Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ερντογάν: Θα ανοίξουμε τα σύνορα - Μέρκελ: Οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά - Κλιμακώνει ο Τούρκος πρόεδρος

Με 3 εκατ. μετανάστες απειλεί ο πρόεδρος της Τουρκίας - Το Βερολίνο προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους λέγοντας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία
Από το Βερολίνο ήρθε η πρώτη αντίδραση στις νέες απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξαπέλυσε σήμερα  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Μιλώντας σε γυναικείες οργανώσεις σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε: «Μην μας πιέζετε, μην μας απειλείτε. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι πύλες των συνόρων θα ανοίξουν. 
Εμείς έχουμε τρια εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός μας, έχουμε δώσει 15 δισ. και η Ευρώπη δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν». Η εκτόξευση των απειλών του Ερντογάν ακολουθούν την χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας ΕΕ-Τουρκίας.

Οι απειλές κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν οδηγούν πουθενά, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά τη διατύπωση της απειλής από τον Τούρκο πρόεδρο για το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων σε όσους θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη. «Θεωρούμε τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως κοινή επιτυχία και τη συνέχιση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών...Απειλές και από τις δύο πλευρές δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε η Ουλρίκε Ντέμερ.

Την ίδια ώρα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνομιλούμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαβσάν Σέμπλι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Είναι σημαντικό να μην παγώσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διότι αυτό θα πλήξει περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρώπη, και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Τουρκίας ούτε της Ευρώπης».

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

«Εάν κανείς δει τα γεγονότα, τότε είναι η περίπτωση που και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στη συμφωνία και ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει, αφού είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές», είπε.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου