Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Στα βαθιά η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Στα βαθιά και σε μεγάλο εύρος θεματολογίας επεκτείνεται η Τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ μετά τη σημερινή Σύνοδο των τριών χωρών στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό καταδεικνύεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, και από την καθυστέρηση, περίπου μιάμισης ώρας, που παρουσιάστηκε στην ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησης των ηγετών Νίκου Αναστασιάδη, Αλέξη Τσίπρα και Βενιαμίν Νετανιάχου.

Οι τρεις ηγέτες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους είχαν να διεξέλθουν μιας μεγάλης θεματολογίας, ζητώντας σε κάποιες φορές να εισέλθουν στη συζήτηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί. Κάτι τέτοιο, συνέβη κυρίως στο θέμα της ενέργειας και των αγωγών East Med αλλά και του καλωδίου Εurasia interconnector.Όπως συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο πρακτορείο από έγκυρες πηγές, η τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ ξεκίνησε ως μια προσπάθεια δημιουργίας ενός σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή και συνεργασίας σε θέματα ενέργειας, και πλέον έχει επεκταθεί σε πολλούς τομείς, παίρνοντας ουσιαστική βάση. Η συνεργασία απλώθηκε και έχει βγάλει ρίζες, όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος των τριών χωρών, υπήρξε συμφωνία για κοινή διαχείριση και αντιμετώπιση θαλάσσιων ατυχημάτων και καταστροφών, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί κοινή άσκηση τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Επίσης, ένας πολύ σημαντικός τομέας τον οποίο ανασκόπησαν οι τρεις ηγέτες και προχώρησαν σε συμφωνία, αφορά τον τομέα των αποδήμων. Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν το θέμα εκτενώς σήμερα, με στόχο να υπάρξουν κοινές δράσεις των αποδήμων για την προώθηση των συμφερόντων των τριών χωρών.

ΠΗΓΗ philenews/ ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου