Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021

Μενέντεζ: Ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των ΗΠΑ – Ποια η «απειλή» για την Κύπρο

Κατηγορηματικός ήταν ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αναφορικά με την προκλητική απόφαση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους να προχωρήσουν στο πιλοτικό και μερικό «άνοιγμα» της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, χαρακτηρίζοντας την ως «απειλή» για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Το επικοινωνιακό και προκλητικό «σόου» που έστησε η Άγκυρα στα Κατεχόμενα, από τις δηλώσεις στην «ψευδοβουλή» και την στρατιωτική παρέλαση μέχρι τις ανακοινώσεις για τα Βαρώσια, είχαν ως αποτέλεσμα την σκληρή αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και Ευρωπαίων διπλωματών και αξιωματούχων, ωστόσο τα σχόλια του Αμερικανού Γερουσιαστή αποτυπώνουν το «αίσθημα» που κυριαρχεί στα υψηλά κλιμάκια αυτής της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στη Κύπρο αλλά και οι σχεδιασμοί για την αξιοποίηση της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων συνιστούν απειλή όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, όπως εκτιμά ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας τονίζει πως είναι καθήκον των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι τα μάτια του κόσμου θα παραμείνουν στραμμένα στην Κύπρο και ότι η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη για τις πράξεις της.

Ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των ΗΠΑ

«Με απλά λόγια, ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον υπουργό Μπλίνκεν για να διερευνήσουμε νέα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να διασφαλίσει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα αντιμετωπίσει πρόσθετες συνέπειες για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για την απροκάλυπτη αποφασιστικότητά του να κλέψει τους από τους Κύπριους τον έλεγχο της μοίρας τους. Ως ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στον τερματισμό της τραγικής διαίρεσης αυτού του νησιωτικού έθνους», επεσήμανε ο κ. Μενέντεζ.

Κάνοντας λόγο για μία ζοφερή επέτειο, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είπε πως η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα γεγονότα της παράνομης εισβολής χρησίμευσαν μόνο για να διαφυλάξουν την ολοένα πιο επιθετική και επικίνδυνη στάση της Τουρκίας, η οποία αντιτίθεται στα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και των στενότερων συμμάχων και συνεργατών τους.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου