Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Το μυστικό ταξίδι Δένδια σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο -Τι συζήτησε με τον Χαφτάρ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αιφνιδιαστικές επισκέψεις στη Λιβύη, Αύγυπτο και Κύπρο έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στο προκλητικό τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η Αθήνα κλιμακώνει τις κινήσεις της κινούμενη μεθοδικά, επιδιώκοντας να ενισχύσει και να διευρύνει το μέτωπο απέναντι στην Αγκυρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και μάλιστα σε μια περίοδο όπου ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση με επικίνδυνη ρητορική, καθώς μόλις σήμερα έθεσε ευθέως θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.


Είχαν προηγηθεί επισκέψεις του κ. Δένδια σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία τις προηγούμενες ημέρες .
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ έχει κλιμακωθεί η ένταση στη Λιβύη, με ανάμειξη της Τουρκίας και της Ρωσίας, γεγονός που εντείνει την ανησυχία της Ουάσινγκτον.

Αρχικά, ο κ. Δένδιας μετέβη κάτω από άκρα μυστικότητα το πρωί της Κυριακής στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Καλίφα Χαφτάρ.
Ο Νίκος Δένδιας με τον Στρατάρχη Καλίφα Χαφτάρ
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το απόγευμα της Κυριακής, στη συνάντηση μετέσχε και ο Ειδικός Απεσταλμένος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, Πρέσβυς Χ. Λάζαρης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguilah Saleh Eissa, στην Αθήνα στις 12 τρέχ., καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του Υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο.

Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης. Ο Ν. Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓΗΕ για τη Λιβύη, Gh. Salame, και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού.

Λίγο πριν από τις 11 το πρωί της Κυριακής, η εφημερίδα Libya Times δημοσίευσε στο Twitter βίντεο με την άφιξη του Νίκου Δένδια στη Βεγγάζη.

Φωτογραφία: Οι πρώτες συναντήσεις Δένδια στη Λιβύη
Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Sameh Shoukry, και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λάρνακα.
Δένδιας από Αίγυπτο: Συμπίπτουν οι θέσεις μας με τον Χαφτάρ, είναι άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Ο Νίκος Δένδιας από την Αίγυπτο δήλωσε:

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.
Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή. Αμέσως μετά, ήρθα εδώ, στο Κάιρο, όπου είδα τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Sameh Shoukry, με τον οποίο συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Λιβύη, υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, τον κ. Aguilah Saleh Eissa, ο οποίος μας είχε επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα.
Ανησυχία των ΗΠΑ για τις παρεμβάσεις στη Λιβύη

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε το βράδυ του Σαββάτου έντονη ανησυχία για τις ξένες παρεμβάσεις στη σύγκρουση στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι αυτές απειλούν την επίλυση της κρίσης.

Το μήνυμα της Ουάσινγκτον ήταν τόσο προς την Τουρκία, μετά το γεγονός ότι η Βουλή ενέκρινε τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη, όσο και προς τη Ρωσία, για τις αναφορές αυξανόμενου αριθμού μισθοφόρων ρωσικού ομίλου.
Δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν πλοίο με Τούρκους

Επιπλέον, το βράδυ του Σαββάτου δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν πλοίο υπό σημαία Γρενάδας, με Τούρκους στο πλήρωμά του.

Το πλοίο το σταμάτησαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανοιχτά της Λιβύης, προκειμένου να ελεγχθεί το φορτίο του, σύμφωνα με ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου