Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

«Ατζέντα 2030» από τον Μακρόν, για μια Γαλλία στην κορυφή της Ευρώπης

Ο Γάλλος πρόεδρος, με το βλέμμα στραμμένο και στις εκλογές του 2022, παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής οικονομίας, ώστε να παράγει περισσότερο, να είναι αυτόνομη και πιο ανταγωνιστική. 

Είναι κοινό μυστικό ότι η «Ατζέντα 2010», την οποία εκπόνησε η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του αιώνα και συνέχισε πιστά η Άνγκελα Μέρκελ, αποτέλεσε κλειδί για την οικονομική ευρωστία της Γερμανίας. Το ίδιο συνέβη και με την κυριαρχία της στην ΕΕ και την ευρωζώνη, καθώς πρόσφερε στη χώρα σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των εταίρων της, το οποίο αναδείχθηκε κυρίως στη διάρκεια των δύο μεγάλων κρίσεων – της χρηματοπιστωτικής και της πανδημίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, λοιπόν, δεν θα μπορούσε παρά να διδαχθεί από το παράδειγμα της Γερμανίας και του Γκέρχαρντ Σρέντερ – αν και ορισμένοι θεωρούν ότι ο καλύτερος παραλληλισμός είναι με τον Σαρλ ντε Γκολ και το σχέδιο εκσυγχρονισμού της Γαλλίας που είχε επεξεργαστεί. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιχειρεί να κάνει με την «Ατζέντα 2030», την οποία παρουσίασε χθες αναλυτικά, να φέρει τη Γαλλία στην κορυφή της Ευρώπης.

Καινοτομία και εκβιομηχάνιση

Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου μαρτυρούν ότι δεν επιδιώκει τίποτε λιγότερο – έχοντας, προφανώς, στραμμένο το βλέμμα του και στις προεδρικές εκλογές του 2022. Στόχος μας είναι «να οικοδομήσουμε τη Γαλλία του 2030» και «να αναδείξουμε τους πρωταθλητές του αύριο, τόσο εδώ όσο και στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «χρειαζόμαστε μια Γαλλία που να παράγει περισσότερο», καθώς και ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να κερδίσουμε ταυτόχρονα τη μάχη της καινοτομίας και της εκβιομηχάνισης».

Επιδιώκουμε να «ενισχύσουμε τη βιομηχανική μας βάση πέρα από τους τομείς στους οποίους αριστεύουμε σήμερα, όπως η αεροναυπηγική, τα είδη πολυτελείας, τα φάρμακα και τα είδη διατροφής», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Μπρινό λε Μερ, απευθυνόμενος τη Δευτέρα στην Εθνοσυνέλευση.

Προκειμένου να επιτευχθούν όλα αυτά, ο Μακρόν ανακοίνωσε ένα πακέτο 30 δισ. ευρώ, μαζί με ένα συμπληρωματικό άλλων 4 δισ., το οποίο θα επενδυθεί μέσα στην επόμενη πενταετία, σε δέκα τομείς που αφορούν «στην καθημερινή ζωή» των Γάλλων. Αυτό δε, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, θα πρέπει να προστεθεί ουσιαστικά στο πακέτο των 100 δισ. που είχε ανακοινωθεί πέρυσι, για την αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας, μεγάλο μέρος του οποίου είχε κατευθυνθεί σε «πράσινες» δράσεις.

Ατομική ενέργεια και υδρογόνο

Από αυτά, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, ένα μεγάλο μέρος – κάπου 8 δισ. – θα κατευθυνθούν στον κλάδο της ενέργειας και στην προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα. Σύμφωνα δε με τις ανακοινώσεις Μακρόν, έμφαση θα δοθεί τόσο στον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μορφών και κυρίως την ατομική ενέργεια όσο και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο τόσο για την κατασκευή ενός μικρού αντιδραστήρα νέας γενιάς όπως επίσης και δύο μεγάλων μονάδων ηλεκτρόλυσης για την παρασκευή υδρογόνου. «Οφείλουμε να είμαστε ηγέτες στον τομέα του πράσινου υδρογόνου ως το 2030», όπως είπε ο ίδιος. Ισχυρίστηκε δε ότι η Ευρώπη δεν θα διαθέτει ποτέ επαρκή ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές προκειμένου να παράγει το υδρογόνο που θα απαιτείται για την κίνηση οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο βάρος δίνεται και στις μεταφορές. Για τον λόγο αυτό, 4 δισ. ευρώ προορίζονται για δράσεις στον συγκεκριμένο τομέα, όπως είναι η κατασκευή νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων, μπαταριών που θα τα εφοδιάζουν, καθώς και ενός «πράσινου» αεροσκάφους νέας γενιάς, που θα εκπέμπει πολύ μικρές ποσότητες διοξειδίου.

Πρώτες ύλες και ρομποτική

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλο ένα δισ. θα διατεθεί για τη διασφάλιση πρόσβασης στις αναγκαίες πρώτες ύλες και άλλα 6 δισ. για είδη που αφορούν στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τη ρομποτική. Σε αυτά θα πρέπει, ουσιαστικά, να προστεθούν και 2,5 δισ. για την εκπαίδευση του αναγκαίου επιστημονικού προσωπικού, καθώς και συνολικά 5 δισ. για την ενίσχυση των λεγόμενων start-ups.

Τέλος, σημαντικό κονδύλι – κάπου 2 δισ. ευρώ όπως ανακοινώθηκε – θα διατεθεί σε δράσεις για τον πολιτισμό, το διάστημα και την εξερεύνηση του πυθμένα των θαλασσών.

Όπως είναι φυσικό, βεβαίως, στο στόχαστρο του Μακρόν βρίσκονται και ευρείες μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς, όπως η αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, οι οποίες θεωρείται ότι μπορούν να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας και των προϊόντων που παράγει. Αυτό, άλλωστε, ήταν και από τα «κλειδιά» για την επιτυχία της γερμανικής «Ατζέντας 2010», με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το πρόβλημα, βεβαίως, για τον Μακρόν είναι ότι η Γαλλία δεν είναι Γερμανία και το δεύτερο σκέλος, αυτό των μεταρρυθμίσεων, δεν θα προχωρήσει «αναίμακτα». Παρ’ όλα αυτά, δεν χωράει αμφιβολία ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα είναι φιλόδοξο και έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

ΠΗΓΗ ot.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου