Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Κύπρος:Πρέσβης Ρωσίας: Ζητούμε διευκολύνσεις όπως η Γαλλία και η Γερμανία - «Σύντομα ελπίζουμε ότι θα υπογράψουμε»

Λευκωσία: Η Μόσχα ζητεί να έχει τις ίδιες στρατιωτικές διευκολύνσεις από την Κύπρο όπως έχει η Γαλλία και η Γερμανία, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Στάνισλαβ Οσάτσι, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία ζητεί διευκολύνσεις στρατιωτικού χαρακτήρα, ο Πρέσβης απάντησε “ναι εμείς πράγματι το συζητάμε αυτό το θέμα με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας (Κύπρου) και σύντομα ελπίζουμε ότι θα υπογράψουμε. Θέλουμε να έχουμε τις ίδιες διευκολύνσεις όπως ήδη έχουν η Γαλλία και η Γερμανία”.

Σε σχέση με το Κυπριακό ο Πρέσβης είπε ότι η Μόσχα όπως και στο παρελθόν, θα στηρίξει την Κύπρο ιδιαίτερα στο ΣΑ του ΟΗΕ και στο θέμα των εγγυήσεων.

Οι σημερινές εγγυήσεις, ανέφερε, είναι απαρχαιωμένες και δεν τις χρειάζεται η Κύπρος. Εγγυήσεις, είπε, μπορεί να προσφέρει το ΣΑ του ΟΗΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πρέσβης είπε ότι το αποτέλεσμα των επιχειρήσεων της Ρωσίας στη Συρία φαίνεται από το γεγονός ότι η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό.

`Διακόψαμε σε μεγάλο βαθμό το λαθρεμπόριο με το πετρέλαιο στην Τουρκία και τώρα με τους Αμερικανούς συζητάμε αυτό το θέμα πώς να το σταματήσουμε γιατί τα κέρδη πηγαίνουν στην Τουρκία που προμηθεύει τους Ισλαμιστές με όπλα` είπε.

Ο Ρώσος Πρέσβης ευχαρίστησε τον κ. Λιλλήκα για την αλληλεγγύη του στο θέμα της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αλλά και στο θέμα της δημιουργίας κοινού μετώπου κατά της τρομοκρατίας.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο Πρέσβη για την επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής και όλες τις πολιτικές ομάδες ζητώντας όπως κατατεθεί από κοινού ένα ψήφισμα με το οποίο η Βουλή να καλεί τη Κυβέρνηση όπως υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Ρωσία προσφέροντας μεταξύ άλλων και στρατιωτικές διευκολύνσεις.

Σημειώνοντας τη στήριξη που παρέχει η Μόσχα στην Κύπρο και διαχρονικά στο Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Κύπρος έχει υποχρέωση να συμπαρασταθεί έμπρακτα στη Ρωσία ώστε να κερδηθεί ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Προειδοποίησε ότι εάν ο πόλεμος αυτός δεν κερδηθεί τότε η Κύπρος θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλους κινδύνους και απειλές αφού λίγο απέχει από τις ακτές της Συρίας.

Εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας ότι η Τουρκία στο περιβάλλον που δημιουργείται στην περιοχή έχει ανάγκη 100 φορές περισσότερο τον έλεγχο της Κύπρου προκειμένου να διαδραματίσει το ρόλο του ηγέτη της περιοχής. Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι απαιτείται επαγρύπνηση της Κυβέρνησης προκειμένου η λύση να μην οδηγεί σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή να επιτρέπει επεμβατικό ρόλο της Τουρκίας.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε τη Ρωσία για την στάση αρχών που τήρησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στην απαίτηση του Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όπως γίνει συνάντηση με τρόπο που να βοηθά στην αναγνώριση του ψευδοκράτους αλλά και τη στήριξη που εξέφρασε αναφορικά με τη συμβολή του ΣΑ του ΟΗΕ στα ζητήματα ασφάλειας.

Καταδίκασε επίσης την απρόκλητη κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, λέγοντας ότι η πράξη αυτή αποδεικνύει ότι η Τουρκία καθίσταται ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή μας.

Καταλήγοντας, εξέφρασε τη διαφωνία του για την πρόθεση της ΕΕ για ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω Ουκρανίας λέγοντας ότι ελπίζω ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα συναινέσει.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου