Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Αφιέρωμα του CNN στο υποβρύχιο μουσείο Αγίας Νάπας

Insider
Από το philenews

To υποβρύχιο μουσείο της Αγίας Νάπας έχει ξεφύγει πλέον από τα στενά όρια της χώρας. Η φήμη του ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο επιβεβαιώνοντας τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του, ότι το Musan θα αποτελέσει ορόσημο για το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, αφού αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, που συνδυάζει τη φύση και την τέχνη με τρόπο που εντυπωσιάζει.

Το CNN Travel πήρε συνέντευξη από τον Τζέισον ντε Κέρες Τέιλορ, τον διάσημο ανά το παγκόσμιο καλλιτέχνη που δημιούργησε το MYSAN.

«Προσπάθησα να ενσωματώσω όσο το δυνατόν περισσότερες αναφορές στην κλιματική αλλαγή και την απώλεια των βιότοπων από την ρύπανση, ζητήματα που είναι σημαντικά και καθοριστικά στην εποχή μας», ανέφερε ο δημιουργός του έργου προσθέτοντας πως, «ελπίζω το μουσείο να αφήνει στον επισκέπτη ελπίδα, αλλά και την αίσθηση πως ο ανθρώπινος αντίκτυπος δεν είναι πάντα αρνητικός και μπορούμε να αντιστρέψουμε μερικά από τα πράγματα που έχουμε κάνει. Να σταλούν τα σωστά μηνύματα στις σημερινές γενιές αλλά και στις εταιρείες, πως έχουμε ευθύνη έναντι των νέων γενεών που έρχονται».

Όσον αφορά τα δημιουργήματα του ο Τέιλορ ανέφερε πως είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αναπτύσσεται σε αυτά η φυσική ζωή. «Μετά από πέντε ή έξι ημέρες, μπορούσα ήδη να δω μια λεπτή μεμβράνη από φύκια σε κάθε ένα από τα κεφάλια των γλυπτών, ενώ τα γλυπτά άρχισαν να επισκέπτονται ήδη μικρά νεαρά ψάρια. Αυτό ήταν πολύ ενθαρρυντικό και ανυπομονώ πραγματικά να επιστρέψω σε δύο μήνες και να δω πώς η θαλάσσια ζωή συγκεντρώνεται στο μουσείο».

Οι εργασίες στο Musan διήρκησαν δύο έως τρία χρόνια με τον Τέιλορ να αναφέρει πως η Πανδημία αποτέλεσε εμπόδιο για γρηγορότερη ολοκλήρωση του έργου.

Ο προϋπολογισμός του Υποβρύχιου Μουσείου Γλυπτικής Αγίας Νάπας ανήλθε στο €1.000.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου