Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Ευρωβουλή: Επιστροφή Βαρωσίων-Αποχώρηση τουρκικού στρατού

Του Παύλου Ξανθούλη, Βρυξέλλες 
Από το philenews

Θετικές υποδείξεις για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και αρνητικά στοιχεία για τις γενικότερες κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας, περιλαμβάνει η έκθεση που υιοθέτησε σήμερα η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 Η έκθεση υιοθετήθηκε με 51 ψήφους υπέρ, 3 ψήφους εναντίον, ενώ 14 ευρωβουλευτές τήρησαν αποχή.

Το κείμενο επαναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη κλασική θέση της Ευρωβουλής για απόδοση των Βαρωσίων στον ΟΗΕ, για έναρξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ ζητείται από την Άγκυρα να τερματίσει τον εποικισμό, προκειμένου να μην διαταραχθεί η δημογραφική ισορροπία της Κύπρου. Η έκθεση, καλεί τη Τουρκία να συμβάλει ενεργώς στη λύση του Κυπριακού και επαναλαμβάνει ότι η συμβολή της είναι κρίσιμης σημασίας.

Στηρίζει τη συνέχιση της διαδικασίας της Γενεύης, με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθώς και μια «δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση, βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο και στη βάση του σεβασμού των αρχών επί των οποίων έχει θεμελιωθεί η Ε.Ε».


Το κείμενο προτρέπει ακόμη την την Άγκυρα «να σεβαστεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο». Και καλεί τη Τουρκία να απόσχει από απειλές ή ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες στις καλές γειτονικές σχέσεις».

Στα αρνητικά της έκθεσης περιλαμβάνονται η στήριξη της πρότασης της Κομισιόν για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, καθώς και η αναφορά περί «αδιάκοπης» εναρμόνισης των Τ/κ με το κοινοτικό κεκτημένο, κάτι που δημιουργεί την εντύπωση ότι η εν λόγω διαδικασία θα συνεχίζεται ανεξαρτήτως της πορείας των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, κάτι που προσκρούει στις θέσεις της Λευκωσίας.

Προβληματισμό προκαλούν ακόμη οι αναφορές για ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, καθώς επίσης και η έμμεση προσπάθεια παραχώρησης καθεστώτος παρατηρητή στη Τουρκία, προκειμένου να προσκαλείται και να συμμετάσχει δια του Τούρκου ΥΠΕΞ στα Συμβούλια των ΥΠΕΞ της Ε.Ε, «για σχετικά θέματα».

Μετά την υιοθέτησή της από την Επιτροπή Εξωτερικών, η έκθεση θα τεθεί ενώπιον των πολιτικών ομάδων για την υποβολή νέων τροπολογιών, πριν εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις αρχές Ιουλίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου