Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Ελληνική ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ και αμερικανικά συμβόλαια - Το Σκοπιανό δεν είναι κομματικό ζήτημα

Ελληνική ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ και αμερικανικά συμβόλαια
Του Ν. Λυγερού

Στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ έγιναν όλες οι απαιτούμενες έρευνες τόσο από πλευράς περιβαλλοντικής όσο και αρχαιολογικής για την προετοιμασία της γεώτρησης για λογαριασμό της αμερικανικής Exxon Mobil χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Βέβαια, επειδή δεν υπήρξαν, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά με το όλο θέμα, γιατί δεν υπήρχε πλαίσιο για καταστροφολογία.
Αυτήν την περίοδο διανύουμε τις 60 ημέρες που άρχισαν στις 5 Μαρτίου 2018, μετά τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στις αιτήσεις των κοινοπραξιών Repsol-Ελληνικά Πετρέλαια για το Ιόνιο και Exxon Mobil-Total-Ελληνικά Πετρέλαια για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης
και Νοτιοδυτικά Κρήτης. Επειδή για κάθε περιοχή υπάρχει μόνο μια κοινοπραξία, η Ελλάδα δεν έχει να επιλέξει κι έτσι δεν μπορεί καν να δημιουργηθεί διπλωματικό πρόβλημα. Ο διαγωνισμός εξελίσσεται κανονικά και η Ελλάδα θα καταφέρει να κάνει κάτι που στο μέλλον θα θεωρούμε επίτευγμα, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ασχολούνται.
Με άλλα λόγια, έχουμε τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία που παίζει και στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην ΑΟΖ της Ελλάδας που δεν υπάρχει ακόμα. Λειτουργεί σ' ένα συμμαχικό πλαίσιο με μια άλλη εταιρεία τεράστιας εμβέλειας στον τομέα, την Total κι εμείς το θεωρούμε δεδομένο ενώ ποτέ δεν είχε γίνει στο παρελθόν. Υπάρχει συνεργασία και με την Eni, άλλο ένα κολοσσό στον τομέα αλλά δεν μας απασχολεί. Ενώ πριν μερικά χρόνια δεν θα μπορούσαμε καν να το φανταστούμε.
Καμιά από αυτές τις εταιρείες δεν συνεργάζεται με τη γειτονική χώρα, όλες ετοιμάζονται να κάνουν γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ και κάνουν ήδη στην Κυπριακή ΑΟΖ. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να γεμίσει χαρά ο ελληνικός λαός; Μάλλον να το μάθει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ασχολούνται μόνο με καταστροφολογία γιατί πουλά περισσότερο. Ξεχνούν όμως ότι ο Ελληνισμός δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και πάντα κοιτάζει το ηθικό του λαού.

Το Σκοπιανό δεν είναι κομματικό ζήτημα
Του Ν. Λυγερού

Το Σκοπιανό, θέλουμε δεν θέλουμε, δεν είναι κομματικό ζήτημα, επειδή αφορά άμεσα το ελληνικό έθνος. Έτσι όσοι θέλουν να το εξετάσουν μόνο και μόνο κομματικά κάνουν ένα στρατηγικό λάθος. Ο ελληνικός λαός ακόμα κι όταν θα πρέπει να επιλέξει, δεν θα το αντιμετωπίσει ως ένα κομματικό ζήτημα, κατά συνέπεια θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί οι πολιτικοί που θα εκφραστούν με τέτοιο τρόπο, διότι γρήγορα θα υποστούν πολιτικό κόστος, αφού προετοιμαζόμαστε ούτως ή άλλως για εκλογές στο άμεσο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν να το εκμεταλλευτούν με κάποιο τρόπο θα πρέπει να το σκεφτούν δυο φορές, διότι ο ελληνικός λαός δεν θα δεχτεί συμβιβασμούς, όποιοι και να είναι. Έχει μάθει τώρα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος, δεν υπάρχει καμία πίεση και όλη η διαδικασία προβλέπει τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας. Έτσι ακόμα και τα κόλπα της απουσίας μεταφράσεων του μελλοντικού ονόματος των Σκοπίων δεν πιάνουν βέβαια και το έθεσε πολύ όμορφα ο Θεόδωρος Καρυώτης στο επίπεδο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Όλοι όσοι νιώθουν Έλληνες με την έννοια της ιστορίας και της στρατηγικής δεν μπορούν να γονατίσουν μόνο και μόνο επειδή η εξουσία τους είπε να το κάνουν. Η Ελλάδα κι ο ελληνικός λαός μπορεί να βασιστεί στις υπερδομές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσει ορθολογικά το όλο σκηνικό και τίποτα βέβαια δεν είναι δεδομένο ούτε χαμένο. Οι προσπάθειες σε επίπεδο προπαγάνδας δεν σταματούν αλλά έχουν το πρόβλημα των ορίων με την πραγματικότητα. Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με κομματικές τοποθετήσεις. Δεν μιλάμε μόνο και μόνο για πολιτική αλλά για την ίδια την ιστορία μας. Το Σκοπιανό δεν είναι λοιπόν ένα διπλωματικό παίγνιο από το οποίο πρέπει να έχουμε κομματικά οφέλη. Είναι η συνέχεια της Μακεδονίας ως κομμάτι ιστορίας του Ελληνισμού που μας απασχολεί και τίποτα άλλο. Δεν θα πέσουμε λοιπόν σε καμία κομματική παγίδα, διότι η προπαγάνδα είναι γνωστή. Με στρατηγικό ορθολογισμό θα αντιμετωπίσουμε το θέμα και θα προστατέψουμε την ιστορία μας από τις επιθέσεις της βαρβαρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου