Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Τι θα γίνει με το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα

Του Βασίλη Γεώργα
Από το capital
 
Από την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος θα εξαρτηθεί η τελική απόφαση για το αν τη Δευτέρα το πρωί θα ανοίξουν κανονικά το Χρηματιστήριο Αθηνών και η αγορά ομολόγων στην Ελλάδα.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκονται σε ετοιμότητα και τελούν εν αναμονή των αποφάσεων που θα λάβει το πρωί της Κυριακής η ΕΚΤ ως προς το αίτημα συνέχισης της έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

Μοναδικό σενάριο να μην ανοίξουν καθόλου οι αγορές τη Δευτέρα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr, είναι  "να υπάρξει κάποιου είδους τραπεζική αργία με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας και συνεπώς να μη λειτουργήσει το Target 2 μέσω του οποίου γίνεται η εκκαθάριση των συναλλαγών”.
Σε περίπτωση επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων και περιορισμών εξετάζονται διάφορα σενάρια και σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί την Κυριακή. Το πιθανότερο με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι το Χρηματιστήριο να λειτουργήσει ακόμη και αν επιβληθούν capital controls, εφόσον από τη μια η ΕΚΤ διαβεβαιώσει ότι θα υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση προς το τραπεζικό σύστημα και συνεχίσει την παροχή ρευστότητας από τον ELA και από τη στιγμή που ήδη κριθεί πως υπάρχει επαρκής πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.
Εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιρειών εμφανίζονται πάντως εξόχως προβληματισμένοι για το αν θα έπρεπε να ανοίξει το Χρηματιστήριο της Αθήνας και επικαλούνται για τις ανησυχίες τους τις "έκτακτες συνθήκες" που διαμορφώνονται. Χρηματιστές και διαχειριστές κεφαλαίων είναι προετοιμασμένοι για πολύ ισχυρές αναταράξεις την ερχόμενη εβδομάδα λόγω της αβεβαιότητας που πυροδοτεί η αιφνιδιαστική πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος.
Σε κάθε περίπτωση, αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, η Δευτέρα θα είναι η απαρχή μιας εξαιρετικά δύσκολης και αβέβαιης εβδομάδας για την εγχώρια και τις διεθνείς αγορές, που είναι άγνωστο με πόση ένταση θα αντιδράσουν. Με την Ελλάδα να θεωρείται πως βρίσκεται στα πρόθυρα της μεγαλύτερης κρατικής χρεοκοπίας στην Ιστορία, διεθνείς αναλυτές συγκρίνουν τις δυνητικές επιπτώσεις με εκείνες από το σκάσιμο της Lehman Brothers που κόστισε σε λίγα 24ωρα τρισεκατομμύρια ευρώ στις αγορές ομολόγων και στα Χρηματιστήρια.
Την τελευταία εβδομάδα στο χρηματιστηριακό ταμπλό και τα ομόλογα είχε αποτυπωθεί η αισιοδοξία για κατάληξη των συζητήσεων σε κάποιου είδους συμφωνία, καθώς το Χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά κατά 16% ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν υποχωρήσει από το 13,6% στα επίπεδα του 10,5-11%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου