Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ενεργειακή Ένωση(Βίντεο)

Του Ν.Λυγερού

Αντιλαμβανόμαστε όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να υπάρχει μια ενεργειακή ασφάλεια, να μειωθεί η μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία, να επενδύσουμε στις αυτόχθονες πηγές ενέργειας, για να διαφοροποιήσουμε την στρατηγική μας και να απελευθερωθούμε ενεργειακά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώνει συνολικά 400 δισεκατομμύρια Ευρώ μόνο και μόνο για τις εισαγωγές υδρογονανθράκων που αποτελούν το 53% της συνολικής κατανάλωσης. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία αποτελούν το 30% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Με αυτά τα δεδομένα βλέπουμε ότι η Ενεργειακή Ένωση είναι απαραίτητη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτή η προσέγγιση συμφέρει και την Ελλάδα και την Κύπρο με τα κοιτάσματα που διαθέτουμε, διότι θα συμμετάσχουν σε όλη αυτή τη στρατηγική. Έχει σημασία να αντιληφθούμε ότι οι προσπάθειες που κάνουμε για την κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική ΑΟΖ, εντάσσονται σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο, που ενισχύει αυτές τις κινήσεις και το ίδιο γίνεται και για τους σταθμούς υγροποίησης του φυσικού αερίου και ειδικά στη Μεσόγειο Θάλασσα για τα γεωπολιτικά δεδομένα, αφού η Ανατολική Μεσόγειος όλο και περισσότερο αναβαθμίζεται με κάθε ανακάλυψη νέου κοιτάσματος. Η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση θα επιτρέπει επίσης να έχουμε συνολικά τιμές πιο προσιτές, διότι θα λειτουργούμε ομαδικά για να πιέσουμε για τις εισαγωγές.


Ελληνοκυπριακά δεδομένα
Του Ν.Λυγερού

Η προετοιμασία της τριμερούς Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου καθορίζει μια ενιαία στρατηγική για τις ΑΟΖ μας, αλλά και για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων λόγω της οριοθέτησης. Ήδη είδαμε πόσο το υπεργιγάντιο κοίτασμα Zohr έχει επηρεάσει την όλη κατάσταση, γιατί πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή φάσης. Έτσι και η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να φανταστούν την ενίσχυση της σχέσης τους με κάθε νέα ανακάλυψη ενός κοιτάσματος σε μια από τις δύο ΑΟΖ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμάσουμε και για τις θετικές επιπτώσεις του ανοίγματος της Λεκάνης Ηροδότου που βρίσκεται πάνω στο τριπλό σημείο επαφής, αφού ξέρουμε ότι πρόκειται για μια περιοχή που έχει κοιτάσματα της ίδιας τάξης μεγέθους με τη Λεκάνη Λεβαντίνης και Νότια της Κρήτης. Δηλαδή την ώρα που άλλοι ασχολούνται με τα κομματικά τους και άλλοι συνομιλούν σε διαπραγματεύσεις που δεν έχουν μια σοβαρή βάση, θα έπρεπε να ετοιμαζόμαστε για αυτά τα θέματα που αφορούν άμεσα το μέλλον της Ελλάδας και της Κύπρου. Η παραγωγή του φυσικού αερίου θα επηρεάσει τόσο πολύ την περιοχή που οι σταθμοί υγροποίησης θα γίνουν απαραίτητοι για τις εξαγωγές με προστιθέμενη αξία. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθεί ο Ελληνισμός για να παίξει έναν ρόλο σημαντικό σε επίπεδο γεωοικονομικής και γεωπολιτικής, διότι τα στρατηγικά αποθέματα λειτουργούν καταλυτικά και είναι βέβαια ένας τρόπος να απελευθερωθούν τα κατεχόμενα και να σκεφτούμε την ένωση του νησιού, δίχως οικονομική καθυστέρηση λόγω της ύπαρξης της ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων της περιοχής. Η μεγάλη εικόνα όχι μόνο υπάρχει αλλά έχει ήδη επηρεάσει όλη την περιοχή αλλά πρέπει να το πιστέψουν οι δικοί μας για να προχωρήσουμε αποτελεσματικά.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Αντίσταση στον ραγιαδισμό και στρατηγική της ενέργειας στην επίλυση του Κυπριακού".
 Αίθουσα εκδηλώσεων Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, 
Λεμεσός. Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου