Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Bloomberg: Αν θέλετε να κατανοήσετε τον σημερινό κόσμο διαβάστε Θουκυδίδη

«Για να καταλάβεις τον κόσμο σήμερα, διάβασε… Θουκυδίδη». Στην προτροπή αυτή προχωρά ο αρθρογράφος του Bloomberg  Αντρέας Κλουθ, στην προσπάθειά του να συγκρίνει την Αρχαία Αθήνα με τις σύγχρονες υπερδυνάμεις.
«Το 416 π.Χ. ο στρατός της Αθήνας μετέβη στο μικρό και ουδέτερο νησί της Μήλου. Οι Αθηναίοι ζήτησαν από τους Μήλιους να υποταχθούν σ’ αυτούς και να αποτίνουν τιμές, ειδάλλως θα εξαλείφονταν. Έκπληκτοι, οι Μήλιοι επικαλέστηκαν την ηθική, τη δικαιοσύνη, τον νόμο, ακόμη και τους Θεούς. Οι Αθηναίοι απάντησαν: “Έχετε απλώς να επιλέξετε μεταξύ του να κάνετε ό,τι σας είπαμε ή να καταστραφείτε. Μην σπαταλάτε τον χρόνο μας”. “Αυτό είναι άδικο” επέμειναν οι Μήλιοι» γράφει.

«Έτσι οι Αθηναίοι σκότωσαν όλους τους ενήλικους άνδρες και πούλησαν τις γυναίκες και τα παιδιά ως σκλάβους. Στη συνέχεια, έστειλαν περίπου 500 αποίκους να κατοικήσουν στο νησί», συνεχίζει
Σύμφωνα με τον Κλουθ, το παραπάνω απόσπασμα από το έργο του Θουκυδίδη συνοψίζει την ουσία των διεθνών σχέσεων και συνιστά ένα καλό εγχειρίδιο κατανόησης του σημερινού κόσμου.
Ο διάλογος ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Μήλιους αντικατοπτρίζει τις δύο παραδοσιακές προσεγγίσεις της πολιτικής: Ο ρεαλισμός των Αθηναίων που αποκωδικοποιεί τον κόσμο ως μία «σκηνή, η οποία οργανώνεται αποκλειστικά από την ισχύ και το συμφέρον» και ο ιδεαλισμός των Μήλιων, ο οποίος συχνά αναπτύσσεται ως διεθνές δίκαιο και εντάσσεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε., με στόχο την προστασία του αδύναμου από τον δυνατό και την κοινή ωφέλεια.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Δυτικός Κόσμος οργανώθηκε - κατά βάση - στην αρχιτεκτονική των Μήλιων. Κι αυτό ίσχυε για τουλάχιστον μία 10ετία, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μία ραγδαία μεταστροφή από τον ιδεαλισμό στον ρεαλισμό. Ορισμένες σύγχρονες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Κίνα, οι οποίες παλαιότερα βίωσαν την ταπείνωση από τη Δύση, τώρα αναλαμβάνουν τον ρόλο των αρχη-ρεαλιστών», επισημαίνει ο αρθρογράφος του Bloomberg.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικαλείται τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος το 2008 εισέβαλε στη Γεωργία και το 2014 προσάρτησε την Κριμαία. «Και το έκανε, όπως ακριβώς οι Αθηναίοι με τη Μήλο».
Όσον αφορά την Ευρώπη, κατά τον Αντρέας Κλουθ, φαίνεται ότι διαθέτει μόνο αξίες, αλλά όχι ισχύ. Αντίθετα, οι ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, μάλλον έχουν απολέσει το ενδιαφέρον για τις αξίες, προωθώντας το «Πρώτα η Αμερική» (σ.σ. America First) – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

ΠΗΓΗ topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου