Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Συνεχίζει το παιχνίδι με έγγραφα και Πλαίσιο ο Ακιντζί

Το έγγραφο που παρουσιάστηκε από τα ΗΕ στις 30 Ιουνίου, στο Κραν Μοντάνα, δεν έχει άλλη εκδοχή, υποστήριξε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, επιμένοντας να επικαλείται ένα ανύπαρκτο έγγραφο

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δήλωσή του ανέφερε ότι χθες εξήγησε το έγγραφο το οποίο παρουσιάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στο Κραν Μοντάνα στις 30 Ιουνίου 2017, προσθέτοντας ότι επιβεβαίωσε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στις 23 Σεπτεμβρίου 2017, ότι «δεν υπάρχει καμία άλλη εκδοχή» του συγκεκριμένου εγγράφου.
Υπενθύμισε ότι στις 30 Απριλίου απηύθυνε πρόσκληση στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες ως έχει, «χωρίς να το διαλύει και χωρίς να το διαστρεβλώνει», κατά την έκφρασή του.

Αντί η ελληνοκυπριακή πλευρά να δώσει μια «ειλικρινή απάντηση» στο κάλεσμά του, προτίμησε να αναφερθεί σε ένα έγγραφο ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2017 «το οποίο δεν υπάρχει», όπως υποστήριξε. Ανέφερε ότι «δυστυχώς» αυτή η συμπεριφορά δείχνει – σύμφωνα με τον ίδιον - ότι θα συνεχίσουν να «διαλύουν και να διαστρεβλώνουν» το πλαίσιο Γκουτέρες και ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι υποβοηθητική προς την κατεύθυνση της λύσης.

Σημειώνοντας ότι στόχος του δεν είναι να εμπλακούν οι δύο κοινότητες σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, είπε ότι «δεν μπορούσα να παραμείνω σιωπηλός ενόσω οδηγούμαστε προς μια μακρά περίοδο στασιμότητας και έντασης και η πιθανότητα μιας μόνιμης διχοτόμησης της νήσου να αυξάνεται».

«Επιθυμώ να υπενθυμίσω για ακόμη μια φορά ότι αυτή η προσπάθεια αποτελεί μια απόπειρα να ανταποκριθούμε σε μια ιστορική ευθύνη», πρόσθεσε.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ακόμη ότι από το γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ έχει λάβει την πληροφόρηση ότι σκέφτονται να διορίσουν κάποιον προσωρινά.

«Έχουμε ενημερώσει την αξιωματούχο του ΟΗΕ στην Κύπρο ότι δεν υπάρχει καμία ένσταση σε αυτό το διορισμό και ότι δεν έχουμε καμία ένσταση με αυτή την πρόταση του ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει αποδοχή μιας διαπραγμάτευσης χωρίς τέλος, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως προηγουμένως», είπε.

Υπενθύμισε ότι «ως τουρκοκυπριακή πλευρά τονίζουμε ότι δεν θα λάβουμε μέρος σε μια διαδικασία η οποία δεν θα είναι στοχοπροσηλωμένη και ότι δεν θα είμαστε μέρος μιας ανοιχτής διαδικασίας, καθώς και ότι από εδώ και στο εξής, μια διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενός στρατηγικού πακέτου και με χρονοδιάγραμμα».

Ο Ακιντζί συμφώνησε με ενδεχόμενο διορισμό απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ

Το πράσινο φως για ενδεχόμενο διορισμό απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ για διερεύνηση της πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, δήλωσε ότι έδωσε σήμερα ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι δεν αποδέχονται μια διαδικασία ανοικτού τέλους.

Η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για μια διαδικασία με χρονοδιάγραμμα και όχι ανοικτού τέλος, ανέφερε μιλώντας κατά την έναρξη εργασιών συνεδρίου στα κατεχόμενα, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν να μαντέψει κανείς τι θα επιφέρει μια αδρανής περίοδος στο Κυπριακό.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, κατά τον κ. Ακιντζί, το ενεργειακό ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί ένταση αντί συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των χωρών της περιοχής.

Υποστήριξε ότι εκ μέρους του ψευδοκράτους, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου πρόκειται να διεξάγει παράλληλες δραστηριότητες με την ε/κ πλευρά και συνεπώς νέες ενστάσεις θα μπορούσαν να προκύψουν. «Αλλά είναι πιθανόν να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια νήσο ειρήνης», κατάληξε.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου