Σάββατο 9 Απριλίου 2016

ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΕ! Αυξάνουν οι φωνές Φινλανδών βουλευτών υπέρ εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Φινλανδών, το πρώην κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, έριξε σήμερα κι άλλο λάδι στη φωτιά του τεταμένου διαλόγου για το ευρώ στο φινλανδικό πολιτικό σκηνικό, με ένα ανώτερο στέλεχός του να τάσσεται ανοικτά υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη, για πρώτη φορά αφότου το κόμμα εντάχθηκε στην κυβέρνηση συμμαχίας.

Ο βουλευτής των Φινλανδών εκτίμησε ότι η χώρα θα βρισκόταν σε καλύτερη μοίρα εάν βρισκόταν εκτός ενιαίου νομίσματος. Παράλληλα, ένα ινστιτούτο μελετών του ιδίου κόμματος χαρακτήρισε το Fixit —την έξοδο της Φινλανδίας από την ευρωζώνη— αληθινή επιλογή.
Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας θα συζητήσει την 28η Απριλίου εάν η χώρα πρέπει να διεξαγάγει ή όχι ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της στην ευρωζώνη, καθώς μια αίτηση που θέτει το θέμα αυτό συγκέντρωσε τις υπογραφές 50.000 ψηφοφόρων, όπως απαιτείται.
Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως η Φινλανδία είναι απίθανο να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση, αλλά η επιτυχία που γνώρισε η αίτηση έδειξε το υψηλό επίπεδο δυσαρέσκειας των πολιτών για τις επιδόσεις της φινλανδικής οικονομίας.

Η οικονομία δυσκολεύεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη έπειτα από μια σειρά οικονομικών σοκ, όπως η ύφεση στη γειτονική Ρωσία ή η πορεία της άλλοτε εμβληματικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της χώρας, της Nokia. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση προωθεί μέτρα λιτότητας και περικοπές των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Ως χώρα της ευρωζώνης δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε εξωτερική υποτίμηση, και επομένως όταν η οικονομία χρειάζεται διόρθωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο την εσωτερική υποτίμηση», ανέφερε ο Κάι Τουρούνεν, βουλευτής του κόμματος των Φινλανδών και πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου της φινλανδικής Βουλής, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Θα ήταν καλό να διεξαγάγουμε ένα δημοψήφισμα (για την παραμονή στην ευρωζώνη ή την αποχώρηση από αυτήν… αλλά χρειάζεται να κατανοήσουμε πλήρως για τις συνέπειες μιας πιθανής εξόδου. Παρ” όλ” αυτά, θα ήταν καλύτερη επιλογή η διακοπή της σχέσης μας με το ευρώ», έκρινε ο ίδιος.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το ινστιτούτο μελετών του κόμματος νωρίτερα σήμερα χαρακτήρισε την αποχώρηση της Φινλανδίας από την ευρωζώνη ρεαλιστική επιλογή, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να μεγαλοποιούνται οι αρνητικές συνέπειές της.

«Εάν δεν δούμε ουσιαστική ανάκαμψη εντός της ευρωζώνης στη Φινλανδία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, χρειάζεται να το εξετάσουμε σοβαρά», σημείωσε ο Χάικι Κοσκενκίλα, άλλοτε ανώτατο στέλεχος της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας που έγραψε την έκθεση αυτή.
Η τρικομματική κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν επίσης το Κόμμα του Κέντρου, αλλά και το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, το οποίο έχει φιλοευρωπαϊκές θέσεις, επίσημα έχει δεσμευτεί στην παραμονή της χώρας στο ενιαίο νόμισμα.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία είχε διενεργηθεί για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης YLE και είχε μεταδοθεί τον Δεκέμβριο, το 54% των Φινλανδών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη, ενώ αντιθέτως ένα 31% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης. Ωστόσο, στην ερώτηση εάν η οικονομία της Φινλανδίας θα τα πήγαινε καλύτερα εκτός ενιαίου νομίσματος, το 44% απάντησε ναι.

Η Φινλανδία είχε υιοθετήσει το ευρώ το 1998, χωρίς να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την προσχώρηση στο ενιαίο νόμισμα, ενώ σε δύο γειτονικές χώρες, τη Σουηδία και τη Δανία, η ιδέα είχε καταψηφιστεί μερικά χρόνια αργότερα.

crashonline

ΠΗΓΗ  thesecretrealtruth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου