Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. : Συμφώνησαν 4ο μνημόνιο και... πανηγυρίζουν!(Βίντεο)

«Αιματηρή» η συμφωνία με τους δανειστές – Έρχεται φτώχεια - Συμφώνησαν οδυνηρά μέτρα και πανηγυρίζουν - Κόβονται κύριες και επικουρικές συντάξεις – Στα 5.681 από τα 8.636 ευρώ το αφορολόγητο – Επιβαρύνσεις ακόμα και για τους φτωχότερους – Άρον άρον στη Βουλή τα πολυνομοσχέδια - Άξιον απορίας τι διαπραγματευόταν τόσους μήνες η κυβέρνηση - Με μελανά χρώματα περιγράφει την οικονομία και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής
ΔιαπραγμάτευσηΝέο ΜνημόνιοΝέα οδυνηρά μέτρα φέρνει στους Έλληνες που υποφέρουν επτά ολόκληρα χρόνια από τα μνημόνια και τη λιτότητα η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, η οποία έκλεισε τα ξημερώματα της Τρίτης 2 Μαΐου.

Παρά τις επικοινωνιακές φανφάρες του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα, η κυβέρνηση συμφώνησε σε όλα, χωρίς να έχει λάβει κάποια συγκεκριμένη διαβεβαίωση για το χρέος.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τέταρτο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση: Από το 2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Το μέτρο αυτό θα επιφέρει μειώσεις ακόμα και σε όσους λαμβάνουν πολύ χαμηλές συντάξεις.
Μειώνεται το αφορολόγητο: «Πέφτει» από τα 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση 650 ευρώ ακόμη και για όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Συμφωνήθηκε κατάργηση έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις τσέπες των Ελλήνων.
Έρχεται μείωση ακόμα και για το επίδομα θέρμανσης.
Διευρύνεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Ανοίγει ο δρόμος για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, καθώς καταργείται η έγκρισή τους από το Υπουργείο Εργασίας.
Η συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 2 Μαϊου. 
Τα πολυνομοσχέδια αναμένεται να έρθουν στη Βουλή την επόμενη κιόλας εβδομάδα προς ψήφιση.
Εξερχόμενος της συνάντησης που τελείωσε στις 06:00 το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως «υπάρχει λευκός καπνός, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».
«Υπάρχει άσπρος καπνός για την τεχνική συμφωνία σε όλα τα θέματα. Αυτό σημαίνει ότι από τη μία μεριά η ελληνική κυβέρνηση αυτό που έχει να κάνει τώρα είναι να το εφαρμόσει, είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσία και ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οπότε από αύριο σε όλα τα επίπεδα δουλεύει η κυβέρνηση και για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά και τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε τα πεδία στα οποία κατά τη γνώμη του η κυβέρνηση πέτυχε αυτά που ζητούσε: «Όπως καταλαβαίνετε γίνανε αμοιβαίοι συμβιβασμοί, με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι. Έγιναν και θετικά πράγματα στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 και ότι κερδίσαμε αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (Υπερταμείο) που υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική όπως τα αεροδρόμια. Προφανώς και τα αντίμετρα είναι στα θετικά. Είναι άλλα που μας στεναχωρούν περισσότερο».
«Για τις Κυριακές υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες», πρόσθεσε.
«Στο πλαίσιο της συζήτησης για το χρέος, τα πλεονάσματα για μετά το 2018 είναι η άλλη όψη του νομίσματος. Και στα δύο κείμενα αυτά είναι σε παρενθέσεις γιατί αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο (σ.σ.: σε επίπεδο τεχνικών αποστολών) αυτή η συζήτηση γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ», κατέληξε.



Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από σχεδόν 12 ώρες διαπραγματεύσεων οι οποίες άρχισαν την Πρωτομαγιά στις 18:00 το απόγευμα.
Πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία» (preliminary agreement), η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Απογοήτευση και από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

«Απογοητευτική» χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση της χώρας και για το πρώτο τρίμηνο του 2017 το Γραφείο της Βουλής για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού.
Ανέφικτος ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017 - Υπό αμφισβήτηση ο τρέχων προϋπολογισμός - Προβλέπεται περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας, είναι μερικές από τις πιο σημαντικές επισημάνσεις του Γραφείου της Βουλής.
Οι συντάκτες της τριμηνιαίας έκθεσης Ιανουάριος – Μάρτιος 2017 θεωρούν «απίθανη» την επίτευξη του στόχου για 2,7% ανάπτυξη το 2017, προβλέπουν περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας, μείωση του ΑΕΠ και εκτροχιασμό όλων των στόχων του προϋπολογισμού και των φορολογικών εσόδων με ότι αυτό σημαίνει για την ενεργοποίηση του περίφημου «κόφτη» και την ανάγκη λήψης νέων επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων.
Στο κεφάλαιο συμπερασμάτων οι συντάκτες εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν η χώρα μπορεί να αλλάξει σελίδα υπογραμμίζοντας πως «Η οικονομική κατάσταση το πρώτο τρίμηνο 2017 είναι απογοητευτική σε σχέση με τις προσδοκίες.Το πρώτο τρίμηνο του 2017 η οικονομία της χώρας δεν επέστρεψε σε στέρεη ανάκαμψη, παρά τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί επίσημα. Παραμένει σε μια ασταθή κατάσταση που απειλεί να μετατραπεί σε νέα ύφεση». Επίσης, εκφράζεται ανησυχία καθώς από την έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής η ελληνική οικονομία εμφανίζει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου