Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Χανς Βέρνερ Ζιν: "Τα πλεονάσματά μας θα διαλύσουν την ευρωζώνη και οι οικονομίες των Γερμανών καταθετών θα χαθούν" - TI ANAΦΕΡΕΙ Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 
Από το  pronews

"Απειλούνται οι καταθέσεις των Γερμανών πολιτών από τα ίδια τα γερμανικά πλεονάσματα, καθώς προκαλούν ελλείμματα στην Νότια Ευρώπη, που θα διαλύσουν την Ευρωζώνη" δήλωσε ο διευθυντής του IFO του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν, που αποτελεί τον επίσημο οικονομικό σύμβουλο της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το γερμανικό ινστιτούτο κατέγραψε επιδέινωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Γερμανία που προμηνύει άσχημες εξελίξεις για την "ατμομηχανή" της Ευρώπης.

Η επιδείνωση καταγράφτηκε τον Ιανουάριο και είναι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία και καταρτίζεται από το ινστιτούτο Ifo, και αποτελεί ένδειξη ότι αυξάνονται οι ανησυχίες των στελεχών επιχειρήσεων στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία καθώς επιβραδύνονται οι αναδυόμενες αγορές ενώ ήδη το 2016 ξεκίνησε πολύ άσχημα για χρηματοοικονομικές αγορές.

Πολλοί άλλωστε πιστεύουν ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου αποτελεί τον βασικό δείκτη που δείχνει πειβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, και αυτή τη φορά θα "αγγίξει" τις πιο πλουσιες χώρες του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Εάν δεν υπάρχει ζήτηση στο πετρέλαιο, τότε δεν υπάρχει ανάπτυξη, και χώρες που δεν αναπτύσσονται δεν αγοράζουν τίποτα από χώρες όπως η Γερμανία που είναι εξαγωγικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο δείκτης Ifo, που βασίζεται σε μηνιαία έρευνα με δείγμα περίπου 7.000 επιχειρήσεις, υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 107,3 μονάδες από την πτωτικά αναθεωρημένη τιμή των 108,6 μονάδων του Δεκεμβρίου.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανάμεναν κατά μέσο όρο ο δείκτης να υποχωρήσει στις 108,4 μονάδες.

Η διαφορά είναι μεγάλη, ειδικότερα εάν αναλγιστεί κάποιος ότι η πτώση, είναι συνεχόμενη για δεύτερο μήνα.

«Σύνοδος κορυφής των ευρω-σκεπτικιστών» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung το επιστημονικό συμπόσιο προς τιμήν του Χανς Βέρνερ Ζιν, που έγινε την Παρασκευή στο πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο ίδιος ο Ζιν, αλλά και οι πρώην επικεφαλής οικονομολόγοι της ΕΚΤ Ότμαρ Ίσινγκ και Γιούργκεν Σταρκ, που φαίνεται να συμμερίζονται τις επιφυλάξεις για τη σημερινή μορφή και λειτουργία του ευρώ, καθώς και ο σημερινός διοικητής της γερμανικής κενρικής τράπεζας Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος συνεχώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προ της «αμοιβαιοποίησης κινδύνων» στην ευρωζώνη.

Ο Β.Σόιμπλε επέλεξε να "κρύψει" τα προβλήματα κάτω απο το "χαλί" και εκανε λόγω περί "αισιόδοξης ενατένιση του νομισματικού μας μέλλοντος".

«Ας επιδείξουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» τόνισε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματά της.

Τα μεγάλα γερμανικά πλεονάσματα αποτελούν την μέγιστη απειλή για τη δημοσιονομική ισορροπία και ο Γερμανός "σοφός" Χ.Β.Ζιν τα θεωρεί απειλή για την ίδια τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Χανς Βέρνερ Ζιν αναφέρει ότι η σημερινή ανισορροπία, όπου τα πλεονάσματα της Γερμανίας αντιπαρατίθενται στα ελλείμματα των Νότιων, "θα έθετε σε κίνδυνο τις οικονομίες των γερμανών καταθετών σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης"

Φυσικά η άποψη του διακεκριμέου διευθυντή του IFO,που αποτελεί το επίσημο συμβουλευτικό όργανο της γερμανικής κυβέρνησης, προκάλεσε ταραχή στους αρεσκόμενους να συνεχίσουν τον "ύπνο" τους παρευρισκόμενους και έτσι ο Γιενς Βάιντμαν επισημαίνει ότι αυτή η αντιδιαστολή νομισματικών επιδόσεων «δεν είναι το πρόβλημα καθεαυτό, αλλά απλώς αντικατοπτρίζει τα υπάρχοντα προβλήματα εντός της ευρωζώνης».

Ο Βάιντμαν "βλέπει" προόδους στην υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη, ενώ εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη οδηγία σχετικά με την ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών (BRRD), που προβλέπει τη συμμετοχή των καταθετών για την αναδιάρθρωση παθητικού (bail in).

Δηλαδή ο καταθέτης με το έτσι θέλω γίνεται επενδυτής αλλά δεν έχει καμμία εξουσία πάνω στην "επένδυσή" του

"Οι τράπεζες διαθέτουν σήμερα μεγαλύτερη επάρκεια κεφαλαίων απ΄ότι προ κρίσης".

"Προέχει όμως να καταργηθεί το προνομιακό καθεστώς καταγραφής των κρατικών ομολόγων στους τραπεζικούς ισολογισμούς, αλλά και να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα επίπεδα οι μελλοντικές παρεμβάσεις για τη διάσωση κρατών-μελών της ευρωζώνης."

Τον λόγο τότε ελαβε ο Ότμαρ Ίσινγκ αναφέροντας μια φράση ενός παλιού Γάλλου ΥΠΟΙΚ: «Η Ευρώπη θα δημιουργηθεί μέσω του χρήματος ή δεν θα δημιουργηθεί καθόλου» έλεγε ο Ζακ Ρυφ.

«Αλλά η ρήση αυτή έχει διαψευστεί οικτρά από τη στιγμή που δεν ολοκληρώνει το κοινό νόμισμα την πολιτική ενοποίηση, αλλά αντιθέτως, η πολιτική ενοποίηση προωθείται, ώστε η νομισματική ενοποίηση να μην αποτύχει».

Ο Χανς Βέρνερ Ζιν πολλάκις αναφέρθηκε με παρεμβάσεις του στο γεγονός ότι η Ευρωζώνη οδεύει σε πολύ "στραβό δρόμο" αλλά οι παρευρισκόμενοι έκαναν πως δεν καταλάβαιναν και επιχειρούσαν να "καπελώσουν" τον επιφανή οικονομολόγο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Süddeutsche Zeitung: «Γνώστες του αντικειμένου αναφέρουν ότι οι άνθρωποι της Μπούντεσμπανκ αξιολογούν θετικά το γεγονός ότι υπάρχει ένας ευφραδής οικονομολόγος που ανεβάζει τους τόνους ακόμη περισσότερο απ΄ότι οι ίδιοι απέναντι στην ΕΚΤ και στους πολιτικούς της Ευρώπης».

Δηλαδή "πέρα βρέχει".

Ο Χανς Βερνερ Ζιν διηύθηνε το οικονομικό ινστιτούτο IFO του Μονάχου επί 17 συναπτά έτη και αποχωρεί τον Μάρτιο, συμπληρώνοντας τα 68 του χρόνια. Διάδοχός του θα είναι ο Κλέμενς Φυστ, παλαιότερα καθηγητής στην Κολωνία και την Οξφόρδη, ο οποίος έως σήμερα ήταν πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών της Ευρωπαϊκής Οικονομίας (ZEW) με έδρα το Μάνχαιμ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου