Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Απίστευτο κατόρθωμα Κατρούγκαλου Δύο Γερμανοί εκπροσωπούν την Ελλάδα για τα Eργασιακά

Χωρίς Έλληνες η... κοινή επιτροπή Ελλάδος-κουαρτέτου για τα εργασιακά - Θα συζητηθούν συλλογικές συμβάσεις και ομαδικές απολύσεις
Τη μήνη του κόσμου της εργασίας, των συνδικάτων και του πολιτικού κόσμου ξεσήκωσε η σύσταση διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης των Εργασιακών στη χώρα μας, χωρίς όμως να υπάρχει ανάμεσά τους ούτε ένας Ελληνας και την εκπροσώπηση της χώρας να έχουν δύο Γερμανοί!


Ξένοι τεχνοκράτες-εμπειρογνώμονες που στην ουσία απηχούν τις απόψεις των δανειστών και οι οποίοι άλλωστε πρότειναν ανθρώπους της εμπιστοσύνης τους που θα μελετήσουν την κατάσταση των Εργασιακών και θα εκδώσουν το δικό τους πόρισμα για το δέον γενέσθαι. Αυτό στη συνέχεια οι δανειστές θα το επιβάλουν στην ελληνική πλευρά, η οποία το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να νομοθετήσει τις προτεινόμενες αλλαγές. Η επιτροπή των ξένων «σοφών» που όρισαν η κυβέρνηση και οι δανειστές θα συνεδριάσει στις 6 Απριλίου στις Βρυξέλλες με σκοπό να αναζητηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στις ομαδικές απολύσεις, στις συλλογικές συμβάσεις, στις διαπραγματεύσεις, στον τρόπο προκήρυξης απεργίας και τον συνδικαλιστικό νόμο. Ο Ολλανδός καθηγητής Οικονομικής της Εργασίας Γιαν βαν Αουερς που θα προεδρεύει χαίρει μεν εκτίμησης ως πρόεδρος των Ευρωπαίων εργατολόγων, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.
Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε να την εκπροσωπήσουν δύο Γερμανοί ! Ο Γκέρχαρντ Μπος (Γερμανός κοινωνιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ - Εσσεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας και Εξειδίκευσης) και ο Βόλφγκανγκ Βέρνερ Ντόμπλερ (ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκού Εργατικού Δικαίου και Οικονομικού Δικαίου, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος του κινεζικού υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας). Ελπίζουμε αυτός ο «εκπρόσωπός μας» να μην προτείνει εργασιακές μεταρρυθμίσεις ανάλογες της Κίνας!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής και για άγνωστους λόγους, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες έστω και την ύστατη στιγμή η επιστημονική παρέα να συμπληρωθεί και από έναν Ελληνα που να ξέρει τι γίνεται στη χώρα μας. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που μιλούν πλέον για εθνική ήττα από τα αποδυτήρια μετά από αυτή την -αν μη τι άλλο- παράδοξη επιλογή.

Και εύλογο το ερώτημα: Μα δεν έχουμε δικούς μας επιφανείς επιστήμονες; Εχουμε (Δημήτρης Τραυλός-Τζανετάτος, Αρις Καζάκος, Ιωάννης Κουκιάδης και πολλοί άλλοι), αλλά κανείς δεν δέχτηκε μετά τα «παθήματα» της επιτροπής σοφών για το Ασφαλιστικό, λένε κάποιοι συνομιλητές τους. Θυμίζουμε ότι έστειλαν επιστολή με σφαίρες στην πρόεδρο της επιτροπής, αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αννα Λιγωμένου, ενώ έσπασαν το γραφείο του εργατολόγου Δημήτρη Μπούρλου. Για την ιστορία, οι δανειστές διάλεξαν εκπροσώπους του σκληρού οικονομικού πυρήνα και όχι εργατολόγους, όπως τον Χουάν Φρανσίσκο Σεράνο (επικεφαλής του Ερευνητικού Τμήματος της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας) ή τον Πέδρο Μάρτινς (Πορτογάλος καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου).

Τι θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες

Ως βάση της συζήτησης που θα αρχίσει στις Βρυξέλλες στις 6 Απριλίου, θα ληφθούν υπόψη δύο μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι οποίες αποτυπώνουν τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ότι ο διεθνής οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα πως «αυτό που μπορεί να λογίζεται ως μία συγκεκριμένη “βέλτιστη πρακτική” στο γερμανικό φερ’ ειπείν πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, ενδέχεται να μην είναι μεταβιβάσιμο σε διαφορετικές πραγματικότητες, όπως για παράδειγμα στην ελληνική». Μάλιστα περιέγραψε τη δυσκολία αντιγραφής με την εξής φράση: «Η οδήγηση στα αριστερά είναι βέλτιστη πρακτική στο Λονδίνο αλλά όχι στη Nέα Yόρκη». Σύμφωνα με το μνημόνιο, προβλέπεται ο κατώτατος μισθός, που μειώθηκε στα 586 ευρώ το 2012, να ορίζεται με νόμο κατόπιν διαβούλευσης από 1ης/1ου/2017 με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα επίπεδα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης κ.ά., χωρίς να είναι βέβαιες οι προσαυξήσεις για τις τριετίες και το επίδομα γάμου.

Για τις ομαδικές απολύσεις έχει γίνει προσωρινώς αποδεκτή η λύση της ενίσχυσης του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, το οποίο θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει το αίτημα για ομαδικές απολύσεις βάσει έκθεσης αιτιολόγησης των απολύσεων και παρουσίασης προτάσεων για την προστασία των απολυομένων. Η Επιτροπή θα ελέγξει επίσης το καθεστώς προκήρυξης των απεργιών που ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τα προνόμια των συνδικαλιστών.

Επεκτείνεται το νέο καθεστώς των καθαριστριών

Από τη σκλαβιά των μεσαζόντων εργολάβων στην εκμετάλλευση της αριστερής κυβέρνησης περνούν οι καθαρίστριες που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο με συμβάσεις έργου-υβρίδια και αμοιβή από 360 έως 450 ευρώ τον μήνα. Μέχρι τώρα η υπογραφή αυτών των ατομικών συμβάσεων ντροπής χωρίς ωράριο, ρεπό και επιδόματα περιορίστηκε στα δημόσια νοσοκομεία (διάρκεια σύμβασης έως 31/12/2016) και στο υπουργείο Εργασίας (δίμηνη διάρκεια). Ωστόσο, υπάρχει σχέδιο για προσλήψεις καθαριστριών με αντίστοιχες συμβάσεις σε Κέντρα Υγείας, σχολεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ στο γαϊτανάκι που άνοιξε θα ακολουθήσουν υπάλληλοι σεκιούριτι και τραπεζοκόμοι στη σίτιση των νοσοκομείων. Η νέα πατέντα θυμίζει τα mini-jobs, τις μικροσυμβάσεις τις οποίες ανέφερε για πρώτη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών στις συναντήσεις του με την τρόικα, καθώς προσπαθούσε να τους πείσει ότι δεν χρειάζεται να καταργήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις αφού θα εφαρμόσουμε εναλλακτικές «αριστερές» πρακτικές.

Μάλιστα από τη στιγμή που λύθηκε το θέμα της πληρωμής των συμβασιούχων έργου, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης στην «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρό για φθηνές προσλήψεις που συντηρούν το πελατειακό κράτος. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των καθαριστριών του υπουργείου Εργασίας η πάρεδρος είχε αρχικά αρνηθεί να εγκρίνει εντάλματα πληρωμής, χαρακτηρίζοντας μη σύννομες τις συμβάσεις, με αποτέλεσμα οι καθαρίστριες να μείνουν απλήρωτες από τον Αύγουστο. Στη συνέχεια το θέμα παραπέμφθηκε σε τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο ενέκρινε την πληρωμή δεδουλευμένων έως και τον Δεκέμβριο του 2015. Οι συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί προβλέπουν συνδυασμό τριών καθεστώτων εργασίας σε συσκευασία ενός (κοινώς αχταρμάς!). Δηλαδή η αμοιβή των υπαλλήλων θα βασίζεται στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, ωστόσο θα πληρώνονται με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, που σημαίνει φόρος 20% και απόδοση ΦΠΑ, αλλά θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ αντί στον ΟΑΕΕ. Ο καθαρός μισθός που θα μένει στο πορτοφόλι είναι 400 έως 450 ευρώ για 6ωρη απασχόληση.

Οι συμβάσεις δεν προβλέπουν επιδόματα, ωράριο και άδειες, ενώ αναγράφεται ρητά ότι το σύνολο της μεικτής αμοιβής δεν θα υπερβαίνει τον μισθό που λάμβανε ο απασχολούμενος όταν εργαζόταν υπό τον ιδιώτη εργολάβο σε συνεργείο καθαρισμού.
Το πρωτάκουστο είναι ότι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) που θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις καθαριστριών για πρόσληψη με τις νέες συμβάσεις, τους ανακοίνωσε ότι το κόστος των υλικών (καθαριστικά, στολές κ.λπ.) θα καλύπτεται από τον ίδιο λογαριασμό που υπάρχει για την πληρωμή του προσωπικού.

Οι νέου τύπου συμβάσεις εφαρμόστηκαν σε έναν κλάδο (συνεργεία καθαρισμού, σεκιούριτι) που σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας έχει τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ενώ καταγράφονται και άλλες εργοδοτικές αυθαιρεσίες, όπως πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμών και 8ωρη απασχόληση με αμοιβή μερικής απασχόλησης. Το Δημόσιο είναι αναγκασμένο να υπογράφει συμβάσεις με εταιρείες καθαριότητας μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών και να επιλέγει τη χαμηλότερη προσφορά ενώ ξέρει ότι αυτή η τιμή είναι προϊόν εκμετάλλευσης εργαζομένων. Για παράδειγμα, μια εταιρεία απασχολεί μόνο νέους εργαζόμενους -κάτω των 25 ετών- που αμείβονται με χαμηλότερο μισθό για να συμπιέσει το κόστος στερώντας τη δουλειά από μια γυναίκα 50 ετών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σκοπός αυτών των προσλήψεων είναι να απαλλαγεί το Δημόσιο από τους μεσάζοντες εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις καθαρίστριες, να μπει μια τάξη σε αυτό τον χώρο, αλλά και να ανακουφιστεί σε έναν ελάχιστο βαθμό ο μεγάλος αριθμός άνεργων γυναικών. Ωστόσο, παρά τις καλές προθέσεις, αυτές οι «παράδοξες» συμβάσεις εκθέτουν το Δημόσιο και παραπέμπουν σε τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, όπως ήταν τα «γαλάζια» προγράμματα Stage που βόλευαν τους ημετέρους.

Τα mini-jobs είναι μία από τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα συζητηθούν στο πλαίσιο των αλλαγών στο Εργασιακό που θα ανοίξει μόλις κλείσει το Ασφαλιστικό. Στη Γερμανία υπάρχουν 92 είδη μικροσυμβάσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης (αυτή τη βέλτιστη πρακτική θα ακολουθήσουμε;). Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από αυτούς φοιτητές και συνταξιούχοι, που εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών κερδίζουν μέχρι και 450 ευρώ τον μήνα, χωρίς φορολογία και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη - οι mini-jobs έχει εξαχθεί στην Ισπανία ως los minijobs. Στόχος είναι οι μικρές επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να απολύουν ευκολότερα και οι απασχολούμενοι να μη διεκδικούν επιδόματα και αποζημιώσεις.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου