόγησής της "Rosselkhoznadzor" στην Ελλάδα- τις απαιτούμενες διαδικασίες για την εγγραφή τους στα μητρώα του.
 
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ροδάκινου στη ρωσική αγορά, η διοίκηση του aCert, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εμφανίστηκε αισιόδοξη, χωρίς ωστόσο να εισέλθει σε λεπτομέρειες.
 
Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος βρίσκεται από χθες στη Μόσχα και σήμερα θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης, με τα παραπάνω θέματα να βρίσκονται ψηλά στην «ατζέντα» των συζητήσεων που θα έχει.
 
Πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, καθώς η Ελλάδα θα μπορέσει να πιάσει πολύ μεγάλο κομμάτι της ρωσικής "πίτας" με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλα έσοδα για την χώρα, σε μια περίοδο που οι δήθεν "σύμμαχοί" της προσπαθούν να την "απαγχονίσουν" κλείνοντας όλες τις ροές χρηματοδότησης.
 
Μετά την ευκαιρία της εναλλακτικής χρηματοδότησης από την τράπεζα των BRICS παρουσιάζεται και μια μοναδική δυνατότητα για μαζικές εξαγωγές σε ευρεία γκάμα προϊόντων σε μια ιδιαίτερα μεγάλη αγορά, που θα καταστήσει την χώρα οικονομικώς ανεξάρτητη, και λαμβάνουσα οικονομικά οφέλη που προέρχονται από το εξωτερικό και όχι από την εσωτερική κατανάλωση
 
Η εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης φαίνεται πως αποδίδει καρπούς.
 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου