Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ο Ντράγκι στοιχήθηκε πίσω από το Eurogroup και αύξησε τον ELA μόλις κατά 1,1 δισ.

«Αυτοσυγκράτηση» επέδειξε η ΕΚΤ, η οποία μπορεί να μην έπνιξε τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αλλά φρόντισε να προσφέρει λιγότερα κεφάλαια σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, προχώρησε σε αύξηση του Έκτακτου Μηχανισμού Χρηματοδότησης (ELA) των ελληνικών τραπεζών μόλις κατά 1,1 δισ. ευρώ. Μετά και από τη νέα αύξηση το ύψος του ELA διαμορφώνεται στο επίπεδο των 80 δισ. ευρώ.
Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μην υπάρξει αλλαγή στο «ταβάνι» των ομολόγων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες, το οποίο διατηρείται στο επίπεδο των 13 δισ. ευρώ.

Η απόφαση για αύξηση του κουρέματος των ενεχύρων είχε ληφθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο ανέμενε τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας για να δράσει.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού του ELA κατά 2 δισ. ευρω, στα 78,9 δισ. ευρω, ενώ είχε μετατεθεί για αυτή την εβδομάδα η συζήτηση για το καθεστώς των collateral που θέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό.
Πλέον το ζήτημα είναι η δήλωση του Eurogroup να μεταφραστεί σε απτή πρόοδο των διαπραγματεύσεων που θα ανοίξει το δρόμο για τη τεχνική συμφωνία και τελικά σε ένα νέο έκτακτο Eurogroup ίσως για τις 25 του μήνα. Και αυτό παρά τη δήλωση Σόιμπλε ότι βελτιώθηκε περισσότερο το κλίμα των συζητήσεων και όχι η ουσία των διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση δίνει αγώνα μετ' εμποδίων για μία συμφωνία μέσα στο Μάιο καθώς χθες ο υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκρυψε το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητος που αντιμετωπίζει η χώρα καθορίζοντας
σαν απώτατο χρονικό όριο των διαπραγματεύσεων τα τέλη Μαΐου.
Την ίδια ώρα, όπως όλα δείχνουν, απομακρύνεται και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, που έχει άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, το δημοψήφισμα αποτελεί όπλο της κυβέρνησης σε περίπτωση αδιεξόδου. "Βλέπετε εσείς κανένα αδιέξοδο;", έλεγε η ίδια πηγή σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Επιπλέον έταιρος πολιτικός αξιωματούχος της κυβέρνησης απέκλειε όχι μόνο το δημοψήφισμα, αλλά και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Από τη πλευρά της Επιτροπής η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέγιεβα δήλωσε πως οι διεργασίες του Brussels Group θα συνεχίσουν κατά μήκος της εβδομάδας με στόχο να υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση το συντομότερο δυνατόν, τονίζοντας πως «το Brussels Group θα συνεχίσει τις εντατικές διεργασίες του και θα υπάρξουν εκτενείς διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες έτσι ώστε να επιταχυνθεί η εργασία. Στο τεχνικό επίπεδο, η διαδικασία αυτή θα πλαισιωθεί και από πολιτικές επαφές ούτως ώστε να σημειωθεί η απαραίτητη πρόοδος.»
Στο εξής, στόχος της Επιτροπής είναι να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι διαπραγματεύσεις, ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα μπορούσε να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ακόμα και σε δέκα ημέρες, αν και υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις, μεταξύ των οποίων και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Πάντως, αν και η δήλωση που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση με τη λήξη του χθεσινού Eurogroup είναι μάλλον «χλιαρή», δεδομένης και της ανάγκης της ελληνικής οικονομίας για ανατροπή του κλίματος αδιεξόδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου