Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ακσιάμ: Έρευνες και γεωτρήσεις χωρίς άδεια στην Κύπρο θα παρεμποδιστούν - Η εφημερίδα επικαλείται νέο στρατηγικό έγγραφο του Αρχηγείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας

Άγκυρα: Πιθανές έρευνες και γεωτρήσεις χωρίς άδεια στην Κύπρο στους τομείς της θαλάσσιας αρμοδιότητας της Τουρκίας θα παρεμποδιστούν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ακσιάμ, η οποία επικαλείται νέο στρατηγικό έγγραφο του Αρχηγείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας.

"Οι προσπάθειες της ε/κ διοίκησης να οικειοποιηθεί μόνη της τις αρμοδιότητες του νησιού έχουν διευρύνει το μέγεθος του κυπριακού προβλήματος. Πιθανές έρευνες και γεωτρήσεις χωρίς άδεια στους τομείς της θαλάσσιας αρμοδιότητάς μας που έχουν δηλωθεί στην διεθνή κοινότητα θα παρεμποδιστούν", αναφέρεται στο έγγραφο σύμφωνα με την εφημερίδα.
Στο ίδιο έγγραφο υπενθυμίζεται επίσης ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση στις 8 Ιουνίου του 1995 ανακοίνωσε την απόφασή της στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει στα έξι ναυτικά μίλια τον χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κάτι τέτοιο θα είναι αιτία πολέμου.

Η Ακσιάμ γράφει επίσης ότι στο έγγραφο επισημαίνεται ότι το πρόβλημα από την αρχή ήταν ο εξοπλισμός ορισμένων νησιών του Αιγαίου αντίθετα με τις συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού.

Αναλύοντας το έγγραφο ο Τούρκος εμπειρογνώμονας Νεζάν Ταρακτσί του κέντρου ερευνών TASAM αναφέρει στην εφημερίδα ότι "τελικός σκοπός είναι η διάκριση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων σε παγκόσμια ναυτική δύναμη". "Είμαστε υποχρεωμένοι αυτό να το κάνουμε, διότι όχι μόνο της Τουρκίας αλλά το μέλλον όλου του κόσμου θα διαμορφωθεί στις θάλασσες", ανέφερε.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου