Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020

Nordic Monitor: Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας παρακολουθούσαν Έλληνες προσκυνητές στην Παναγία Σουμελά!

Έλληνες υπηκόους, οι οποίοι κατά το παρελθόν επισκέφθηκαν το ιστορικό μοναστήρι-σύμβολο της πίστης του ποντιακού ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, φαίνεται πως παρακολουθούσε κρυφά η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη μαρτυρία πρώην αξιωματικού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ). Αυτό αναφέρει σημερινό (28/6) δημοσίευμα του nordicmonitor.com.Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια ακρόασης στις 20 Ιουνίου 2016 στο 14ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον Μουχιτίν Ζενίτ, έναν 46χρονο πρώην αξιωματικό της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ακρόασης, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor, ο αξιωματικός, ο οποίος υπηρετούσε στην Τραπεζούντα, παραδέχθηκε ότι μία από τις εντολές τους ήταν να παρακολουθούν τους Έλληνες που επισκέφθηκαν την συγκεκριμένη περιοχή του Πόντου για τα αξιοθέατα.
«Οι δραστηριότητες στον Πόντο αποτελούν κομμάτι της εντολής μας... για παράδειγμα, τα γκρουπ τουριστών από την Ελλάδα που επισκέπτονται τη Μονή Σουμέλα» δήλωσε ο Ζενίτ, προσθέτοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών παρακολουθούσαν τους Έλληνες επισκέπτες της περιοχής.
Οι Έλληνες του Πόντου ζούσαν στην περιοχή και είχαν ένα αυτόνομο κράτος εκεί μέχρι τον 13ο αιώνα. Παρόλο που έχουν περάσει πολλοί αιώνες και ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά, εντούτοις, θεωρούνται εδώ και καιρό ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας από διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί εξαίρεση.
«Η παραδοχή του Ζενίτ επιβεβαιώνει ότι η αντιελληνική παράνοια τροφοδοτήθηκε συστηματικά και σκόπιμα από το τουρκικό κράτος, το οποίο χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, ξοδεύοντας σημαντικούς πόρους, για να εντοπίσει και να κατασκοπεύσει τους Έλληνες επισκέπτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Η αποκάλυψη για το θάνατο καθολικού ιερέα
Το Nordic Monitor είχε αποκαλύψει παλαιότερα ότι η παρακολούθηση από την τουρκική κυβέρνηση των φερόμενων παράνομων επιχειρήσεων για την αναβίωση του ποντιακού στοιχείου στην Τουρκία οδήγησε στη δολοφονία του 61χρονου Αντρέα Σαντόρο, ενός καθολικού ιερέα στην εκκλησία Σάντα Μαρία της Τραπεζούντας. Ένα έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών έδειξε ότι οι τουρκικές αρχές είχαν βάλει στο στόχαστρο τον Ιταλό κληρικό, με την υποψία συμμετοχής του σε δραστηριότητες που θα βοηθούσαν στην αναγέννηση της ποντιακού στοιχείου της περιοχής, προτού δολοφονηθεί από έναν εθνικιστή έφηβο στις 5 Φεβρουαρίου 2006. Η αστυνομία πρόβαλε τις υποψίες ότι ο Σαντόρο ενδέχεται να συμμετείχε σε «αυτονομιστικές δραστηριότητες για να αναβιώσει την πρότερη κατάσταση στον Πόντο» ως λόγο για να λάβει άδεια τηλεφωνικών παρακολουθήσεων το 2006, από τις δικαστικές αρχές της Τουρκίας.
Ο Ζενίτ θεωρείται μια ξεχωριστή περίπτωση. Ήταν ο αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών που χτύπησε συναγερμό σχεδόν ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του Τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, στις 19 Ιανουαρίου 2007. Είχε καταθέσει αναφορά, στις 15 Φεβρουαρίου 2006, ενημερώνοντας τους ανωτέρους του για ένα σχέδιο δολοφονίας για το οποίο έλαβε γνώση από έναν πληροφοριοδότη. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές αγνοήθηκαν από τις Αρχές στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατοικούσε ο Ντινκ, και ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας Ενγκίν Ντιντς δεν ενήργησε με βάση τα όσα είχε αποκαλύψει ο Ζενίτ, ο οποίος αργότερα μετατέθηκε σε άλλη επαρχία αλλά πήρε προαγωγή το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου