Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Ντόμινο Ρίχτερ στο Αιγαίο – Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην Κω

Πέντε σεισμοί με μεγέθη πάνω από 5 Ρίχτερ και... 18 σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ταρακουνήσει το Αιγαίο σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών!
Ο σεισμός της Παρασκευής (21/07) στην Κω ήρθε να συμπληρώσει ένα... μπαράζ σεισμικών δονήσεων που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο, από τη Μυτιλήνη έως και την Κρήτη.
Η συχνότητα των «πεντάρηδων» σεισμών το εν λόγω διάστημα είναι σχεδόν διπλάσια από το μέσο όρο τέτοιων μεγεθών σεισμών στην Ελλάδα, όπως τονίζουν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με το διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, στη χώρα μας συνήθως συμβαίνει ένας σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κάθε δύο μήνες. Το τελευταίο τρίμηνο έχουν εκδηλωθεί πέντε σεισμοί πάνω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

4186380
Ο πρώτος ήταν στις 17 Μαΐου, όταν σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νότια της Ρόδου.
Ακολούθησαν οι δύο μεγάλοι σεισμοί στη Μυτιλήνη, που αφάνισαν από το χάρτη ένα ολόκληρο χωριό, τη Βρίσα Μυτιλήνης. Ο μεγάλος σεισμός της 12ης Ιουνίου με μέγεθος 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ στοίχισε τη ζωή σε μία γυναίκα και προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στο νησί της Μυτιλήνης, τις οποίες «αποτελείωσε» ο μεγαλύτερος μετασεισμός εκείνης της σεισμικής ακολουθίας, με μέγεθος 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, στις 17 Ιουνίου.
Κούνημα 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε και στην Κρήτη, στα νότιά της, στο θαλάσσιο χώρο της Ιεράπετρας.
Ο πέμπτος σεισμός ήταν και ο μεγαλύτερος και δεν είναι άλλος από τον προχθεσινό, 6,6 ρίχτερ, ανατολικά της Κω. Οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί καθώς αναμένουν μεγάλους μετασεισμούς, ακόμη και... 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Παράλληλα, μια απλή καταγραφή από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δείχνει ότι το ίδιο διάστημα στο Αιγαίο σημειώθηκαν 18 σεισμοί με μεγέθη πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
«Έχουμε πράγματι μια έντονη δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες. Είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο σε όλη τη χώρα», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Εξηγεί ωστόσο ότι μπορεί να πρόκειται και για ένα τυχαίο γεγονός, καθώς οι σεισμοί δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ούτε ο προχθεσινός της Κω έχει καμία σχέση με το μεγάλο σεισμό της Μυτιλήνης πριν από ένα μήνα.
Το γεγονός αυτό βέβαια δεν αναιρεί ότι επικρατεί ένας αναβρασμός και μια ανησυχία στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι έχουν πληγεί σοβαρά το τελευταίο διάστημα από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον σεισμό στην Κω

4186374

Σεισμογενής χώρα

«Συγκεντρώνονται χρονικά και χωρικά οι σεισμοί στον ελλαδικό χώρο», σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρο Παυλίδη. «Συμβαίνει, δηλαδή, να εκδηλώνονται μεγάλες σεισμικές δονήσεις, ακόμη και πάνω από 6 ρίχτερ, σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο».
Ωστόσο, πρόκειται για κάτι φυσιολογικό, όπως εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τα σεισμικά φαινόμενα οι σεισμολόγοι, παρόλο που είναι πιο συχνά το τελευταίο διάστημα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι στη χώρα μας είναι εντελώς αναμενόμενοι αυτοί οι σεισμοί, και μάλιστα τους σεισμούς 5 ρίχτερ δεν τους αξιολογούν ως κάτι παράξενο ή «μεγάλο», πόσω μάλλον τους τεσσάρηδες.

Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, μάλιστα, αναφέρει ότι στην Ελλάδα κατά μέσο όρο συμβαίνει ένας σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ετησίως, άσχετα εάν τα τελευταία χρόνια μπορεί αυτό να μην είναι κανόνας. «Τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 είχαμε συνεχείς, μεγάλους σεισμούς, που πάλι φυσιολογικοί ήταν».
Αξίζει να σημειωθεί, επιπλέον, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίοδοι έξαρσης και ύφεσης, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη.

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην Κω

Νέοι ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο πρώτος στις 20:09 και 4,7 Ρίχτερ ο δεύτερος στις 20:25, ταρακούνησαν την Κω προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και τους τουρίστες.
Το επίκεντρό τους ήταν ανάμεσα στην Κω και την Αλικαρνασσό (9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλικαρνασσού και 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κεφάλου αντίστοιχα) και ήταν επιφανειακοί.
Το επιβατικό λιμάνι της Κω και ο προβλήτας Σένγκεν έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ έχουν σημειωθεί καθιζήσεις σε πολλά σημεία και έντονες ρηγματώσεις σχεδόν σε όλη την επιφάνεια της χερσαίας λιμενικής ζώνης.
Το κτίριο του ελέγχου διαβατηρίων και του τελωνειακού ελέγχου χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα, μετά την πρώτη αυτοψία.
Μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών στο κεντρικό λιμάνι της Κω, τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία Blue Star Paros, Blue Star 2 και Superfast XII θα προσεγγίζουν στο λιμάνι της Κέφαλου, στο δυτικό τμήμα του νησιού. Λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα εξυπηρετούν τη μετάβαση των επιβατών μεταξύ των λιμανιών Κω και Κέφαλου.
4186372

Η κατάσταση των σοβαρά τραυματιών

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου εξακολουθούν να νοσηλεύονται τα τέσσερα άτομα που τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 6,6 βαθμών ρίχτερ στην Κω και μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C130 στο νησί.
Για την κατάσταση των τραυματιών το νοσοκομείο σε ανακοίνωση του αναφέρει:
«Ο άνδρας 21 ετών, Σουηδικής υπηκοότητας υποβλήθηκε σε ορθοπεδικό χειρουργείο και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε καταστολή, διασωληνωμένος, με πολλαπλά κατάγματα και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.
Ο άνδρας 23 ετών, Νορβηγικής υπηκοότητας μετά το χειρουργείο νοσηλεύεται, σε καταστολή, διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχει άμφω ακρωτηριασμένα τα δύο κάτω άκρα (κνημιαίος και άκρας ποδός). Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.
Ο άνδρας 37 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με τραύμα στον δεξί οφθαλμικό κόγχο, υποβλήθηκε χθες αργά το απόγευμα σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στην οφθαλμολογική κλινική.
Η γυναίκα 28 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με κάταγμα στο δεξί πόδι στο ύψος της κνήμης και κάταγμα στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού, νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική.
Το προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών».
Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται στο Θριάσιο οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν εκεί.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου