Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Κομισιόν: Πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη στην Κύπρο

Η οικονομία στην Κύπρο θα συνεχίσει να επεκτείνεται με ρυθμούς 3,2% και 2,8% για το 2018 και το 2019, σύμφωνα με την Κομισιόν, καθιστώντας την Κύπρο "μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στη ζώνη του ευρώ", με την απασχόληση, τους μισθούς και την κατανάλωση να συνεχίσουν να αυξάνονται, ακόμη και αν οι εξαγωγές και ο τουρισμός ενδέχεται να επιβραδυνθούν "λόγω περιορισμών της παραγωγικής ικανότητας".

Η Κομισιόν περιλαμβάνει αυτές τις προβλέψεις σε ειδικό κεφάλαιο για την Κύπρο, με τίτλο «Ισχυρή ώθηση ανάπτυξης», στο πακέτο των ενδιάμεσων χειμερινών προβλέψεων που δημοσιεύθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες από τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Η DGECFIN (η υπεύθυνη Γενική Διεύθυνση στη δομή της Κομισιόν που συνέταξε αυτή την έκθεση) σημειώνει ότι "η Κύπρος βιώνει πολύ ισχυρή ανάκαμψη", ενώ "η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν εξίσου σταθερή με εκείνη του πρώτου εξαμήνου του έτους", αναφέροντας επιπλέον ότι "τα διαθέσιμα "μαλακά" και τα πρώιμα "σκληρά" στοιχεία δείχνουν "υγιή ανάπτυξη και στο τέταρτο τρίμηνο".

Η μόνη αρνητική πτυχή της ενδιάμεσης πρόβλεψης ήταν ο πληθωρισμός "που εξέπληξε αρνητικά", στο 0,7% το 2017, κάτι που οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας, ενώ οι τιμές των μεταποιημένων και των μη επεξεργασμένων τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων μειώθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια σε αρνητικό έδαφος, ο "πυρήνας του πληθωρισμού κατέστη οριακά θετικός το 2017 λόγω των υψηλότερων τιμών των υπηρεσιών που συνδέονται με την αύξηση των μισθών". Ο πληθωρισμός το 2018 αναμένεται "να αυξηθεί στο 1,2%, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και στο 1,3% το 2019, εν μέσω υψηλότερων πιέσεων στις εγχώριες τιμές που προκύπτουν από τη μισθολογική δυναμική", αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ισχυρή απόδοση της οικονομίας μπορεί να αποδοθεί "στην έντονη ιδιωτική κατανάλωση και τη σταθερή αύξηση των εξαγωγών, καθώς και σε κάποια στήριξη από τη δημόσια κατανάλωση". Επιπλέον, "η ιδιωτική κατανάλωση επωφελήθηκε από την ταχεία επέκταση της απασχόλησης σε όλους τους τομείς (γεγονός που οδήγησε σε σημαντική μείωση της ανεργίας, συμπεριλαμβανομένης της μακροχρόνιας ανεργίας) και στην αύξηση της αποζημίωσης ανά εργαζόμενο". Οι μισθοί και η απασχόληση "αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται το 2018 και το 2019, υποστηρίζοντας την ιδιωτική κατανάλωση", δηλώνει η Κομισιόν.

Εξάλλου, η Κομισιόν επισημαίνει ότι "οι εξαγωγές υπηρεσιών ήταν ισχυρές, ιδίως στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2017, που συνδέονται με την τρέχουσα ανάπτυξη του τουρισμού στην Κύπρο", δηλώνοντας ότι "αυτό συνέπεσε με μια ορισμένη ανάκαμψη των εξαγωγών αγαθών".

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών ήταν "πιο μέτριος τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017", σε σύγκριση με το 2016, όταν οι εισαγωγές και οι επενδύσεις "επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις εκπτώσεις που αφορούσαν τις αγορές πλοίων", αλλά "κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους ".

Μετά την "άνοδο του 2016", οι επενδύσεις ισορρόπησαν το 2017", ενώ η Κομισιόν βλέπει ότι θα "αυξηθούν το 2018, χάρη στην έντονη οικιστική κατασκευή και τα σχέδια για μεγάλα τουριστικά έργα".

Το 2019, η Κομισιόν αναμένει ότι η αύξηση των εισαγωγών θα ενισχυθεί, οδηγούμενη από την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, ενώ η ανάπτυξη των εξαγωγών θα επιβραδυνθεί λόγω περιορισμένων ευκαιριών για περαιτέρω ανάπτυξη, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, "όπου οι περιορισμοί της παραγωγικής ικανότητας ενδέχεται να καταστούν δεσμευτικοί".

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν εξέδωσε σήμερα τις πρώτες από τις δύο ετήσιες "ενδιάμεσες προβλέψεις", επαναλαμβάνοντας το ετήσιο χρονοδιάγραμμά της για δύο "πλήρως ανεπτυγμένες προβλέψεις και δύο πολύ πιο σύντομες ενδιάμεσες προβλέψεις" όπως συνέβαινε και πριν την κρίση. Οι ενδιάμεσες προβλέψεις παρέχουν μια ενημέρωση για την εξέλιξη του ΑΕΠ και του πληθωρισμού για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα δημοσιεύονται τακτικά το Φεβρουάριο και τον Ιούλιο, παρέχοντας μια ενημέρωση των συνολικών οικονομικών προβλέψεών του για την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Αυτή η ενδιάμεση πρόβλεψη επικαιροποιεί τις προοπτικές των οικονομικών προβλέψεων του φθινοπώρου του 2017, της 9ης Νοεμβρίου 2017.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου