Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Κύπρος:Κονδύλι €200.000 για εντατικοποίηση προσπαθειών έρευνας σε αρχεία για αγνοούμενους - Προεδρική εξαγγελία

Λευκωσία: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε απόψε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να διαθέσει κονδύλι 200,000 ευρώ για πρόσληψη ερευνητών ή αγορά υπηρεσιών από ερευνητές, με στόχο την εντατικοποίηση των προσπαθειών έρευνας στα αρχεία διαφόρων χωρών και των Ηνωμένων Εθνών για συλλογή πληροφοριών για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας.

Ο ΠτΔ μιλούσε στο πλαίσιο τελετής απονομής τιμητικών διπλωμάτων προς συγγενείς πολιτών αγνοουμένων στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Εκατοντάδες συμπολίτες μας, αθώοι άνθρωποι, έχουν εξαφανιστεί. Σαράντα δύο χρόνια, χωρίς κανένα σημάδι ζωής, χωρίς κανένα μήνυμα για την τύχη τους.

Εκατοντάδες άοπλοι, παιδιά, γυναίκες, άνθρωποι τρίτης ηλικίας, έπεσαν στα χέρια Τούρκων στρατιωτών και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται, όπως χάθηκε από τότε και το χαμόγελο από τα χείλη των συγγενών τους.

Είναι για να διερωτάται κανείς ποια δικαιολογία άραγε υπάρχει για την εξαφάνιση εκατοντάδων πολιτών; Ποιο επιχείρημα μπορεί να προσφέρει κάλυψη στην εξαφάνιση όλων αυτών των ανθρώπων οι οποίοι ήσαν άοπλοι;

Η αλήθεια είναι αδυσώπητη: Πρόκειται για ένα έγκλημα πολέμου και όπως ισχύει για όλα τα εγκλήματα πολέμου, δεν υπάρχουν δικαιολογίες και ελαφρυντικά. Δεν υπάρχουν εξηγήσεις παρά μόνο η επικράτηση του παραλογισμού που οδηγεί στον πόνο και το αίμα.

Το έγκλημα όμως στην περίπτωση μας δεν είναι στιγμιαίο. Για 42 χρόνια αποκρύβονται πληροφορίες και συγκαλύπτονται ευθύνες.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως τιμούμε 617 πολίτες αγνοούμενους. Τιμούμε τον αγώνα που δίνεται εσείς οι συγγενείς, οι οικογένειες τους που νιώθετε περισσότερο από τον καθένα το βάρος της απώλειας.
Εξ αυτών, των πολιτών αγνοουμένων μας, μόλις 155 έχουν ταυτοποιηθεί και κηδευτεί. Η μεγάλη πλειοψηφία των συγγενών παραμένει με την αγωνία κουβαλώντας τα αμείλικτα ερωτήματα.

Το γεγονός πως μέχρι σήμερα ελάχιστοι είναι οι αγνοούμενοι μας τα οστά των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί είναι κάτι που αποτελεί ένα ασήκωτο βάρος για το κράτος και την πολιτική ηγεσία.

Θέλω όμως να γνωρίζετε πως πρόκειται για μία αδυναμία που δεν οφείλεται στην αδράνεια ή την αδιαφορία των εκάστοτε Κυβερνήσεων, αλλά στην απαράδεκτη και απάνθρωπη στάση που για δεκαετίες τηρούσε και τηρεί δυστυχώς η κατοχική δύναμη.

Φτάνει να υπενθυμίσουμε πως σε πλείστες περιπτώσεις μετακινήθηκαν οστά προκειμένου να παρεμποδίσουν τον εντοπισμό όσων άνανδρα έχουν δολοφονηθεί.

Μετά από μερικά χρόνια ιδιαίτερα παραγωγικά στην έρευνα, στον εντοπισμό και στην ταυτοποίηση, είναι γεγονός πως τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε μία κάμψη ως προς την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα κινητοποιηθήκαμε με αποφασιστικότητα και ενεργοποιήσαμε νέους μηχανισμούς και νέες πληροφορίες, για νέους χώρους εκταφών.

Στο ίδιο πλαίσιο προσπαθειών επισκέφθηκα μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ και από κοινού απευθύναμε έκκληση ενθαρρύνοντας όσους έχουν πληροφορίες να τις δώσουν στις αρμόδιες Αρχές, χωρίς το φόβο της ποινικής ευθύνης ή της δίωξης.

Δεν ζητούμε πληροφορίες με στόχο την τιμωρία των ενόχων, αλλά γιατί το δικαιούστε εσείς, οι συγγενείς των αγνοουμένων να πάρετε απαντήσεις στα αδυσώπητα ερωτήματα που για τόσες δεκαετίες σάς απασχολούν.

Την ίδια ώρα και ως αποτέλεσμα εντόνων διαβημάτων και του θετικού οφείλω να πω κλίματος που μέχρι στιγμής επικρατεί στις συνομιλίες, έγινε κατορθωτό η Τουρκία να επιτρέψει τη διερεύνηση 30 νέων χώρων σε στρατιωτικές ζώνες τα επόμενα τρία χρόνια. Πρόκειται για μία μετακίνηση από την άτεγκτη επί δεκαετίες θέση της κατοχικής δύναμης.

Ωστόσο για να έχει πραγματική αξία αυτή η τουρκική μετακίνηση θα πρέπει να δοθούν τα αρχεία στους ερευνητές και να επιτρέψουν και την επί τόπου έρευνα η οποία είναι προϋπόθεση για την τελική εκταφή, κάτι που επίμονα ζητούμε.

Ταυτόχρονα δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση, και δίνουμε, στην αξιοποίηση πληροφοριών και δεδομένων που για πολλά χρόνια παρέμεναν ανενεργά, με το επιχείρημα των απορρήτων εγγράφων διαφόρων χωρών, ακόμα και των Ηνωμένων Εθνών. Και εδώ είναι κάτι για το οποίο ο καθένας αισθάνεται μια τρομερή απογοήτευση από ένα διεθνή οργανισμό ο οποίος εκ καθήκοντος θα έπρεπε να συμβάλει και να βοηθήσει στην ανεύρεση, να παρατηρείται με το πρόσχημα του απορρήτου η απόκρυψη και να μη δίνονται πληροφοριών που κατέχουν.

Έγιναν έντονα διαβήματα ως αποτέλεσμα των οποίων παρατηρείται μια αλλαγή στάσης προς το θετικό από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και επειδή η πάροδος του χρόνου επιτρέπει την απελευθέρωση απορρήτων αρχείων, το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χτεσινή του συνεδρία αποφάσισε να διαθέσει 200 χιλιάδες ευρώ προκειμένου να προσληφθούν ή να αγοραστούν υπηρεσίες από ερευνητές, οι οποίοι να επιτείνουν τις προσπάθειες διερεύνησης στα αρχεία των διαφόρων χωρών και των Ηνωμένων Εθνών. Θα διατεθούν και τα όποια άλλα ποσά απαιτούνται προκειμένου να φέρουμε σε πέρας αυτή τη νέα προσπάθεια που καταβάλλουμε.

Θέλω να πιστεύω πως κάποια στιγμή θα μπορέσετε να νιώσετε και εσείς την ανακούφιση προτού γονείς, αδέλφια και άλλοι φύγουν από τη ζωή, να δουν να κηδεύουν τους αγαπημένους τους, τουλάχιστον να γνωρίζουν την τύχη των αγνοουμένων.

Ο κατάλογος με τα ονόματα των ανθρώπων μας που η τύχη τους είναι ακόμη αδιευκρίνιστη είναι μακρύς.

Παραμένουν αγνοούμενοι οι περισσότεροι από όσους χάθηκαν τα ίχνη τους το 1974. Υπάρχουν και οικογένειες αγνοουμένων, οι οποίες δεν γνωρίζουν την τύχη των δικών τους από την περίοδο του 1963, δηλαδή, πέραν του μισού αιώνα.

Η τραγική αυτή κατάσταση, που προκαλεί τόσο πόνο και αγωνία σε χιλιάδες οικογένειες συμπατριωτών μας, δεν είναι απλώς απαράδεκτη, είναι απάνθρωπη και συνιστά πρόκληση για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, το θέμα των αγνοουμένων μας έχει ξεχωριστή θέση.

Και θέλω να σας βεβαιώσω πως δεν νοείται επίλυση του προβλήματος χωρίς συνάμα να υπάρξουν και συγκεκριμένα, σαφή αποτελέσματα που να διευκρινίζουν την τύχη των αγνοουμένων μας.

Η αποψινή απόδοση τιμητικών διπλωμάτων δεν συνιστά τίποτε άλλο από μία συμβολική και οφειλόμενη εκ μέρους της Πολιτείας αναγνώριση του αγώνα σας και μια μικρή παρηγοριά πως το κράτος δεν θα λείψει ποτέ από δίπλα σας.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου