Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Επιθετικές κινήσεις από την Άγκυρα: Τουρκικό UAV στο Βόρειο Αιγαίο – Στα ύψη η ένταση λίγο πριν την συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη

Στα ύψη η τουρκική προκλητικότητα. Λίγες ημέρες πριν συναντηθούν Ερντογάν-Μητσοτάκης, οι ΤΕΔ ανεβάζουν την ένταση και θα πρέπει ο Έλληνας Πρωθυπουργός να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους απέναντι.

Τουρκικό UAV τύπου Bayraktar TB2, (TCB803) απογειώθηκε σήμερα από την βάση μη επανδρωμένων οχημάτων στα Δαρδανέλλια, για να πραγματοποιήσει μια «συνηθισμένη», όπως την ονομάζει  γνωστή ιστοσελίδα, αποστολή επιτήρησης πάνω από το βόρειο Αιγαίο, κοντά στο Δέλτα του Έβρου, για λογαριασμό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Την ίδια στιγμή σήμερα είχαμε πτήση τουρκικού  AWACS  Boeing E-7T “Wedgetail”, το οποίο απογειώθηκε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Ικόνιο (κεντρική Τουρκία) και αφού πέταξε νότια της Κρήτης, έφτασε για επιτήρηση στην κεντρική Μεσόγειο κοντά στις ακτές της Λιβύης.


Δεν πρόκειται  φυσικά για συνηθισμένες πτήσεις, ούτε αφορούν κάποιες «τυχαίες» αποστολές ενός ακόμη τουρκικού μη επανδρωμένου οχήματος ή  AWACS, αλλά για ένα βρώμικο σχέδιο παρακολούθησης της ελληνικής επικράτειας σε καθημερινή βάση, για να έχει «εικόνα» το τουρκικό ΓΕΕΔ για ότι λαμβάνει χώρα στο ελληνικό αρχιπέλαγος, σταα νησιά  και σε όλη την ενδοχώρα.
Την ίδια στιγμή χθες είχαμε συνολικά 50 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, με ταυτόχρονες πτήσεις και κατασκοπευτικών αεροσκαφών CN-235 και αυτό σίγουρα δεν είνια τυχαίο σε συνδυασμό με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας όλο το καλαοκάιρι στον αέρα.    

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα  Yeni Şafak, έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη βάση μη επανδρωμένων οχημάτων στα Δαρδανέλλια. Η μονάδα αυτή τελεί υπό την αιγίδα του τουρκικού ΠΝ και του ΓΕΝ φυσικά και διαθέτει  Combat Aerial System (UCAS) Bayraktar TB2 Medium Altitude Long-Endurance (MALE).
Ο στόλος UAS του τουρκικού ΠΝ  αποτελείται από τουλάχιστον πέντε αεροσκάφη Anka-B και δέκα Bayraktar TB2 (S) που λειτουργούν από την 313 Filo.
Η δεύτερη μονάδα τουρκικών μη επανδρωμένων οχημάτων έχει την έδρα της στο Νταλαμάν (312 HAT Bakim Komutanlığı  απέναντι από τα Δωδεκάνησα)  δίνοντας μας το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας για το που ακριβώς στοχεύει.
Τα τουρκικά  UAV «διασκορπίζονται σε σταθμούς του τουρκικού ναυτικού, ενώ ειδικά η μονάδα στα Δαρδανέλια, εκτελεί αποστολές αναγνωρίσεων πάνω από το Αιγαίο σε τακτικές βάσεις, οι οποίες συχνά «απογοητεύουν τους γείτονές τους στην Ελλάδα», τονίζει το τουρκικό άρθρο.
Οι εκδόσεις TB2S (φέρουν πυραύλους ) και έχουν σήματα αναγνώρισης: TCB-801, TCB-805 και TCB-806 ενώ οι εκδόσεις που προορίσονται για επιτήρηση των TB2 έχουν σήματα σήμανσης  TCB-802, TCB-803 , TCB-804, TCB-807, TCB-808, TCB-809 και TCB-810.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την «καλοκαιρινή» αναβάθμιση της 4ης στρατιάς ή στρατιάς του Αιγαίου, λόγω του μετασχηματισμού δύο ΜΚ Ταξιαρχιών (11η και 19η) σε Ταξιαρχίες Καταδρομών προκαλούν έντονη περίσκεψη στο ελληνικό επιτελείο.
Αυτές οι δύο Ταξιαρχίες  μαζί με την 7η Ταξιαρχία Καταδρομών και φυσικά την περιβόητη Ταξιαρχία Πεζοναυτών στην Φώκαια της Σμύρνης με τους κομάντος SAS-SAT, αποτελούν την αιχμή του δόρατος των δυνάμεων που προορίζονται για μελλοντικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο.
Οι «παράλογες» απαιτήσεις της Τουρκίας για την Γαλάζια Πατρίδα, δεν θεωρούνται εξωφρενικές για την Άγκυρα και εντάσσονται στα σχέδια τους για το ελληνικό Αρχιπέλαγος. Αυτό το γνωρίζει καλά η ελληνική στρατιωτική ηγεσία, η οποία αναμένεται σύντομα να λάβει μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, με πρώτο την ετοιμότητα δράσης οπουδήποτε απαιτηθεί των ισχυρότατων ελληνικών  δυνάμεων.

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου