Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Οι Πόντιοι, η Γενοκτονία και η Μακεδονία - Η ΑΟΖ της Μακεδονίας

Οι Πόντιοι, η Γενοκτονία και η Μακεδονία
Του Ν. Λυγερού

Οι Έλληνες του Πόντου που ζουν πια στη Μακεδονία ξέρουν ότι υπήρξε ο χώρος φιλοξενίας για αυτούς μετά τη γενοκτονία που διέπραξαν οι Οθωμανοί, οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλιστές. Αρχικά είχαν ζήσει κάτι το ανάλογο στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και την Τένεδο αλλά εκδιώχθηκαν και από εκεί στη συνέχεια. Έτσι κατέληξαν στη Μακεδονία και στη Θράκη. Τώρα όμως βλέπουν και πάλι μια πράξη βαρβαρότητας ενάντια στη Μακεδονία αφού οι φανατικοί της λήθης θέλουν να της αρπάξουν το όνομά της. Γι’ αυτόν το λόγο αντιστέκονται τόσο πολύ οι Πόντιοι.
Ξέρουν ακριβώς τι σημαίνει να αλλάξουν τα ονόματα των πόλεων και των χωριών. Ξέρουν τι σημαίνει η άλωση της Κωνσταντινούπολης και ποτέ δεν την ξέχασαν. Τώρα παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις δίπλα στους ντόπιους γιατί δεν θέλουν άλλες χαμένες πατρίδες. Λόγω ιστορίας, οι Πόντιοι συνδέονται με την Μακεδονία μέσω της γενοκτονίας κι ένα χρόνο πριν την εκατονταετία της, βλέπουν ότι και πάλι φανατικοί προσπαθούν να σβήσουν τη μνήμη τους. Ακούν με διαφορετικό τρόπο την κρατική προπαγάνδα διότι καταλαβαίνουν ότι αν ο Πόντος είναι μόνο γεωγραφία και όχι ιστορία και πολιτισμός, τότε οι Τούρκοι που μένουν τώρα εκεί, είναι και αυτοί Πόντιοι. Θα μπορούσαν να ισχυριστούν με τον ίδιο τρόπο ότι οι Τούρκοι είναι Νεοπόντιοι και οι Έλληνες που ζούσαν εκεί οι Παλαιοπόντιοι. Όλα αυτά τα παράλογα ακούν και ξέρουν ότι είναι απαράδεκτα. Τα νιώθουν πιο βαθιά από άλλους Έλληνες που δεν βίωσαν ποτέ την έννοια της γενοκτονίας και γι’ αυτόν τον λόγο είναι τόσο μαχητικοί. Άλλωστε οι τραντέλλενες ξέρουν τι είναι μακεδονομάχοι γιατί δεν ξέχασαν την ιστορία του Ελληνισμού.

Η ΑΟΖ της Μακεδονίας
Του Ν. Λυγερού

Αν μερικοί δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσο σημαντική είναι η ΑΟΖ για την Μακεδονία, ας την ονομάσουν τοπικά ΑΟΖ της Μακεδονίας και να αναρωτηθούν μετά γιατί υπάρχει το Άρθρο 13 που βασίζεται πάνω στο Άρθρο 18 στο προσύμφωνο που υπέγραψε ο ΥπEξ με τα Σκόπια και γιατί δίνουμε πρόσβαση σε αυτή για θέματα αλιείας ενώ δεν έχει γίνει το ίδιο μεταξύ Αλβανίας και Σκοπίων αλλά και μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων, ενώ υπάρχουν οι ανάλογες μειονότητες στα Σκόπια. Γιατί η κυβέρνηση θέλει να ξεπουλήσει την ΑΟΖ της Μακεδονίας ενώ δεν έχει γίνει καν η θέσπιση της Ελληνικής ΑΟΖ. Γιατί μια τέτοια εμμονή σε πολιτικό επίπεδο; Άλλωστε δεν έχουμε ακόμα αρχίσει την αξιοποίηση της Ελληνικής ΑΟΖ, γιατί λοιπόν να θέλουμε να παραχωρήσουμε από πριν δικαιώματα στα Σκόπια. Έτσι όταν μιλάμε για τα δικαιώματα της Μακεδονίας να μην ξεχνούμε και την ΑΟΖ της. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε ν' αντιληφθούμε ότι τα Σκόπια δεν είναι καν συγκρίσιμα με την Μακεδονία πόσο μάλλον με όλη την Ελλάδα. Η συστηματική υποβάθμιση της Μακεδονίας ανήκει στην πολιτική της ισοπέδωσης που έχει μέσα της η σταλινική προσέγγιση διότι δεν δίνει σημασία στην ιστορία και στα Έθνη αλλά εξετάζει μόνο και μόνο τη γεωγραφία και τους κατοίκους, τους οποίους βέβαια μπορεί να μετακινήσει χωρίς να ζητήσει καμία άδεια σε κανένα. Με το προσύμφωνο η Μακεδονία δεν θα χάσει μόνο εμπορικά δικαιώματα αλλά και ουσιαστικά. Η αντίστασή μας δεν αφορά μόνο τον τόπο αλλά και το μέλλον όλης της βόρειας περιοχής της Ελλάδας άρα ας μην ξεχάσουμε καμία παράμετρο σε αυτόν τον εθνικό αγώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου