Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Επιστολές Αναστασιάδη στους ηγέτες των Μονίμων Μελών του ΣΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την διπλωματική αντεπίθεση στα νέα τετελεσμένα που επιδιώκουν να δημιουργήσουν για την Αμμόχωστο οι Τούρκοι, συνεχίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ήδη, ο Κύπριος Πρόεδρος απευθύνθηκε με επιστολές, τόσο προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και στους 27 ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και προς τους ηγέτες των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στις επιστολές του με το ίδιο περιεχόμενο προς τους
ηγέτες των 5 ισχυροτέρων κρατών του πλανήτη, Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντιμίρ Πούτιν, Εμανουέλ Μακρόν, Μπόρις Τζόνσον και Σι Τζινπίνγκ, ενημερώνει για τις τελευταίες μονομερείς και απαράδεκτες, όπως τις χαρακτηρίζει ενέργειες της Τουρκίας με το Συνέδριο που οργανώθηκε για τη διαμόρφωση οδικού χάρτη, ανοίγματος της περίκλειστης πόλης, ενώ επαναφέρει και την παλαιότερη πρόταση του για δημιουργία ομάδας αποτελούμενης από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους εμπειρογνώμονες που θα μπούν στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει επίσης στις επιστολές του ότι αυτό που είναι πολύ ανησυχητικό είναι πως οι πιο πάνω πράξεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού από πλευράς Άγκυρας για προώθηση του «Σχεδίου Β» για την Κύπρο «το οποίο οδηγεί σε εγκατάλειψη όλων των προσπαθειών για λύση και επιβάλλοντάς μας τα σχέδια για μόνιμη διαίρεση της νήσου».
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος, απέστειλε την προηγούμενη βδομάδα τις επιστολές στους ηγέτες των χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στο ίδιο πλαίσιο σχετικές επιστολές προς τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ αλλά και στους επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ, δηλαδή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε αυτές τις επιστολές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την Αμμόχωστο αλλά και στις σχετικές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν Τούρκοι αξιωματούχοι «ενέργειες που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και υποσκάπτουν την όλη προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για εξεύρεση συνολικής λύσης» του Κυπριακού, επεσήμανε ο κ. Σεντώνας.
Ερωτηθείς ποιά είναι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη σε σχέση με τα κονδύλια της ΕΕ προς τους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Σεντώνας είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας «ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετος ως προς την παραχώρηση των κονδυλίων αυτών, θα μπορούσε μάλιστα να συζητήσει και σχετική αύξησή τους, νοουμένου ότι τα κονδύλια αυτά υπηρετούν την επανένωση της χώρας, μέσω της εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι σε ενδεχόμενες ενέργειες είτε των Τουρκοκυπρίων είτε της Τουρκίας να προχωρήσουν σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και σε εποικισμό «τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να ανασταλούν άμεσα», ανέφερε αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Ο ΥΠΕΞ με Γκουτέρες, Λαβρόφ
Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της Αμμοχώστου αλλά και οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ τέθηκαν στην συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Ελβετία, στο περιθώριο της 43ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Ο ίδιος ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε σε ανάρτησή του στο τουίτερ ότι συζήτησε  με τον ΓΓ του ΟΗΕ όλες τις τελευταίες εξελίξεις σ’ ότι αφορά στο Κυπριακό και
Εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση. Όπως σημείωσε, συζητήθηκε η ανάγκη δημιουργίας «εποικοδομητικού περιβάλλοντος» που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ ekirikas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου