Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 700 ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΠΛΟΙΑΡΙΟΥ

Φόβοι για περισσότερους από 700 νεκρούς μετανάστες μετά τη βύθιση πλοιαρίου
Το πλοιάριο βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (19/04) και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 28 μετανάστες από τους περίπου 700 που επέβαιναν στο πλοιάριο αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Όπως όμως μεταδίδουν ΜΜΕ από τη Μάλτα, υπάρχουν ήδη αρκετά θύματα, τα πτώματα των οποίων επιπλέουν στη θάλασσα και συγκεκριμένα ανοικτά των λιβυκών ακτών, 180 χιλιόμετρα νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το δυστύχημα σημειώθηκε όταν η πλειοψηφία των μεταναστών συγκεντρώθηκε στη μία πλευρά του πλοίου κάνοντας νοήματα, σε μια προσπάθεια να γίνουν αντιληπτοί στο πλήρωμα διερχόμενου πλοίου.
kala
«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.
Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν καράβια με ιταλική σημαία καθώς επίσης και εμπορικά πλοία. Αν επιβεβαιωθεί, η τραγωδία αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500.
Στην Κατάνια θα μεταφερθούν οι διασωθέντες και οι νεκροί του ναυαγίου
Στην πόλη Κατάνια της Σικελίας θα μεταφερθούν οι διασωθέντες και οι σοροί του τραγικού ναυαγίου στα ανοικτά της Λιβύης, ενώ εκφράζονται φόβοι πως έχουν χάσει τη ζωή τους έως και 700 μετανάστες, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία συμμετέχουν στις έρευνες.
Μέχρι αυτή την στιγμή η ιταλική Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν διασώσει 28 μετανάστες και έχουν περισυλλέξει 23 πτώματα. Οι διασωθέντες, στις πρώτες τους συνομιλίες με τους άνδρες της ιταλικής Ακτοφυλακής, συνεχίζουν να κάνουν λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς.
Η τελευταία, σοβαρότερη τραγωδία των «απελπισμένων της θάλασσας» είχε σημειωθεί στις 2 Οκτωβρίου του 2013 στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, με 300 νεκρούς.
Ακυρώθηκε προεκλογική εκδήλωση του Ρέντσι λόγων πένθος
Την απόφαση να ακυρώσει προεκλογική εκδήλωση που θα λάμβανε χώρα στη βόρεια Ιταλία, ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαίου, πήρε ο Ματέο Ρέντσι, τόσο λόγω πένθους για τον θάνατο εκατοντάδων μεταναστών από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Λιβύης, όσο και για να παρακολουθήσει τις εξελίξεις.
Όπως ανέφερε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με θέμα μια κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Ο περιφερειάρχης της Σικελίας, Ροζάριο Κροτσέτα ζήτησε εξάλλου από την Ευρώπη «να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, διότι ο απολογισμός των ναυτικών αυτών τραγωδιών μπορεί να παραλληλισθεί μόνον με τις τραγωδίες που σημειώνονται σε εμπόλεμες καταστάσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιταλική Ακτοφυλακή επιβεβαίωσε και επίσημα ότι το ναυάγιο βόρεια της Λιβύης που σημειώθηκε την περασμένη νύχτα, προκλήθηκε ανατροπή του αλιευτικού στο οποίο είχαν επιβιβασθεί πάνω από 700 μετανάστες.
Πάπας Φραγκίσκος: Δώστε τέλος στις ανθρώπινες τραγωδίες
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα ώστε να μην υπάρξουν άλλα ναυάγια και θύματα απηύθυνε την Κυριακή και συγκεκριμένα λίγες ώρες μετά την τραγωδία που σημειώθηκε ανοικτά της Λιβύης, ο πάπας Φραγκίσκος.
«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου. Απευθύνω έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δράσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επαναληφθούν άλλες παρόμοιες τραγωδίες. Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδέλφια που πεινάνε, κατατρεγμένα, τραυματισμένα, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αναζητούσαν την ευτυχία», τόνισε ο ποντίφικας και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ των θυμάτων.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου