Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Τέρμα τα ψέματα - Οι αγρότες αποκλείουν λιμάνια, αεροδρόμια και εθνικές οδούς

Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑ ΑΚΡΑ – ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ 24ΩΡΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν να πιέζουν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο του νέου ασφαλιστικού είναι οι αγρότες ολόκληρης της χώρας καθώς μετά τα ογκώδη συλλαλητήρια στα οποία συμμετείχαν επιστρέφουν στα μπλόκα με προδιάθεση να σκληρύνουν ακόμα περισσότερα την στάση τους.
Η κυκλοφορία στον κόμβο Καρδίτσας, στην Ε.Ο. Τρικάλων - Καρδίτσας διεξάγεται κανονικά καθώς έληξε ο τρίωρος αποκλεισμός από τους αγρότες. Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Παύλος Σπυρόπουλος, ανέφερε για τις αυριανές κινητοποιήσεις ότι ο χαρακτήρα τους θα αποφασιστεί κατά την αποψινή συνέλευση των αγροτών.
AdTech Ad
Οι αγρότες προτίθενται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σκληραίνοντας περαιτέρω τη στάση τους με 24ωρους αποκλεισμούς λιμανιών, εθνικών οδών και αεροδρομίων.
Η Πανελλήνια Συνέλευση Συντονιστικών Επιτροπών στην χθεσινή (3/2) σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη με συμμετοχή 62 μπλόκων αποφάσισε:
  • Παραμονή στις αρχικές θέσεις όπως αυτές έχουν καταγραφεί στην συνάντηση της Σίνδου όπου ρητά και κατηγορηματικά ζητείται άμεση ανάκληση των προσχεδίων νόμου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, για συνάντηση και διάλογο με τον Πρωθυπουργό καθώς επίσης ξεκάθαρη και ρητή θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για μη ψήφιση και απόρριψη των αναφερομένων προς εισήγηση προσχεδίων νόμου.
  • Κλιμάκωση περαιτέρω της κινητοποίησης με πολύωρους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, αεροδρομίων, λιμανιών καθώς και 24ωρο αποκλεισμό από τις 12.00 π.μ. του Σαββάτου έως 12.00 π.μ. της Κυριακής.
  • Συνεχίζοντας απαρέγκλιτα την αρχική προσπάθεια για πλήρη ενοποίηση και ενιαίας κατεύθυνσης του αγώνα όλων των μπλόκων, συστάθηκε επιτροπή η οποία θα παραστεί στη συνάντηση της Νίκαιας στις 07/02/2016 καθώς και όπου αλλού χρειαστεί να παραστεί.

Οι αγρότες του μπλόκου Νίκαιας έδωσαν δυναμικό «παρών» στις απεργιακές ενώ για την Κυριακή έχουν καλέσει εκ νέου τους εκπροσώπους των μπλόκων όλης της Ελλάδας στην Νίκαια στις 12 το μεσημέρι για παραπέρα συντονισμό αλλά και για την έως τώρα αποτίμηση των κινήσεών τους.
Οι αγρότες προσανατολίζονται να κλείσουν για 24 ώρες την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, αλλά και τους υπόλοιπους δρόμους του εθνικού δικτύου για το Σάββατο. Σε όλα τα μπλόκα μετά από τις αποφάσεις τους, ο αποκλεισμός θα αρχίσει στις 13:00. Οι αγρότες που μετέφεραν τα τρακτέρ στα μπλόκα αναμένεται να αποφασίσουν αργά το βράδυ για τις ώρες των αποκλεισμών την αυριανή μέρα.
Μετά την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις οι αγρότες στην Φθιώτιδα αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε αποκλεισμούς, ωστόσο, μετέφεραν τα τρακτέρ σε επίκαιρα σημεία του εθνικού δικτύου.

Ενδεικτικά, τα σημεία που έχουν αποκλείσει οι αγρότες είναι τα ακόλουθα:
Κόρινθος
Ολικά κλειστός παραμένει ο Ισθμός στην Κόρινθο τόσο από την νέα όσο και από την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι τόσο από αγρότες όσο και από άλλες επαγγελματικές τάξεις που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό.
Ως αποτέλεσμα οι οδηγοί είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν για να φτάσουν στην Αθήνα από την Κόρινθο κι αντίστροφα, μέσω παρακαμπτηρίου δρόμου από τα ορεινά του Λουτρακίου έως τα Μέγαρα, διανύοντας μια μεγάλη απόσταση περίπου 75 χιλιομέτρων.
Ο Παναγιώτης Φιακάς, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο από το μπλόκο του Ισθμού, υπογράμμισε πως όσο παραμένει μεγάλη δύναμη κόσμου στο μπλόκο θα κρατήσουν κλειστό τον Ισθμό.
Εν τω μεταξύ, κλειστός παραμένει από τους αγρότες και ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Τρίπολης, από χθες το απόγευμα της Τετάρτης (3/2), στο ύψος των διοδίων Νεστάνης με τους αγρότες να δηλώνουν ότι θα κρατήσουν το δρόμο κλειστό έως και απόψε τα μεσάνυχτα.
Ηράκλειο
Στον κόμβο της περιοχής Γιόφυρο, βασικό σημείο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, βρίσκονται οι αγρότες μετά το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στο Ηράκλειο ενάντια στο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο.
Οι αγρότες, ύστερα από την διαμαρτυρία τους έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μετέφεραν την κινητοποίηση τους στο Γιόφυρο όπου με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα έστησαν μπλόκο στην Εθνική Οδό.
Στον κόμβο επίσης έχουν μεταβεί και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, στους δήμους κ.ά., που μετείχαν νωρίτερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Οι αγρότες έχουν αποκλείσει τον ΒΟΑΚ και στα δύο ρεύματα ενώ έχουν κάψει ελαστικά αυτοκίνητων, δηλώνοντας αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο.
Την ίδια ώρα ένα ακόμη μπλόκο στήθηκε από αγρότες στην περιοχή της γέφυρας της Αλικαρνασσού.
Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα
Κλειστή παραμένει από τις 18:00, η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών, ο αποκλεισμός θα διαρκέσει μέχρι και τις 10:00 το βράδυ.
Επίσης, αγρότες της Αχαΐας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν στις 19:00 και για τρεις ώρες, την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών στο ύψος του Αιγίου.
Θράκη
Συνεχίζεται ο επ’ αόριστον ο αποκλεισμός του Τελωνείου Κήπων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα καθώς και ο προγραμματισμός για κλείσιμο των συνόρων και στον Βόρειο Έβρο.
Μακεδονία
Κλειστό παραμένει για τέταρτη ημέρα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας με Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά «υπερβαίνει και τα 22 χιλιόμετρα», όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βισαλτίας Στέργιος Λίτος.
Το μέλος της Συντονιστικής ξεκαθάρισε ότι: «Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται παιδιά και μέλη της κοινωνίας και έτσι ανοίγουμε το βράδυ, αλλά εμμένουμε στη θέση μας ότι δεν περνάνε φορτηγά και νταλίκες».
Στα διόδια των Μαλγάρων, με περισσότερα από 800 παρατεταγμένα τρακτέρ, το «μπλοκάρισμα» ξεκίνησε χθες το μεσημέρι της Τετάρτης (03/02/2016) και ο δρόμος «ελευθερώθηκε» τα πρωί της Πέμπτης.
Θέρμη Θεσσαλονίκης
Από το μπλόκα της αερογέφυρας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και του αεροδρομίου, τη διασταύρωση επί του «Μακεδονία», αγρότες και κτηνοτρόφοι Χαλκιδικής στις 10.30 άναψαν τις μηχανές σε 50 τρακτέρ και ξεκίνησαν για το κέντρο της πόλης. Όπως ανέφερε ο κτηνοτρόφος Μίλτος Χαρέλης: «Σκοπός μας είναι να πάμε από τις μεγάλες οδούς της πόλης και να κινηθούμε περιμετρικά των άλλων συλλαλητηρίων που διοργανώνονται, έτσι ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα και ταλαιπωρία». Τελικός προορισμός θα είναι το υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης.
Από την πλευρά του ο συντονιστής στο μπλόκο αεροδρομίου, Χαράλαμπος Γαλανόπουλος, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Και το απόγευμα ενδεχομένως να προβούμε σε κινητοποίηση στα μπλόκα μας».
Κόμβος Νησελίου
Πεζή πορεία, αλλά με τη συνοδεία περισσοτέρων από 10 τρακτέρ, πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αλεξάνδρειας, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον κόμβο Νησελίου, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας (σε επ' αόριστον αποκλεισμό από τη Δευτέρα (01/02/2016).
Μαζί με απλούς πολίτες των Δήμων Αλεξάνδρειας και Μελίκης, αλλά και με τους εμπορικούς συλλόγους πραγματοποιούν τη δική τους διαμαρτυρία ενάντια στο ασφαλιστικό. Στη συνέχεια αναμένεται να μεταβούν στο μπλόκο επί της Εγνατίας οδού-περισσότερα από 750 τρακτέρ- προκειμένου να διαδηλώσουν εκ νέου.
Νομός Πέλλας
Περισσότερα από 100 τρακτέρ βρίσκονται στους κόμβους Μεσημερίου και Μαυροβουνίου έξω από την πόλη της Έδεσσας (Πέλλα), όπου και πρόκειται να γίνει το συλλαλητήριο που πραγματοποιούν στην πόλη όλοι οι φορείς και επαγγελματικές τάξεις.
Όπως τόνισε ο αγρότης, Τάσος Κυραλίδης, μέλος στο συντονιστικό του κόμβου Μαυροβουνίου: «Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στην είσοδο της Έδεσσας, στα φανάρια, όπου και θα πραγματοποίηση αποκλεισμό, για περισσότερες από δύο ώρες».
Γιαννιτσά
Δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στα Γιαννιτσά, είναι αποφασισμένοι να έχουν και αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα Σερβικιά Γέφυρα, Μελίσσι και Χαλκηδόνα ενώ σκέπτονται να κλείσουν το σημείο Διαγώνιος, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, επικεφαλής του συντονιστικού στη Σερβικιά Γέφυρα.
Νομός Ημαθίας
Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της Βέροιας, αποφάσισαν και πραγματοποιούν με δέκα τρακτέρ, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), δύναμης 400 τρακτέρ- ενώ αντίστοιχες κινήσεις κάνουν και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αγροτών σε όλη την Ελλάδα, που αριθμεί 62 Συλλόγους.
Νομός Πιερίας
Στο Νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, δεν θα γίνει αποκλεισμός δρόμων, τουλάχιστον το πρωί, αφού ήδη «κατευθυνόμαστε στο κέντρο της Κατερίνης προκειμένου να συμμετέχουμε και εμείς στο συλλαλητήριο που προγραμματίστηκε». Υπενθυμίζεται ότι στο Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και την Κατερίνη.
Νομός Καβάλας
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις (20/01/2016) η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή (05/02/2016) δεν θα κλείσει η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.
Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Παναγή: «Αυτό γίνεται ώστε να έχουμε τις δυνάμεις και να πραγματοποιήσουμε τον 24ωρο αποκλεισμό από το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, αλλά και για να διευκολύνουμε τον κόσμο στο μεταξύ».
Νομός Δράμας
Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.
Όλοι από τα προαναφερόμενα μπλόκα κατευθύνονται στο τελωνείο της Εξοχής, που βρίσκεται σε επ αορίστων αποκλεισμό, αλλά σύμφωνα με απόφαση, θα δοθεί στην κυκλοφορία στις 11 το πρωί «και αφού μαζευτούν όλοι οι πολίτες του Νομού, θα το κλείσουμε ξανά μαζί στις 15.00 το μεσημέρι και για όσο πάει», επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας.
Νομός Κιλκίς
Στο νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με τα Σκόπια και θα γίνουν αποκλεισμοί 12-14.00 και 19.00-21.00 (συνήθως παρατείνεται κατά μία ώρα το βράδυ) στο πρώτο και 12.00-15.00 το μεσημέρι και 18.00-22.00 το βράδυ στο δεύτερο. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.
Νομός Χαλκιδικής
Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Η απόφαση που λήφθηκε είναι να συμμετέχουν όλοι στο συλλαλητήριο στο κέντρο των Νέων Μουδανιών, μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο, το Εργατικό Κέντρο και με όλη την κοινωνία.
Τη συμμετοχή τους στις πλατείες των πόλεων τη Δυτικής Μακεδονίας, αποφάσισαν και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ για το βράδυ, έχει προγραμματιστεί συνέλευση των εννέα μπλόκων, προκειμένου να καθοριστεί «η επόμενή μας κίνηση», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής των μπλόκων, Δημήτρης Μόσχος.
Θεσσαλία
Ανοιχτά θα παραμείνουν σήμερα, Πέμπτη (04/02/2016) τα Τέμπη, μετά από σχετική απόφαση των αγροτών του μπλόκου, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στις απεργιακές εκδηλώσεις της γενικής απεργίας ενάντια στο ασφαλιστικό.
Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας δίνουν δυναμικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
Πελοπόννησος
Κλειστή παραμένει και σήμερα, Πέμπτη (04/02/2016) η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων του Ισθμού, ενώ λίγο μετά τις 11:00 οι αγρότες έκλεισαν και την παλαιά εθνική οδό στο ύψος του Καλαμακίου.
Τα μόνα οχήματα που επιτρέπεται να διέρχονται από το συγκεκριμένο μπλόκο είναι τα ασθενοφόρα και τα επείγοντα περιστατικά.
Κλειστός παραμένει από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης και ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης – Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης, με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο έως σήμερα τα μεσάνυχτα. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό, μέσω του Αχλαδόκαμπου.
Το μπλόκο της Νεστάνης ενισχύεται και από τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει πορεία με τα αυτοκίνητά τους στα διόδια.
Στο μεταξύ, οι αγρότες έκλεισαν για δύο ώρες και το δρόμο Κεραμωτή - Νεάπολη, στη Λακωνία.
Επίσης, στη Λακωνία οι αγρότες με τα τρακτέρ από όλο το νομό έχουν προγραμματίσει μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Σπάρτη.
Ρόδος
Τον κόμβο στο αεροδρόμιο της Ρόδου έκλεισαν το πρωί της Πέμπτης οι αγρότες της δυτικής πλευράς του νησιού, ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
Μάλιστα, όπως δηλώνουν εκπρόσωποί τους, θα συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις. Την ίδια ώρα, αγρότες της ανατολικής πλευράς του νησιού ετοιμάζονται να κλείσουν τον δρόμο στην περιοχή της Καλάθου.
Σημειώνεται, ότι στη δυτική πλευρά έχουν δημιουργηθεί ήδη αρκετά προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου