Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Ενεργειακή Μεσογειακή Ένωση - Κουρδικό πρόβλημα και ΝΑΤΟ - Η ώρα της ανάκαμψης

Ενεργειακή Μεσογειακή Ένωση
Του Ν. Λυγερού

Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ είναι απόλυτα συντονισμένοι στα θέματα της αξιοποίησης των ΑΟΖ και των εξορύξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Υποστηρίζουν μάλιστα με τον πιο σαφή τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Με αυτήν την έννοια ο Ελληνισμός βρήκε άλλους πιο ισχυρούς συμμάχους για τις θέσεις του σε αυτή τη στρατηγική περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούν ενεργά τον αγωγό φυσικού αερίου που αφορά άμεσα την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και βέβαια την Ιταλία. Επίσης θα συνεργαστούν για την ενεργειακή αποθήκευση, τις ΑΠΕ, τη περιβαλλοντική προστασία, την κυβερνοασφάλεια αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα έχουμε έναν κοινό μηχανισμό ετοιμότητας και αντίδρασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζεται άμεσα με τις υποθαλάσσιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το γεγονός ότι όλες αυτές οι χώρες είναι πλέον έμπρακτα μαζί, σχετίζεται άμεσα με το διάγραμμα ροής της ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου που συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι όλοι σύμφωνοι για το θέμα της Κύπρου και για τον επιμερισμό των εσόδων εντός του νησιού. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι είναι όλοι ενωμένοι και δεν δίνουν καμία σημασία στις δηλώσεις της Τουρκίας.

Κουρδικό πρόβλημα και ΝΑΤΟ
Του Ν. Λυγερού

Το κουρδικό πρόβλημα έχει γίνει ακόμα ένα θέμα διαφωνίας εντός του ΝΑΤΟ διότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποδεχτούν τις παράλογες θέσεις της Τουρκίας που θέλει να εισβάλει στη Συρία, επειδή θεωρεί ότι ανήκει στην εθνική της σφαίρα. Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οποιαδήποτε μονομερής κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας, είναι απλώς απαράδεκτη. Η τουρκική προπαγάνδα συνεχίζει για πολλούς λόγους, αλλά η ουσία είναι πάντα η ίδια και προέρχεται από το μίσος που έχει για τους Κούρδους και βέβαια δεν θέλει να ενωθούν οι Κούρδοι από τις δύο πλευρές των συνόρων της με τη Συρία. Με αυτόν τον τρόπο θέλει ταυτόχρονα να πιέσει τις ΗΠΑ για να επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον της λόγω της επιλογής των S-400. Όμως υπάρχουν και τοπικά συμφέροντα που σχετίζονται με τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις και οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν τους Κούρδους επί τόπου γιατί είναι οι μόνοι που μπορούν να αμυνθούν αποτελεσματικά και να μείνουν στην περιοχή επειδή είναι η δική τους πατρίδα. Πάντως το κουρδικό είναι πλέον μία άλλη διαφορά μεταξύ “συμμάχων” που θα κάνει τη διαφορά.

Η ώρα της ανάκαμψης
Του Ν. Λυγερού

Μετά από τόσα χρόνια μιζέριας, σπάνιοι είναι οι Έλληνες που πιστεύουν στην ανάκαμψη. Αν σκεφτούμε τον Ελληνισμό όμως, θα πρέπει να γίνουμε περισσότεροι γιατί ξέρουμε πως απέδειξε την ανθεκτικότητά του σε βάθος χρόνου. Μπορεί να περάσαμε από τεράστιες δυσκολίες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι. Το γεγονός ότι μέσω της θάλασσας χάρη στην ελληνική ΑΟΖ, καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε ένα συμμαχικό πλαίσιο είναι ενδεικτικό για τις προοπτικές που έχουμε στον ενεργειακό τομέα. Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να απεξαρτηθούμε ενεργειακά χάρη στους δικούς μας πόρους και στο δικό μας ανθρώπινο δυναμικό. Η Ελλάδα ξεπέρασε τα ιδεολογικά προβλήματα και μπορεί να σκεφτεί υπερκομματικά στο πεδίο δράσης της ελληνικής ΑΟΖ. Τώρα μπορούμε να σκεφτούμε τα νησιά μας με το φυσικό αέριο χωρίς να έχουμε ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε το ναυτιλιακό πετρέλαιο που παράγει αναπόφευκτα ρύπους. Και αυτό θα βοηθήσει και τον τουρισμό μας για να γίνει ακόμα πιο ανθρώπινος. Παράλληλα πρέπει να προωθήσουμε την χρήση των ΑΠΕ ακόμα και σε επίπεδο κατοικιών, αφού ο ήλιος παραμένει ένας τεράστιος πλούτος για την Ελλάδα. Πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε και τη θάλασσά μας, διότι έχουμε πολλές δυνατότητες με τόσα φυσικά λιμάνια που μπορούν να γίνουν αερολιμένες με τα υδροπλάνα. Ο Ελληνισμός λειτουργεί καινοτόμα και την καινοτομία μπορεί να την θωρακίσει χάρη στη στρατηγική. Αρκεί να το πιστέψουν και οι Έλληνες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου