Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Παρέλυσε η Νέα Υόρκη από τη χιονοθύελλα Τζόνας - 19 οι νεκροί λόγω της κακοκαιρίας - O Snowzilla σαρώνει την Ανατολική Ακτή(ΦΩΤΟ)

Πάνω από 90 εκατοστά χιόνι στη Βιρτζίνια και 60 εκατοστά στη Νέα Υόρκη - Προειδοποιήσεις σε 85 εκατομμύρια ανθρώπους: Μείνετε σπίτια σας! - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δέκα πολιτείες των ΗΠΑ - Πάνω από 9.000 ακυρώσεις πτήσεων
Η χιονοθύελλα Τζόνας συνέχισε να σαρώνει τις βραδινές ώρες δεκάδες περιοχές της Ανατολικής Ακτής της Αμερικής, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων της κακοκαιρίας στους 19 νεκρούς. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προειδοποιεί ωστόσο ότι το χειρότερο κομμάτι του επονομαζόμενου «Snowzilla» μπορεί να μην έχει ακόμα παρέλθει, με το χιόνι να αγγίζει το ένα μέτρο ύψος σε πολλές περιοχές, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών και ατυχημάτων.


Η χιονοθύελλα που έχει παραλύσει μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ ενισχύθηκε χθες, Σάββατο, παραλύοντας την Ουάσινγκτον και υποχρεώνοντας τις αρχές να κλείσουν μέχρι σήμερα το πρωί δρόμους, γέφυρες και σήραγγες που οδηγούν στη Νέα Υόρκη.

Αφού στη διάρκεια της νύκτας κάλυψε την περιοχή της Ουάσινγκτον μ' ένα στρώμα χιονιού 60 εκατοστών, η ένταση της χιονοθύελλας ενισχύθηκε αναπάντεχα καθώς στράφηκε προς βορράν και κατευθύνθηκε προς τη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, όπου ζουν 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η χιονοθύελλα συνεχίσθηκε σε όλη τη διάρκεια της νύκτας και στην πόλη της Νέας Υόρκης, το βόρειο Νιού Τζέρσι και το δυτικό Λονγκ Άιλαντ αναμένονται συγκεντρώσεις χιονιού 61 έως 76 εκατοστά, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 64 χλμ/ώρα, ανακοίνωσε η NWS. Η ορατότητα αναμένεται να μειωθεί στα 400 μέτρα ή λιγότερο.

Δέκα πολιτείες κήρυξαν χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ πάνω από 8.000  πτήσεις ακυρώθηκαν τα τελευταία 24ωρα σε ολόκληρη τη χώρα. Στο Κεντάκι, εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν  εχθές τη νύχτα με τα αυτοκίνητά τους για ένα 24ωρο σε ένα μποτιλιάρισμα που έφτανε σε  μήκος τα 55 χιλιόμετρα, με την Εθνοφρουρά να μοιράζει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους ταλαιπωρημένους πολίτες.

Κινητοποίηση των αρχών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων




Τις τελευταίες ώρες, ο αριθμός των θυμάτων του «Τζόνας» έχει φτάσει τους 19 νεκρούς, 13 από τους οποίους σκοτώθηκαν σε τροχαία που προκάλεσε ο παγετός στο Άρκανσας, τη Βόρεια Καρολίνα, το Κεντάκι, το Οχάιο, το Τενεσί και την Βιρτζίνια. Ακόμα τέσσερα άτομα - κυρίως ηλικιωμένα- πέθαναν φτυαρίζοντας χιόνι στο Μέριλαντ και τη Νέα Υόρκη ενώ δύο ακόμα Αμερικανοί άφησαν την τελευταία τους πνοή από υποθερμία.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η χιονόπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Νέα Υόρκη, με τον Δήμαρχο της πόλης να εξαγγέλλει απαγόρευση κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα και να προειδοποιεί τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για όλο το διάστημα της κακοκαιρίας.

«Όλα τα οχήματα των πολιτών πρέπει να βρίσκονται εκτός των δρόμων. Πρόκειται για επίσημη προειδοποίηση. Όσοι Νεοϋορκέζοι είστε ακόμα στους δρόμους επιστρέψτε σπίτι σας», ανακοίνωσε εχθές το απόγευμα ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, σε μια συντονισμένη προσπάθεια του Δήμου να αποφύγει πρόσθετα ατυχήματα.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έκαναν και οι κυβερνήτες άλλων 10 πολιτειών. Επέβαλε επίσης απαγόρευση σε όλες τις μετακινήσεις στους δρόμους της περιοχής της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λονγκ Άιλαντ, με εξαίρεση τα οχήματα των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, από το απόγευμα του Σαββάτου έως σήμερα στις 7 π.μ. (τοπική ώρα), οπότε και θα επαναλειτουργήσουν όλες οι γέφυρες και οι σήραγγες που οδηγούν στην πόλη από το Νιού Τζέρσι.

Η υπηρεσία δημόσιων συγκοινωνιών της Ουάσινγκτον αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία των δημόσιων μέσων μεταφοράς για ολόκληρη τη σημερινή ημέρα.
«Αναμένουμε συνεχείς ισχυρούς ανέμους σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι πολύ περιορισμένη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μάριελ Μπόουζερ.

Είναι η δεύτερη σε συγκέντρωση χιονιού στην ιστορία της Νέας Υόρκης, καθώς μέχρι το μεσημέρι είχαν πέσει 68 εκατοστά, λίγο λιγότερο από το ρεκόρ του 2006, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS). Είναι επίσης από τις μεγαλύτερες που έχουν πλήξει ποτέ την Ουάσινγκτον.


Αγνώριστη η Νέα Υόρκη ντυμένη στα λευκά



Στα τρία αεροδρόμια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, το Τζον Φ. Κένεντι, το Λαγκουάρντια και το Νιούαρκ (στο Νιου Τζέρσι) δεν πραγματοποιείται καμία απογείωση ή προσγείωση αεροσκάφους ήδη από τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, ενώ έχουν ακυρωθεί πάνω από 9.000 πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το USA Today, πάνω από 250.000 Αμερικανοί σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Ακτής της χώρας έμειναν χωρίς ρεύμα το Σάββατο. Καταστροφικές πλημμύρες σημειώθηκαν επίσης εχθές και κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αρκετές παραθαλάσσιες πόλεις στο Νιου Τζέρσι, με αποτέλεσμα πάνω από 100.000 σπίτια να μείνουν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες. Τα μέσα συγκοινωνίας δεν λειτουργούν στην πόλη ενώ τα προβλήματα συνεχίζονται αμείωτα και σήμερα.

Στους δρόμους κυκλοφορεί από χτες ελάχιστος κόσμος












ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου