Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Η Αμμόχωστος και η τουρκική τακτική της σαλαμοποίησης

 Η Θέση του "Φ"

ΒΗΜΑ με βήμα προχωρά η κατοχική Τουρκία με τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Με εντολές της Άγκυρας, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του κατοχικού καθεστώτος έχει αποφασίσει τη σύσταση «εκτελεστικής επιτροπής», που θα υπάγεται στην «πρωθυπουργία», για να αξιολογήσει την κατάσταση της περιοχής που θα ανοίξει και θα επιβλέπει τη διαδικασία της ανάληψης του 3,5% της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού.

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσάν Σανέρ, εξήγησε το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο λήφθηκε η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» της 12ης Ιουλίου 2021, κατά την οποία 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλ. το 3,5% της έκτασης της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού, θα αποστρατιωτικοποιηθούν και είπε ότι αποφασίστηκε όπως οι παλιοί ιδιοκτήτες περιουσιών επιστρέψουν εκεί. Εξήγησε δε τις τρεις επιλογές που έχουν ενώπιόν τους: Είτε τη μέθοδο της ανταλλαγής, της αποζημίωσης ή της επιστροφής, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, είτε σε περίπτωση που επιθυμούν να ζήσουν εκεί θα είναι υπό τη διοίκηση της «τδβκ».

ΕΙΝΑΙ σαφές πως η τουρκική πλευρά στην προσπάθεια να διαχειριστεί τις όποιες αντιδράσεις, κυρίως στον διεθνή χώρο, επικαλείται τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, παρουσιάζεται να σέβεται τις περιουσίες των νομίμων ιδιοκτητών την ώρα κατά την οποία παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο. Αλλά και η ρητορική που επιστρατεύεται σε σχέση με τις περιουσίες περιέχει κινδύνους και παγίδες. Τι λένε οι Τούρκοι; Ότι οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω της λεγόμενης επιτροπής ακινήτων. Δηλαδή, αντί να λύσουν το θέμα και αυτόματα μέσω του Κτηματολογίου Αμμοχώστου παραπέμπουν σε μια άλλη διαδικασία, την οποία ελέγχουν.

Γιατί παραπέμπουν στην «επιτροπή»; Γιατί θέλουν να ροκανίσουν τον χρόνο και να χαθεί η διαδικασία μέσα από εξετάσεις των περιπτώσεων.

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ανέφερε ότι δεναποκλείεται η περιουσία στα Βαρώσια να δοθεί σε Τουρκοκύπριους που άφησαν τις περιουσίες τους στον νότο. Την ίδια ώρα που εμπλέκει στην όλη ιστορία και το ΕΒΚΑΦ, που προφανώς θα παρουσιαστεί ως ενδιαφερόμενο μέρος στις προσφυγές Ελληνοκυπρίων στη λεγόμενη επιτροπή και το θέμα θα παραπεμφθεί στο «δικαστήριο» του ψευδοκράτους.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ παράλληλα ότι η λεγόμενη επιτροπή αντιμετωπίζει προβλήματα, ο πρόεδρός της έχει παραιτηθεί ενώ δεν εκδικάζει υποθέσεις. Γι’ αυτό και ο Τατάρ είπε ότι έχουν δοθεί οδηγίες για ενίσχυση της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» για να μπορέσει να ανοιχθεί το Βαρώσι για εγκατάσταση. Τι σημαίνει αυτό θα φανεί στη συνέχεια. Θα έχει να κάνει, μάλλον, με την επίσπευση εξέτασης προσφυγών αλλά και την οικονομική διάσταση.


ΕΙΝΑΙ σαφές πως στο θέμα της Αμμοχώστου παίζεται ένα παιχνίδι επικοινωνιακό αλλά και ουσίας. Ο στόχος της Τουρκίας είναι να βρει άλλοθι για να προχωρήσει στον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Κι αυτό θα το κάνει σταδιακά και με την τακτική της σαλαμοποίησης. Όπως ανέφερε ο Τατάρ, τα Βαρώσια είναι μέρος της πολιτικής για δύο κράτη στην βάση της κυριαρχικής ισότητας, που ζουν δίπλα-δίπλα. Πρόκειται για μια πολιτική, σημείωσε, που στηρίζεται από την «προεδρία», την «κυβέρνηση» και την Τουρκία.

Αυτό που προέχει, λοιπόν, είναι να αποτραπεί η τουρκική επεκτατική πολιτική. Αυτό που προέχει είναι να καταστήσουμε τους τουρκικούς στόχους ανέφικτους. Σήμερα και όχι αύριο. Χρόνος δεν υπάρχει. Οι Τούρκοι προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Ο Ερντογάν εξήγγειλε «διεθνή διάσκεψη» για τα Βαρώσια το φθινόπωρο, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει. 

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου