Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛΟΒΙΤΣ: ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! Συγκινητική βραδιά στις Συκιές(Βίντεο-Φωτο)

Σε μια πολύ ξεχωριστή και συγκινητική Εκδήλωση τιμήθηκε χθες (25-11-2016) από τον ευαίσθητο Δήμαρχο Νεάπολης- Συκεών Σίμο Δανιηλίδη,ο γηραιός φύλακας του Σερβικού Τομέα των Συμμαχικών Κοιμητηριών (Ζέιτενλικ) της Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Μιχαήλοβιτς! 

Ο 88χρονος Φύλακας, φορώντας πάντα το στρατιωτικό δίκοχο και χιτώνιο με το σερβικό εθνόσημο (παρόμοιο με τα 4 Β των Παλαιολόγων) αποτελούσε και αποτελεί ως τώρα την πλέον εμβληματική μορφή των Κοιμητηρίων, αφού εκεί έζησε όλη του κυριολεκτικά τη ζωή, αφοσιωμένος στο ιερό καθήκον της μνήμης και της τιμής προς τους 7.500 πεσόντες Σέρβους του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που πολέμησαν στο πλευρό των Συμμάχων και της Ελλάδας, εναντίον των Γερμανο-Αυστρουγγαρέζων, που είχαν αιματοκυλίσει για μια ακόμη φορά τότε τον κόσμο....
ΓΕΝΝΗΜΑ - ΘΡΕΜΜΑ

Ο Γεώργιος Μιχαήλοβιτς γεννήθηκε το 1928 στη Θεσσαλονίκη, στα Συμμαχικά Κοιμητήρια, αφού τόσο ο παππούς, όσο και ο πατέρας του ήταν εκεί Φύλακες! Συνεχίζοντας έτσι την οικογενειακή παράδοση ο Γεώργιος, με τον θάνατο του πατέρα του το 1960, αναλαμβάνει ο ίδιος Φύλακας των οστών των Σέρβων Στρατιωτών, αδιάλειπτα έως τώρα στα 88 του χρόνια!
ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"



Ο Φύλακας των Σερβικών Στρατιωτικών Κοιμητηρίων, ανεβαίνοντας σαν νιος στο βήμα, δακρυσμένος για την τιμή που του έγινε, τόνισε σε ολοκάθαρα ελληνικά τη σημασία της παραδοσιακής Ελληνοσερβικής Φιλίας, λέγοντας μια φράση που σίγουρα θα περάσει στην ιστορία και η οποία ξεσήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων:


"Οι Σέρβοι έχουν μόνον τον Θεό και τους Έλληνες"!


"Ο ΛΕΚΕΣ ΤΗΣ ΣΤΡΕΜΠΕΝΙΤΣΑ"


Ο Γεώργιος Μιχαήλοβιτς, δηλώνοντας την μεγάλη αγάπη του στην Ελλάδα και την υπερηφάνεια του για την Σερβία, θέλησε να μιλήσει για τον "λεκέ της Στρεμπένιτσα" όπως τον χαρακτήρισε (δηλαδή για την εκτέλεση - σφαγή χιλιάδων Μουσουλμάνων από τους Σέρβους της Βοσνίας το 1995), λέγοντας εν περιλήψει πως τα θλιβερά αυτά γεγονότα έγιναν πράγματι, αλλά δεν ήταν ούτε τόσα τα θύματα (σ.σ. 8.000 λένε οι Δυτικοί και οι Βόσνιοι, άλλοι κάνουν λόγο για 4.900, ενώ 2.000 με 3.000 αποδέχονται οι Σέρβοι), ούτε έγιναν έτσι τα πράγματα, αφού οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, με την ανοχή των ανδρών του ΟΗΕ, σκότωναν προηγουμένως τους οικείους των Σέρβων της Βοσνίας (σ.σ. σύμφωνα με τη σερβική πλευρά από το 1992 έως το 1993 οι Βόσνιοι σκότωσαν τουλάχιστον 3.287 Σέρβους στην περιοχή της Στρεμπένιτσα). Όταν λοιπόν ο Σερβικός στρατός της Βοσνίας κατέλαβε την Στρεμπένιτσα ξέσπασε εναντίον των Μουσουλμάνων!

"Καταλαβαίνετε τι μπορεί να συμβεί εάν κάποιος οργισμένος κρατάει ένα όπλο", υπογράμμισε ο Μιχαήλοβιτς και πρόσθεσε με ειλικρίνεια "εάν εγώ ήμουν εκεί, ίσως να είχα κάνει το ίδιο, εάν μου είχαν σκοτώσει τους δικούς μου"!

ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ: ΕΛΛΗΝΟΣΕΡΒΙΚΗ ΦΙΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ


Ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανηιλίδης, με τη σειρά του, αναφέρθηκε στον ιστορικό ρόλο του Γεωργίου Μιχαήλοβιτς στα Συμμαχικά Κοιμητήρια, αλλά και στην μακροχρόνια Ελληνοσερβική Φιλία, ενθυμούμενος εικόνες και συναισθήματα από την υποδοχή εκατοντάδων Σερβόπουλων στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο του Πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και τα δάκρυα από τον μετέπειτα αποχωρισμό των ελληνικών οικογενειών που τα είχαν φιλοξενήσει, σταλάζοντας στην ψυχή τους ανθρωπιά και αγάπη.


Ο ΣΕΡΒΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Συγκινημένος μίλησε και ο προσκελημένος Γενικός Πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη κ. Sinisa Pavic, ο οποίος κατέληξε σε μια φιλοσοφημένο συμπέρασμα, βγαλμένο από την προσφορά του Γεωργίου Μιχαήλοβιτς:


"Αν δεν κάνεις αυτό που αγαπάς, αγάπα αυτό που κάνεις"...

ΟΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ


Η εκδήλωση έγινε στο κατάμεστο Θέατρο Συκεών, μέσα σε μια ζεστή και συγκινητική ατμόσφαιρα, που ύφαναν με μοναδικό τρόπο δύο εκπληκτικές χορωδίες.



Η Χορωδία του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, υπό την εμπνευσμένη διεύθυνση της διακεκριμένης Μουσικού και Χορωδού Μαρίας Κουβακλή, η οποία και δίκαια καταχειροκροτούμενη βραβεύτηκε από τον Δήμαρχο για την μεγάλη, συνεχή και αναγνωρισμένα ποιοτική προσφορά της, στην μουσική-ηθική διάπλαση και καλλιέργεια τόσων και τόσων παιδικών ψυχών στο Ωδείο του Δήμου!


Στο δε τέλος της βραδιάς ακολούθησε η μεγάλη έκπληξη, η εξαιρετική Σερβική Χορωδία του



Πανεπιστημίου Βελιγραδίου Collegium Musicum, που με εξαίσιες φωνητικές αποδόσεις συγκίνησε τους πάντες, με αποκορύφωμα την μυστική υψίφωνο που αναδύθηκε ξαφνικά στο πάνω διάζωμα και την μοναδική απόδοση στα ελληνικά του δημώδους "Γκούνα - Καραγκούνα" και ιδίως του "Ένα το Χελιδόνι" των Οδυσσέα Ελύτη - Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο απέσπασε τόσο δυνατές επευφημίες που δονήθηκε συθέμελα ολόκληρο το Θέατρο!

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ


ΠΗΓΗ noiazomai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου