Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν: Δεν θα μας περιορίσουν στις ακτές μας - Αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία σε «νησιά και νησάκια» στο Αιγαίο

Επίδειξη ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο έκανε με δηλώσεις του στην τελετή καθέλκυσης των δύο πρώτων εκ των έξι υποβρυχίων που κατασκευάζονται σε τουρκικό ναυπηγείο, έκανε με δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ανυποχώρητος τόσο έναντι της Ελλάδας, όσο και έναντι του Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν είπε: «Η Ελλάδα επιδιώκει επί μακρόν να κάνει την Τουρκία, να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στη θάλασσα. Παρόμοιες προσπάθειες έχει κάνει και το Ισραήλ. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σφετεριστούμε τα δικαιώματα κανενός.
Αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να διατηρήσουμε την χαμηλών τόνων πολιτική. Αν εγκαταλείψουμε την διαδικασία που ξεκινήσαμε με την «Τουρκική Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και τη Λιβύη, θα περιοριστούμε στις ακτές μας και δεν θα μπορούμε να βγούμε ούτε στη ζώνη αλιείας».
Συνέχισε δε λέγοντας, ότι «αυτοί που κάνουν σχέδια να περιορίσουν την Τουρκία, που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, επικαλούμενοι νησιά και νησάκια που δεν τους ανήκουν, να ξέρουν ότι το πεδίο δεν είναι ελεύθερο». Επανέλαβε δε, ότι η συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο. Υποστήριξε μάλιστα, ότι αυτή η διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν από 10 χρόνια από την Άγκυρα, από την εποχή του Καντάφι, με τον οποίο όπως ισχυρίστηκε, είχαν φθάσει πολύ κοντά σε συμφωνία.

ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου