Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Να αποκλειστεί από τους Oλυμπιακούς Αγώνες του Ρίο κινδυνεύει η Ρωσία - Αλλά και όλες τις διοργανώσεις στίβου

Η κυβέρνηση της Ρωσίας χρηματοδοτούσε ευθέως και επέβλεπε τα ιδρύματα που φέρονται να έχουν καταστρέψει δείγματα ντοπαρισμένων αθλητών
Με αποκλεισμό από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις στίβου κινδυνεύει η Ρωσία μετά την αποκάλυψη του μέγα σκανδάλου ντόπινγκ από την Παγκόσμια Οργάνωση Ελέγχου Ντόπινγκ (WADA) που φθάνει μέχρι την... αυλή του Κρεμλίνου.

Η έκθεση της WADA , την οποία παρουσίασε ο πρώην πρόεδρός της και επικεφαλής της σχετικής επιτροπής, Ντικ Πάουντ, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, αποτελεί κόλαφο για τον ρωσικό αθλητισμό. Ο Πάουντ έκανε λόγο για σκάνδαλο ντόπινγκ, με εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης, καλώντας την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) να επιβάλει τις δέουσες κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν.


Μετά από έρευνα 11 μηνών από την αρμόδια επιτροπή της, η WADA προέκυψε σωρεία παραβάσεων από τη ρωσική ομοσπονδία των κανονισμών περί ντόπινγκ, με τον Πάουντ να εισηγείται μάλιστα στην IAAF "βαριά" τιμωρία των Ρώσων και τον δια βίου αποκλεισμό πέντε προπονητών και πέντε αθλητών. Η WADA υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει προχωρήσει σε συστηματική συγκάλυψη περιστατικών ντοπαρίσματος αθλητών.

Στο μέγα σκάνδαλο δεν είναι μπλεγμένοι μόνο οι Ρώσοι, καθώς οι ανεξάρτητοι ελεγκτές έχουν συλλέξει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι Ομοσπονδίες πολλών χωρών έχουν προχωρήσει σε σκανδαλώδεις συμφωνίες με εκπροσώπους της IAAF, οι οποίοι, έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών, αναλάμβαναν να καλύψουν ύποπτα δείγματα αθλητών.

Ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, αλλά η IAAF φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ρωσίας από κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων, επιθυμώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος.

Σύμφωνα με την έρευνα, εργαστήριο της Ρωσίας κατέστρεψε συνολικά 1.417 δείγματα έπειτα από εντολή του Υπουργού Αθλητισμού της χώρας Βιτάλι Μίτκο, ενώ υπάρχουν "σκιές" και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου καθώς στη ρωσική αποστολή συμμετείχαν αθλητές που είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις ντόπινγκ. Πλέον, η υπόθεση περνάει στα χέρια των ιθυνόντων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου ενώ έρευνα αναμένεται να διεξάγει και η Interpol. Τέλος, ο πρόεδρος της IAAF, ο Σεμπάστιαν Κόε, έδωσε προθεσμία μιας εβδομάδας στη Ρωσία προκειμένου να τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ελέγχου Ντόπινγκ, Ρίτσαρντ Πάουντ εξέφρασε την άποψη αποχώρησης ή αποβολής της Ρωσίας από τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο το καλοκαίρι του 2016. "Ελπίζουμε η Ρωσία να αποβληθεί. Ελπίζουμε να αποσυρθούν οικειοθελώς, για να μπορέσουν να κάνουν όλα όσα απαιτούνται. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε μπορεί να έχουμε μία κατάσταση στην οποία να μη συμμετάσχει η Ρωσία μόνο στους αγώνες του στίβου. Υπάρχουν κανονισμοί που λένε πότε μία χώρα μπορεί να αποβληθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η απόφαση που θα παρθεί πρέπει να μείνει μακριά από πολιτικά συμφέροντα", είπε ο Καναδός παράγοντας.

Το επίμαχο έγγραφο εμπλέκει σχεδόν τους πάντες από αθλητές και προπονητές έως γιατρούς και διάφορα ιδρύματα στη Ρωσία, συμπεριλαμβάνεται κι ένα χημείο στη Μόσχα που ανέλαβε τις εξετάσεις ντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014. Αυτό που κάνει τις αποκαλύψεις ακόμη πιο σκανδαλώδεις είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας χρηματοδοτούσε ευθέως και επέβλεπε τα ιδρύματα αυτά, γεγονός που την καθιστά όχι μόνο συνεργό αλλά επρόκειτο ουσιαστικά για μία κρατική υπόθεση.

Από την πλευρά της, η Ιντερπόλ αρχίζει έρευνα για στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (ΙΑΑF). Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η έρευνά της θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα άτομα, μεταξύ των οποίων και πρώην αξιωματούχους της IAAF.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου