Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

ΣΑ ΟΗΕ: Υιοθετήθηκε το ψήφισμα για θητεία ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την Πέμπτη ομόφωνα το ψήφισμα 2506,  με το οποίο ανανεώνεται για ακόμα 6 μήνες η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Δεν υπήρξαν τοποθετήσεις από τα μέλη του ΣΑ.

Υπήρξαν έντονες διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο, στη Λευκωσία, την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και τις πρωτεύουσες των πέντε Μονίμων Μελών του Σ.Α. Τη Δευτέρα, υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ, στην οποία συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα του ψηφίσματος.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στη Νέα Υόρκη, ύστερα από έντονες πολιτικές και διπλωματικές παρεμβάσεις επήλθαν βελτιώσεις σε σημαντικό βαθμό στο κείμενο του ψηφίσματος.
 
Μαυρογιάννης: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα μέγιστα για τη διευθέτηση του Κυπριακού»
 
Τη σημασία της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο όσο η σημερινή ανώμαλη κατάσταση εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς και «τη σημασία της εμπλοκής των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή εντάσεων, με  απειλές χρήσης βίας και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Με δήλωση του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβη Ανδρέας Μαυρογιάννη, που διάβασε έξω από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρέτισε την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2506, με το οποίο ανανεώθηκε για ακόμη έξι μήνες η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Θεωρούμε την παρουσία και τη λειτουργία της δύναμης απαραίτητες για τη διατήρηση της ηρεμίας και για την επικράτηση των συνθηκών που συμβάλλουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις  για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος που καθυστερεί για πολλά χρόνια», είπε ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι μία μικρή, ευέλικτη και αποτελεσματική δύναμη διατήρησης της ειρήνης που λειτουργεί κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι λίγο νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του έδωσε την απαιτούμενη συγκατάθεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP. Ενώ ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Σ.Α., όπως και τον ΓΓ του ΟΗΕ, για την υποστήριξη και κατανόησή τους.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα μέγιστα για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό, για την επανένωση της χώρας μας και την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής», υπογράμμισε ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.
 
ΥΠΕΞ: Σημαντικές αναφορές στο ψήφισμα 2506
Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει την ομόφωνη ανανέωση της θητείας της UNFICYP μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κρίνεται σημαντικό το γεγονός ότι το Ψήφισμα επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, καθώς και τη βάση λύσης του Κυπριακού, τόσο με ρητή αναφορά, όσο και μέσω αναφοράς στο σημαντικό Ψήφισμα 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσω του ψηφίσματος το ΣΑ καλωσορίζει τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019 και το αποτέλεσμα της, ήτοι την επαναβεβαίωση της συμφωνημένης βάσης λύσης, του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, των μέχρι σήμερα συγκλίσεων καθώς και του πλαισίου των έξι σημείων του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.  Καλωσορίζει επίσης τη βούληση του ΓΓ να συνεχίσει την προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών.
Στο Ψήφισμα εκφράζεται βαθιά ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση και αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και σοβαρή ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό παραβιάσεων του στρατιωτικού στάτους κβο. Αυτές οι αναφορές αποτελούν μήνυμα έναντι της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και έναντι των αυξημένων παραβιάσεων του κατοχικού στρατού κατά μήκος της «νεκρής ζώνης». Το Ψήφισμα ζητεί την αποκατάσταση του στάτους κβο στα Στροβίλια, επαναβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και καλεί για τη διασφάλιση της ελευθερίας διακίνησης της ειρηνευτικής δύναμης, το οποίο είναι σημαντικό, λόγω των εμποδίων που επιβάλλει ο κατοχικός στρατός στα Βαρώσια και στα Στροβίλια.
Το Ψήφισμα προνοεί για την υποβολή Έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την αποστολή Καλών Υπηρεσιών, καθώς και Έκθεσης για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 10 Ιουλίου 2020.
Σημαντικές κρίνονται οι ενισχυμένες αναφορές στο κείμενο, για το ότι η συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι απαραίτητη για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνευσης στην Κύπρο, καθώς και για τη συνεισφορά των νέων σε προσπάθειες προώθησης της ειρήνης και της ασφάλειας.
Με αφορμή τις διεργασίες που προηγήθηκαν της υιοθέτησης του Ψηφίσματος, το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι προσεγγίσεις οι οποίες αποσκοπούν να δώσουν την εντύπωση ότι το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα εξομάλυνσης σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δεν συμβάλλουν στην επίτευξη λύσης, ως αυτή προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ αφού δίνουν το μήνυμα ότι ζητούμενο είναι η κανονικοποίηση του στάτους κβο και λειτουργούν ως αντικίνητρο στις προσπάθειες αναζωογόνησης της διαδικασίας των συνομιλιών, από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα. Αντιθέτως, τέτοιες προσεγγίσεις λειτουργούν αποτρεπτικά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.
Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι κρίσιμης σημασίας, για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Κύπρο, καθώς επίσης και για την υποβοήθηση της προσπάθειας επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, παραμένει η αποφασιστική αντιμετώπιση, στη βάση των όρων εντολής της UNFICYP, των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων κατά μήκος και εγγύς της «νεκρής ζώνης».
 
ΠΗΓΗ Philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου