Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Προκαλεί πάλι η Τουρκία: Μην κατοικήσετε «διαφιλονικούμενα νησιά» στο Αιγαίο!

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα, τη στιγμή που διεξάγονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην Γενεύη για το Κυπριακό.
Το νέο…κρεσέντο ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας που έστειλε «μήνυμα» στις ελληνικές Αρχές να μην προχωρήσουν στο σχέδιο κατοίκησης μικρών νησιών στο Αιγαίο.
Η Άγκυρα, επικαλούμενη το γεγονός ότι τα 28 νησιά στα οποία αφορά το σχέδιο δεν αναφέρονται στη σχετική επιστολή που υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, επιχειρεί και πάλι να θέσει θέμα «γκρίζων ζωνών» στο τραπέζι και προειδοποιεί ότι δεν θα αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».

Πώς αντιδρά το ελληνικό ΥΠΕΞ
Για «ξεκάθαρο καθεστώς στο Αιγαίο το οποίο δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης» κάνουν λόγο αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου είχε γίνει γνωστό ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα κατοίκησης μικρών νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου με βασικό στόχο της θωράκισή τους έναντι των διεκδικητικών τάσεων της Άγκυρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε επικαλεστεί η εφημερίδα «Καθημερινή», η κίνηση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό.
Έχει προηγηθεί ήδη το χτίσιμο ή η ανακατασκευή φυλακίων σε νησίδες και βραχονησίδες, αλλά και η ενίσχυσή τους με μόνιμες φρουρές, ώστε η ελληνική παρουσία να είναι ορατή.

Βίτσας: Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

Εν τω μεταξύ, απάντηση στο νέο «παραλήρημα» του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που απείλησε την Ελλάδα να μην προχωρήσει σε κατοίκηση μικρών νησιών στο Αιγαίο έδωσε σήμερα, Παρασκευή (13/01/2017), ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.
«Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Βίτσας μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», προσθέτοντας πως «όταν διεξάγονται συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό τέτοιες ανακοινώσεις δεν βοηθούν στο καλό κλίμα».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου