Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ - Τον πέταξαν έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο - ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή της WikiLeaks, καθώς συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία στο Λονδίνο μετά την απόφαση του Ισημερινού να άρει το καθεστώς ασυλίας του.

Στην ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας αναφέρεται ότι «ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην πρεσβεία του Ισημερινού».

Δείτε τη στιγμή που ο Ασάνζ σύρεται έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού:


Όπως διευκρίνισε, «εκλήθη στο εσωτερικό της πρεσβείας από τον πρέσβη, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε το άσυλο που είχε χορηγήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ». Οι εικόνες με τους Βρετανούς αστυνομικούς να σέρνουν έξω τον αγνώριστο με τη λευκή γενειάδα Αυστραλό συνιδρυτή του Wikileaks κάνουν το γύρο του κόσμου.
Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορήθηκε για βιασμό, αλλά και στις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.
Είχαν προηγηθεί φήμες ότι ο Αυστραλός θα εκδοθεί στη Βρετανία. Ο Ισημερινός διέψευσε αρχικά λέγοντας ότι δεν είχε σκοπό να αποστερήσει από τον Ασάνζ το καθεστώς ασυλίας, αλλά προφανώς άλλαξε γνώμη.
Σε μια πρώτη αντίδραση, το WikiLeaks κατηγόρησε τoν Ισημερινό για «παράνομο» τερματισμό του πολιτικού ασύλου του Ασάνζ.


Ενώ κατηγόρησε «ισχυρούς παίκτες», περιλαμβανομένης της CIA για μια συντονισμένη προσπάθεια να απονομιμοποιήσουν και να φυλακίσουν τον Ασάνζ.




Κίτο: Ο Ασάνζ δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου μπορεί να καταδικαστεί σε θανατική ποινή

Ο πρόεδρος του Ισημερινού δήλωσε ότι έλαβε από τις βρετανικές Αρχές τη διαβεβαίωση πως ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.

Βρετανός ΥΠ Εξ: «Το λόγο έχει τώρα η βρετανική δικαιοσύνη»

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας και το μέλλον του θα αποφασισθεί από τα βρετανικά δικαστήρια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ μετά την σύλληψη του ιδρυτή της Wikileaks. «Κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», είπε στο Sky News ο επικεφαλής του Φόριν Όφις.
«Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας, κρυβόταν από την πραγματικότητα για χρόνια και χρόνια. Είναι το σωστό το μέλλον του να αποφασισθεί από το βρετανικό δικαστικό σύστημα», είπε. 

Θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Ασάνζ;

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Βρετανικές Αρχές θα εκδώσουν τελικά τον Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Δικηγόρος του Ασάνζ αποκάλυψε ότι ο πελάτης του συνελήφθη εν μέρει σε σχέση με το αίτημα της Ουάσιγκτον για έκδοσή του στις ΗΠΑ. Όπως έγραψε στο Twitter η Τζεν Ρόμπινσον, η σύλληψη του Αυστραλού στο Λονδίνο «δεν ήταν μόνον για παραβίαση των όρων εγγύησης, αλλά και σε σχέση με το αμερικανικό αίτημα έκδοσής του». "

Αλλά και η βρετανική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο Ασάνζ συνελήφθη «σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, για δεύτερη φορά για λογαριασμό των Αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών στις 10.53 μετά την άφιξή του στο αστυνομικό τμήμα του κεντρικού Λονδίνου».
«Πρόκειται για αίτημα έκδοσης στο πλαίσιο του κεφαλαίου 73 του Πρωτοκόλλου Εκδοσης. Θα προσαχθεί κρατούμενος στο Δικαστήριο του Γουέστμινστερ το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η σχέση του Ασάνζ με το Κίτο πέρασε από 40 κύματα αφότου ανήλθε ο νυν πρόεδρος του Ισημερινού στην εξουσία προ διετίας. Το Κίτο έχει κατηγορήσει τον Ασάνζ ότι διαρρέει πληροφορίες για την προσωπική ζωή του προέδρου Λένιν Μορένο, ενώ τον περασμένο Μάρτιο του έκοψαν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο με αξιωματούχους του Ισημερινού να εξηγούν ότι το έκαναν για να εμποδίσουν τον Ασάνζ «να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών».
Ο Ασάνζ έγινε γνωστός παγκοσμίως το 2010 όταν το WikiLeaks δημοσιοποίησε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ορισμένα εκ των οποίων αποκάλυπταν πολύ επικριτικές αμερικανικές εκτιμήσεις για παγκόσμιους ηγέτες.

Η εισαγγελία στη Σουηδία σκέφτεται να ξανανοίξει την υπόθεση βιασμού κατά του Ασάνζ

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας στη Σουηδία είπε ότι σκέφτονται να ξανανοίξουν την έρευνα για τις καταγγελίες μιας γυναίκας ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Ασάνζ. «Μελετούμε το θέμα και θα ανακοινώσουμε εντός της ημέρας την απόφασή μας», είπε ο Καρλ Γίγκλαντ. Είχε προηγηθεί αίτημα του δικηγόρου που εκπροσωπεί τη γυναίκα αυτή. «Η πελάτις μου κι εγώ μόλις μάθαμε τα νέα της σύλληψης του Ασάνζ. Φυσικά είναι ένα σοκ για την πελάτη μου, αφού το περιμέναμε και το ελπίζαμε εδώ και επτά χρόνια.», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μάσι Φριτζ.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου