Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Το καράβι του απέραντου γαλάζιου

Του Ν.Λυγερού

Όταν μιλούμε για το πρόγραμμα του EuroAsia Interconnector, λίγοι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται τη γεωπολιτική του αξία που ξεκινά από τη γεωοικονομία. Κι ακόμα λιγότεροι πιστεύουν ότι θα υλοποιηθεί. Έτσι όταν ξεκινά το πρόγραμμα πολλοί δυσκολεύονται ακόμα και να το δουν λόγω της ηττοπάθειας που κυριαρχεί. Κι όμως τώρα βρίσκεται στη φάση ν’ αρχίσει επί του πρακτέου η βυθομετρική μελέτη με το καράβι Odin Finder της ιταλικής εταιρείας Gas που κέρδισε τον διαγωνισμό που διοργάνωσε η EuroAsia Interconnector Α.Ε. για να καλύψει όλη τη διαδρομή μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας μέσω της Κύπρου και της Κρήτης.
Αυτή η μελέτη θα τελειώσει σ’ έναν μήνα και τα αποτελέσματά της θα μας δώσουν ένα διάδρομο εφικτότητας φάρδους 4 χιλιομέτρων για ένα μήκος μεγαλύτερο των 1000 χιλιομέτρων και για βάθη που ξεπερνούν τα 2000 μέτρα. Ζήσαμε από κοντά τα εγκαίνια για την έναρξη της αποστολής του καραβιού του απέραντου γαλάζιου. Και μπορέσαμε να συνομιλήσουμε με ανθρώπους από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ιταλία, οι οποίοι όλοι παλεύουν για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο που ανήκει στα Projects of Common Interest της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτές οι συναντήσεις αποδεικνύουν επί του πρακτέου ότι γίνεται αυτό που άλλοι θεωρούν ότι παραμένει αδιανόητο. Η ξενάγηση του καραβιού και η εξήγηση των χαρακτηριστικών του αποδεικνύουν την ωριμότητα του όλου θέματος. Έτσι δεν μιλούμε πια για λόγια, αλλά για πράξεις που αλλάζουν το μέλλον και δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο για τη νοοστρατηγική που γράφει την ιστορία μας.





Ν. Λυγερός - EuroAsia Interconnector. Kick-off Meeting. Λευκωσία, 20/01/2016 Ν. Λυγερός - EuroAsia Interconnector - Εγκαίνια. Λιμάνι Λεμεσού, 20/01/2016. Ν. Λυγερός - Σταυροί Απελευθέρωσης. Μικρά Κατεχόμενα, 19/01/2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου