Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ο τουρκικός Τύπος συνδέει την ομηρεία εισαγγελέα με υποθέσεις στην Ελλάδα - Τι λένε τα δημοσιεύματα

Κωνσταντινούπολη: Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου συνδέουν τον έναν από τους δράστες της αιματηρής ομηρείας του τούρκου εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη με υποθέσεις που απασχόλησαν την Ελλάδα.

Τα δημοσιεύματα φέρουν τον έναν εκ των δύο δραστών, τον Σαφάκ Γιάφλα, μέλος της αριστερής οργάνωσης DHKP-C, να είναι αδελφός του Μπουλούτ Γιάϊλα, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες απήχθη από αγνώστους, στις 30 Μαΐου του 2013 από την Πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα, για να εμφανιστεί λίγο αργότερα κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές.


Ο άλλος αδελφός του, Μεχμέτ Γιαϊλά, μέλος επίσης της ίδιας οργάνωσης, βρίσκεται σύμφωνα με την Hurriyet στην Ελλάδα και εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση του φορτίου με τον οπλισμό που εντοπίστηκε, τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, ανοιχτά της Χίου. Τότε οι ελληνικές Αρχές είχαν προχωρήσει σε οκτώ συλλήψεις, τριών ελλήνων και πέντε τούρκων πολιτών, μεταξύ των οποίων, φέρεται να είναι και ο αδελφός του ενός εκ των δραστών της ομηρείας του τούρκου εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, τη Δευτέρα στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα, τις πρωινές ώρες της 30 Ιουλίου του 2013, σκάφος του Λιμενικού Σώματος, που περιπολούσε προληπτικά ανοιχτά της Χίου, εντόπισε μεταξύ Χίου και Οινουσών ένα ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος επτά μέτρων και το προσέγγισε για έλεγχο ρουτίνας. Οι επιβάτες του φουσκωτού δεν έκαναν προσπάθεια να διαφύγουν και στον έλεγχο, που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν δύο αντιαρματικές ρουκέτες, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, σφαίρες και μεγάλο αριθμό έτοιμων εκρηκτικών μηχανισμών.

Όσον αφορά την υπόθεση του Μπουλούτ Γιαϊλά, που είχε προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον την εποχή εκείνη στην Ελλάδα, οι καταγγελίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο άτομο, που συνδέεται με τη DHKP-C επίσης, απήχθη το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαίου 2013, από την οδό Σόλωνος, κοντά στην πλατεία Κάνιγγος.

Ο πρόσφυγας μόλις είχε αποχωρήσει από κουρδικό εστιατόριο, όταν πέντε άνδρες βγήκαν από ένα αυτοκίνητο που περίμενε ώρα σταματημένο, στην άκρη του δρόμου, σύμφωνα με μαρτυρίες, του επιτέθηκαν, τον ακινητοποίησαν, τον ξυλοκόπησαν άγρια και τον έσπρωξαν με τη βία μέσα στο αυτοκίνητο, φράζοντάς του το στόμα για να μην ακούγεται. Οι φωνές του πρόσφυγα, ωστόσο, κινητοποίησαν τους περαστικούς και κάποιοι από αυτούς ειδοποίησαν την Άμεση Δράση, ενώ στο σημείο μαζεύτηκε κόσμος και κατέφθασαν αμέσως και άλλοι πρόσφυγες από το κοντινό εστιατόριο.

Για την υπόθεση είχαν κινητοποιηθεί αρκετές ΜΚΟ και ακτιβιστές του αριστερού χώρου, ενώ το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες διαβεβαίωνε ότι «το Μπουλούτ Γιαϊλά, μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειές του να υποβάλει αίτημα ασύλου, απευθύνθηκε στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) ζητώντας συνδρομή για να καταθέσει το αίτημά του. Το ΕΣΠ έκρινε ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά αντιμετώπιζε βάσιμο φόβο δίωξης, από τις τουρκικές αρχές για λόγους πολιτικούς. Χωρίς να έχει καταγραφεί ως αιτών άσυλο στην Ελλάδα κινδύνευε να συλληφθεί και να απελαθεί στην Τουρκία».

Πληροφορίες τότε έκαναν λόγο για διεθνή απαγωγή που έγινε με από κοινού επιχείρηση μυστικών υπηρεσιών. Από την πλευρά της Τουρκίας, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά συνελήφθη από την Αστυνομία στις 31 Μαΐου 2013 στην Αδριανούπολη, «κατά την είσοδό του από την Ελλάδα».

Τη Δευτέρα, στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης εκτυλίχθηκε ένα «θρίλερ» στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης όπου ένοπλα μέλη της DHKP-C εισέβαλαν και κρατούσαν όμηρο τον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, θύματος της βίαιης αστυνομικής καταστολής της εξέγερσης του καλοκαιριού του 2013.

Μετά τη λήξη της ομηρείας του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, που κατέληξε στο θάνατο του ίδιου εισαγγελέα και των δύο δραστών, στο τουρκικό Twitter εμφανίστηκαν μηνύματα συμπάθειας προς τον Σαφάκ Γιαϊλά, συνοδευόμενα από τη φωτογραφία του. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις αυτές πρόκειται για έναν νεαρό φοιτητή της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, με καταγωγή από τη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: news.in.gr

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου