Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Φυσικό αέριο και στον Απόστολο Ανδρέα

Παιχνίδι για σκληρά νεύρα προβλέπουν οι τουρκικοί σχεδιασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα έχει αποφασίσει να προβαίνει σε κινήσεις ανάλογα των εξελίξεων που θα σημειώνονται σε σχέση με τις έρευνες των εταιρειών, αλλά και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Κοντολογίς, οι Τούρκοι φέρονται να έχουν αποφασίσει ότι θα κάνουν κινήσεις στη σκακιέρα αναλόγως και πως θα προχωρούν οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πεδίο των ερευνών και γεωτρήσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως σε πρώτη φάση οι Τούρκοι θα εγκαταστήσουν πλατφόρμα στην περιοχή του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα με στόχο, όπως θα υποστηρίξουν, να τρυπήσουν τον βυθό. Πηγές αναφέρουν πως κατά τις έρευνες που διεξήγαγε το Μπαρμπαρός, έχουν περισυλλέξει σεισμικά δεδομένα που φέρουν την περιοχή βορείως και νοτίως του Αποστόλου Ανδρέα να διαθέτει εκ πρώτης όψεως κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σημειώνεται συναφώς ότι ο λεγόμενος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας του ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν, ισχυρίσθηκε πρόσφατα πως υπάρχει πετρέλαιο και αέριο στα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως πρόθεση της Άγκυρας είναι η πλατφόρμα να κινηθεί και στο τεμάχιο 6, στο οποίο δραστηριοποιούνται ως γνωστόν η γαλλική ΤΟΤΑL και η ιταλική ΕΝΙ. Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν πως η Τουρκία δεν έχει επιλογή παρά να είναι προσεκτική καθώς οι όποιες κινήσεις γίνουν από μέρους της δεν θα στρέφονται μόνο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και εναντίον των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ. Είναι δε γνωστό ότι πίσω από τις εταιρείες βρίσκονται κράτη και μάλιστα ισχυρά, τα οποία δεν μπορεί η Άγκυρα να αγνοήσει.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου