Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

«Χορωδία» από «8» για στήριξη Τουρκίας - Αποκαλυπτικό: Απέρριψαν διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων - Γείωσαν την Αυστρία

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Παύλος Ξανθούλης
Από το philenews
Βρυξέλλες: Ατσαλάκωτη βγαίνει από την κρίση με την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία, η οποία, όπως πληροφορείται ο «Φ», κατορθώνει εν μέσω συλλήψεων, διώξεων και προγραφών να εξασφαλίζει ισχυρότατη στήριξη μεταξύ των κρατών-μελών για διασφάλιση της συνέχισης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, ως να μη συμβαίνει τίποτα...

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία αποτέλεσαν το βασικό μενού συνεδρίας των «28», σε διπλωματικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες. Όπως μας ανέφερε άριστα ενημερωμένη πηγή, η Αυστρία έθεσε επισήμως θέμα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, παραπέμποντας στα ελλείμματα δημοκρατίας στη χώρα και φωτογραφίζοντας μια εναλλακτικού τύπου σχέση μεταξύ της υποψήφιας χώρας και της ΕΕ. Ωστόσο, επτά κράτη-μέλη και η Κομισιόν, δημιουργώντας εικόνα «συντονισμένης χορωδίας», γείωσαν με συνοπτικές διαδικασίες το αίτημα της Βιέννης.

Όπως πληροφορούμαστε, ρόλο πρώτου βιολιού διαδραμάτισαν η Βρετανία και η Γερμανία, πλαισιωμένες από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Μαζί τους και η Δανία, η οποία σε επίπεδο κυβερνώντος κόμματος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, αλλά σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών όχι μόνο «το έκλεισε», αλλά συμπορεύεται με όσους επιδιώκουν τη διασφάλιση της συνέχισης της ενταξιακής πορείας της υποψήφιας χώρας.

Όπως πάντα, η Βρετανία ήταν αυτή που ανέλαβε τον βασικό ρόλο υπεράσπισης της Τουρκίας. Αδιαφορώντας προφανώς για τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για την ασέλγεια του καθεστώτος Ερντογάν επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τους βιασμούς που λαμβάνουν χώρα στις τουρκικές φυλακές από τα συντεταγμένα όργανα του τουρκικού κράτους, ο εκπρόσωπος της Βρετανίας ζήτησε από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να στείλουν «μήνυμα ενθάρρυνσης» προς την τουρκική κυβέρνηση, με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος. Όπως πληροφορούμαστε, επί του προκειμένου, ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι η χώρα του είναι της άποψης ότι θα πρέπει να προσμετρηθεί ο ψυχολογικός παράγοντας και το «σοκ» που υπέστη η τουρκική κυβέρνηση. Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μια ισορροπημένη προσέγγιση έναντι της Άγκυρας και επεσήμανε ότι εφόσον δεν τίθεται θέμα επαναφοράς της θανατικής ποινής, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ για τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του κ. Ερντογάν αρκέστηκε να εκφράσει ανησυχία.

Ανάλογα μηνύματα στάλθηκαν και από την Κομισιόν, η οποία απορρίπτει κάθε σκέψη για φρενάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, κάτι άλλωστε που δήλωσε και δημοσίως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Είναι τουλάχιστον προφανές ότι ένας ισχυρός πυρήνας κρατών-μελών και οι Βρυξέλλες κλείνουν τα μάτια και τηρούν μια στάση πρωτοφανούς ανοχής στα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Επικεντρώνονται σε ένα μόνο ζήτημα, αυτό της επαναφοράς της θανατικής ποινής, εν γνώσει τους ότι δεν αποτελεί μέρος της ατζέντας προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης Ερντογάν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Άλλωστε, αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος επεσήμανε ότι «ένας άνθρωπος πεθαίνει μόνο μια φορά, όταν εκτελείται. Αντίθετα, υπάρχουν μεγαλύτεροι θάνατοι, δηλαδή η αντικειμενική και δίκαιη δίκη» είπε, τηρώντας αποστάσεις από τη θανατική ποινή.


Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα, αυτά που άπτονται των θεμελιωδών ελευθεριών, η ΕΕ, Κομισιόν και τα πλείστα κράτη-μέλη νίπτουν τας χείρας τους. Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν διαθέτει στοιχεία και αριθμούς που καταγράφουν μεταξύ άλλων ότι 70 και πλέον χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί στην Τουρκία, έχουν απομακρυνθεί από τις εργασίες τους, περιλαμβανομένων και 208 διπλωμάτων που ανακλήθηκαν από τις χώρες που υπηρετούσαν στο Κέντρο. Το πλέον ενδεχομένως ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι 32 εκ των διπλωματών που ανακλήθηκαν δεν έχουν επιστρέψει στην Τουρκία...

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμφέροντα των ισχυρών της ΕΕ, και κυρίως της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Κομισιόν, συμπίπτουν συγκυριακά υπέρ της στήριξης του καθεστώτος Ερντογάν για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

Η Άνγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι η Τουρκία αποτελεί τη μοναδική οδό για διαχείριση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού, κάτι που θεωρείται το διαβατήριό της για διατήρηση στην εξουσία, ενόψει των εκλογών του 2017. Η Βρετανία στηρίζει Τουρκία για «στρατηγικούς λόγους», με προσχήματα να μην πέσει ο Ερντογάν στην αγκαλιά του Πούτιν ή να μη στραφεί σε μια μορφή θρησκευτικής άσκησης εξουσίας. Και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να είναι αρεστός στο Βερολίνο και να αναχαιτίσει τις επιθέσεις που δικαίως δέχεται από γερμανικά ΜΜΕ.

Στο βάθος Κυπριακό

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι, στην πρόσφατη συνεδρία των «28», ακούστηκαν και φωνές για υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και στο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα ήγειραν τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βουλγαρία, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία, που διατύπωσε ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, έθεσαν θέμα σεβασμού των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, καθώς και των προνοιών του Διαπραγματευτικού Πλαισίου της Τουρκίας, στο οποίο ορίζεται ρητώς και η υποχρέωση για συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού.

Ανατολίτικο παζάρι για το Προσφυγικό

Νέο ανατολίτικο παζάρι στήνει ο Ταγίπ Ερντογάν με μοχλό πίεσης την υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό. Η Άγκυρα αξιώνει ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες τον Οκτώβριο, ζητά επιπλέον κονδύλια πέραν των 3 δισ. ευρώ που διατίθενται από την ΕΕ για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, ενώ παράλληλα θέτει και θέμα παροχής εγγυήσεων εκ μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ για το ξεπάγωμα πέντε εκ των διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Άγκυρα, γνωρίζοντας ότι «έχει στο χέρι» την ΕΕ, λόγω Προσφυγικού/Μεταναστευτικού, εμφανίζεται μάλιστα πολύ αισιόδοξη και δηλώνει, διά του προέβη Σελίμ Γενέλ, ότι στοχεύει σε πλήρη ένταξη το 2023...

Η Λευκωσία έχει ωστόσο διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να άρει το βέτο της και να προσυπογράψει το ξεπάγωμα των πέντε κεφαλαίων όσο η Τουρκία δεν υλοποιεί τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση, και υπό το φως των εξελίξεων στην Τουρκία, κανένα κράτος-μέλος δεν θέτει θέμα άμεσου ξεπαγώματος των πέντε κεφαλαίων. Εξαίρεση αποτελούν η Κομισιόν και ο Πρόεδρος της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που έχουν τοποθετηθεί θετικά επί του ξεπαγώματος των κεφαλαίων, έχοντας άλλωστε δρομολογήσει την αναθεώρηση των σχετικών εγγράφων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου