Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Τιτίνα Λοϊζίδου: Η απόδοση της περιουσίας μου το ζητούμενο

Η απόδοση της περιουσίας μου ήταν πάντα το ζητούμενο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Τιτίνα Λοϊζίδου, κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

“Η Τουρκία δεν έχει μέχρι σήμερα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ του 1996 για αποκατάσταση της χρήσης και ειρηνικής απόλαυσης της περιουσίας μου στην κατεχόμενη Κερύνεια και γι’ αυτό το λόγο την περασμένη βδομάδα ήμουν στο Στρασβούργο για συναντήσεις με μεγάλο αριθμό αντιπροσωπειών,” πρόσθεσε. Το ποσό που πλήρωσε η Τουρκία, εξήγησε, αφορά μόνον στην απώλεια χρήσης της κατεχόμενης περιουσίας της και τα δικαστικά έξοδα.

Σε πρόσφατο υπόμνημα που είχε υποβάλει προς την Επιτροπή Υπουργών, η Άγκυρα ζητούσε, μεταξύ άλλων, την ετοιμασία ενός σχεδίου τελικού ψηφίσματος για να κλείσει η επιτήρηση των υποθέσεων «Λοϊζίδου», «Ευγενία Μιχαηλίδου Developments Ltd και Μιχάλης Τύμβιος» και «Αλεξάνδρου».

Η Τουρκία απαιτεί όπως η κ. Λοϊζίδου και άλλοι Ε/κ που έχουν προσφύγει στο ΕΔΑΔ για τις κατεχόμενες περιουσίες τους απευθυνθούν στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” στα κατεχόμενα για να “κλείσουν” οι υποθέσεις αυτές.

Το δικαίωμα για ειρηνική απόλαυση διασφαλίζεται από το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης του ΣτΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η τουρκική αντιπροσωπεία αποχώρησε στο τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, την περασμένη Πέμπτη, διαμαρτυρόμενη για μια πτυχή του περιουσιακού, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εποπτεία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στη διακρατική προσφυγή «Κύπρου εναντίον Τουρκίας» και στην «Ξενίδη-Αρέστη».

Προσπάθεια της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν να κλείσει η επιτήρηση κάποιων υποθέσεων που σχετίζονται με κατεχόμενες περιουσίες, κάτι που δεν έγινε κατορθωτό, καθώς υπήρχε διαφωνία μεταξύ των κρατών μελών.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΠΗΓΗ cyprustimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου