Λευκωσία: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις για το Κυπριακό μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί.

Ερωτηθείς για τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Πρόεδρος είπε ότι «είχαμε μια δημιουργική συνάντηση, θα πρέπει να πω.

Αφού ενημερωθήκαμε από τους δύο διαπραγματευτές για τη μέχρι σήμερα πρόοδο εφ’ όλων των κεφαλαίων αλλά και των εκκρεμουσών διαφορών, έχουμε συμφωνήσει ότι θα καταρτιστεί ένας κατάλογος, έτσι ώστε να υπάρχει μια προγραμματισμένη διαβούλευση μεταξύ 9-11 του μηνός. Έχουμε επαναβεβαιώσει ότι στις 11 του μηνός θα κατατεθούν χάρτες και εν συνεχεία στις 12 (Ιανουαρίου) θα προχωρήσουμε στη διάσκεψη για το Κυπριακό. Έχουμε συμφωνήσει ότι ο ΓΓ (του ΟΗΕ) θα ενημερώσει περί της διάσκεψης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και θα προσκαλέσει την ΕΕ να παρευρίσκεται».

Ερωτηθείς αν τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα παρευρίσκονται στη διάσκεψη ή αν απλώς θα ενημερωθούν από τον ΓΓ, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα ενημερωθούν με σαφή την αναφορά ότι αν το επιθυμούν μπορούν να παρίστανται.  Όχι μόνο τα πέντε (Μόνιμα Μέλη) αλλά και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και όπως έχω αναφέρει ο ΓΓ θα προσκαλέσει την ΕΕ να είναι παρούσα.

Θα πρέπει να σημειώσω ότι βεβαίως οι όποιοι θα προσκληθούν δεν σημαίνει ότι θα είναι και μέρος της καθαυτής διαπραγμάτευσης της Συνθήκης Εγγυήσεων διότι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες. Συνεπώς θα είναι στην περιφέρεια και εάν οι δύο ηγέτες ή οποιοσδήποτε ηγέτης θελήσει να έχει τη συμβουλή ή τη συμβολή θα μπορεί να το πράξει».

Ερωτηθείς αν η διάσκεψη θα είναι εξαμερής, ο Πρόεδρος είπε ότι «η διάσκεψη θα είναι υπό μορφή πενταμερούς με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας παρόντος».

Σε ερώτηση αν κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον κ. Ακκιντζί έκλεισαν κάποιες εκκρεμότητες, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έκλεισαν εκκρεμότητες με την έννοια του να συμφωνήσουμε σήμερα. Έχουμε συμφωνήσει ότι τα ουσιώδη θέματα που άπτονται όλων των κεφαλαίων θα καταγραφούν σε δύο στήλες και θα υπάρξει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση μεταξύ 9 και 11 (Ιανουαρίου). Στις 11, έχουμε συμφωνήσει ότι θα κατατεθούν χάρτες, οι οποίοι θα παραδοθούν - αφού διερευνηθεί η συμβατότητα τους με όσα έχουν συμφωνηθεί - στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ».

Ερωτηθείς αν οι χάρτες θα πρέπει να συγκλίνουν μεταξύ τους για να προχωρήσει η διαδικασία στο στάδιο της διάσκεψης, ο Πρόεδρος είπε «να είναι εντός πεδίου συμφωνίας».

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν οι χάρτες δεν είναι εντός πεδίου συμφωνίας, ο Πρόεδρος είπε «να αναμένουμε να δούμε και αναλόγως θα αποφασίσουμε. Αλλά αυτό που λέω είναι ότι δεν μπορεί να είναι πέραν ή λιγότερο του 28,2 όσον αφορά την ελληνοκυπριακή κοινότητα και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 29,2 όσον αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Σε ερώτηση για τη Μόρφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες προσθέτοντας ότι «δεν γίνεται από αέρος η διαπραγμάτευση». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «είναι ένα εκ των προαπαιτούμενων».

Σε ερώτηση αν μεταξύ τις 9 και 11 του μηνός θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα και όχι μόνον το εδαφικό, ο Πρόεδρος είπε πως «όλες οι εκκρεμότητες επί ουσιωδών θεμάτων θα καταγραφούν και θα γίνει διασταυρούμενη διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης».

Ερωτηθείς είπε ότι τη διάσκεψη για την Κύπρο θα απασχολήσει μόνο το θέμα της Ασφάλειας και πρόσθεσε πως «αν υπάρξουν εκκρεμότητες από τη συζήτηση των ουσιωδών κεφαλαίων και παρατηρηθεί πρόοδος στα θέματα της Ασφάλειας μπορεί να επανέλθουμε για να δούμε την παραπέρα διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να υπάρξουν περαιτέρω συγκλίσεις επί των εκκρεμούντων θεμάτων».

Κληθείς να πει σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, ο Πρόεδρος είπε ότι «κατά τα μέχρι σήμερα λεχθέντα θα είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και δεν γνωρίζω από πλευράς Βρετανίας. Και από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας βεβαίως ο Πρόεδρος της».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, αύριο Πέμπτη στις 10.00 το πρωί.





ΠΗΓΗ  philenews
Φωτό: ΚΥΠΕ