Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020

Hamide Yiğit: Ο Ερντογάν θα χάσει, αν συγκρουστεί με την Αίγυπτο στη Λιβύη

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης μεταξύ Αιγύπτου-Τουρκίας, μίλησε στην εκπομπή “Sıcak Takip” στο ahvalnews.com η εκπαιδευτικός και ερευνητής Hamide Yiğit, που παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στη Συρία, τη Λιβύη και στον Αραβικό Κόσμο.

Η Hamide Yiğit ανέφερε συνοπτικά τα εξής:
Ενώ συνεχίζονται οι κινήσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, η ένταση έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τις προετοιμασίες της Τουρκίας να διεξάγει επιχείρηση κατάληψης της στρατηγικής σημασίας πόλης Σύρτη και των πετρελαιοφόρων περιοχών της Τζούφρα.

Αυτή η στάση της Τουρκίας ανάγκασε τους Ρώσους υπουργούς να ακυρώσουν το ταξίδι τους στην Άγκυρα, ενώ ακολούθησε η σκληρή αντίδραση της Αιγύπτου.


Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel-Fattah El-Sisi, δήλωσε ότι ο στρατός της Αιγύπτου είναι έτοιμος να επέμβει στη Λιβύη και ότι η επέμβαση αυτή θα γίνει με όλους τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας.


Ο Σίσι κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τον Αραβικό Σύνδεσμο, χωρίς να στείλει πρόσκληση στον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης, Mustafa El Sarrac.


Ο Σίσι τόνισε ότι είναι νόμιμη η επέμβαση στη Λιβύη, επικαλούμενος το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας της χώρας του που πηγάζει από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, η οποία απειλείται από τις εξελίξεις, ενώ διευκρίνησε ότι η επέμβαση θα γίνει μετά την έκκληση που έκανε προς την Αίγυπτο ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, που εδρεύει στο Τομπρούκ.

Όσον αφορά την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσειευθέως, ο Σίσι την κατηγόρησε ότι παραβιάζει την κυριαρχία αραβικών χωρών, όπως η Συρία, το Ιράκ και η Λιβύη και ότι θέτει σε κινδυνο την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Επίσης την κατηόρησε ότι υποστηρίζει τους τρομοκράτες.


Τέλος, η Χαμιντέ Γιγίτ, αφού αναφέρθηκε στη δήλωση του Σίσι ότι η “Σύρτη και η Αλ Τζούφρα είναι οι κόκκινες γραμμές” για την Αίγυπτο, σημείωσε ότι σε περίπτωση σύγκρουσης στη Λιβύη της Αιγύπτου και της Τουρκίας, ο Ερντογάν θα χάσει, γιατί ο αιγυπτιακός στρατός έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα στην περιοχή, κυρίως λόγω εγγύτητας.

Πηγή: ahvalnews.com

ΠΗΓΗ infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου