Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε τρεις επιτάφιους πύργους στην Παλμύρα

Πρόκειται για τους περίφημους τάφους Ελάχμπελ, Τζάμπλικ και Χίτοτ που χρονολογούνται μεταξύ του 44 και του 103 μ.Χ. και "κατασκευάστηκαν από εύπορες οικογένειες της αρχαίας Παλμύρας  Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε τρεις από τους περίφημους επιτάφιους πύργους που κοσμούν τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας στη συριακή έρημο, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής Αρχαιοτήτων της Συρίας Μααμούν Αμπντελκαρίμ.



"Ανατίναξαν τρεις από τους επιτάφιους πύργους, αυτούς που ήταν οι καλύτερα διατηρημένοι, οι πιο όμορφοι", δήλωσε ο Αμπντελκαρίμ ανακοινώνοντας τη νέα ωμότητα που διαπράττουν οι τζιχαντιστές σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μετά την καταστροφή αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες δύο ναών, από τους ωραιότερους της Παλμύρας.

Ο Αμπντελκαρίμ δήλωσε ότι πηγές στην Παλμύρα επιβεβαίωσαν την καταστροφή των τριών σπουδαίων ταφικών μνημείων. "Είχαμε λάβει αναφορές πριν από δέκα ημέρες αλλά τώρα επιβεβαιώνουμε την πληροφορία. Λάβαμε δορυφορικές φωτογραφίες από το ινστιτούτο Syrian Heritage Initiative που εδρεύει στις ΗΠΑ, οι οποίες ελήφθησαν στις 2 Σεπτεμβρίου".

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Αμπντελκαρίμ, για τους περίφημους τάφους Ελάχμπελ, Τζάμπλικ και Χίτοτ που χρονολογούνται μεταξύ του 44 και του 103 μ.Χ. και "κατασκευάστηκαν από εύπορες οικογένειες της αρχαίας Παλμύρας και αποτελούσαν το σύμβολο της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης κατά τη διάρκεια των πρώτων αιώνων μετά Χριστό. Συγκεκριμένα, ο πύργος Ελάχμπελ χτίστηκε το 103 μ.Χ., είχε τέσσερις ορόφους και υπόγειο που αποτελούσε ολόκληρο όροφο", διευκρίνισε.

Η Παλμύρα, γνωστή ως το "μαργαριτάρι της ερήμου" της Συρίας, "φημίζεται για τους επιτάφιους πύργους της που είναι χαρακτηριστικοί της αρχιτεκτονικής της πόλης", τόνισε ο διευθυντής Αρχαιοτήτων.

Το ΙΚ επωφελήθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία για να προελάσει στη χώρα και να καταλάβει στις 21 Μαΐου την Παλμύρα, 205 χλμ. ανατολικά της Δαμασκού, αφού εξεδίωξε τις κυβερνητικές δυνάμεις, εγείροντας στο μεταξύ τον φόβο για το μέλλον της συριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στις 23 Αυγούστου, οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τον ναό του Βάαλ στην Παλμύρα. Μερικές ημέρες νωρίτερα, είχαν εκτελέσει και ακρωτηριάσει το πτώμα του πρώην επικεφαλής Αρχαιοτήτων της πόλης, του 82χρονου Χάλεντ αλ-Ασαντ.

Την περασμένη Κυριακή, ισοπέδωσαν τον ναό του Βήλου, "το ωραιότερο σύμβολο όλης της Συρίας", δήλωσε ο Αμπντελκαρίμ.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου