Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Πόλεμος νεύρων από τον Ερντογάν – Ανοίγει την βεντάλια των προκλήσεων σε Αθήνα και Λευκωσία – Στις ΗΠΑ ο Δένδιας

Στην Αθήνα παρακολουθούν της κινήσεις της Άγκυρας αλλά δεν αλλάζουν στρατηγική. Προτεραιότητα η αμυντική και διπλωματική θωράκιση της χώρας.

Σκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο με τις προκλήσεις να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Συνεχείς παραβάσεις των τουρκικών μαχητικών στο εθνικό εναέριο χώρο, έξοδος του "Oruc Reis" για έρευνες βόρεια της Κύπρου, αμφισβήτηση της ελληνική κυριαρχίας των νησιών ζητώντας εμμονικά την αποστρατικοποίησή τους και παρενοχλήσεις του "Nautical Geo" γαλλικών συμφερόντων που έκανε έρευνες στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, είναι μερικές από τις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας των τελευταίων εβδομάδων.

Το "ήρεμο" καλοκαίρι για το οποίο είχε συμφωνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν ανήκει στο παρελθόν, με την γειτονική χώρα να έχει επιστρέψει στην τακτική των απειλών. Η Αθήνα γνώριζε πως ο "μήνας του μέλιτος" θα τελείωνε, άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος αλλάζει συνεχώς στάση, ενδεικτικό του απρόβλεπτου χαρακτήρα του. Την ίδια στιγμή όμως τα προβλήματα για την Άγκυρα συνεχώς αυξάνονται σε αντίθεση με τους συμμάχους, ο αριθμός των οποίων διαρκώς μειώνεται.

Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στο "Βήμα της Κυριακής" εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς η Άγκυρα επιμένει στο "casus belli", ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών, μιλά για "Γαλάζιες Πατρίδες" και δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. "Τα περιθώρια ενός εποικοδομητικού διαλόγου είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα", είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η απομόνωση, οι δημοσκοπήσεις και η ασθένεια

Είναι η πρώτη φορά από την στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της Τουρκίας που ο Ταγίπ Ερντογάν είναι σε τόσο δύσκολη θέση. Η προσωπική του εικόνα στο εσωτερικό της χώρας του έχει πληγεί σημαντικά, το κόμμα του δημοσκοπικά κατρακυλάει όπως και η οικονομία της χώρας, ενώ ΗΠΑ και Ε.Ε. δεν είναι πλέον τόσο κοντά του όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Παράλληλα αυξάνονται τα σενάρια για την κατάσταση της υγείας του, τα οποία μπορεί να διέψευσε ο εκπρόσωπός του, όμως οι φωτογραφίες και τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν μια διαφορετική εικόνα.

Διεθνολόγοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την αντίδραση που θα υπάρξει από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν που είναι ιδιαίτερα στριμωγμένος. Υπενθυμίζουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η γειτονική χώρα στο ζήτημα του προσφυγικού και κυρίως τώρα μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η Ουάσιγκτον μπορεί να κρατά σε απόσταση στην Άγκυρα αλλά πιστεύουν πως αργά ή γρήγορα η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί λόγω του κομβικού γεωστρατηγικού σημείου που βρίσκεται η Τουρκία. Από την άλλη οι Βρυξέλλες ψάχνουν να βρουν τον βηματισμό τους μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την Γερμανική Καγκελαρία, αναζητώντας τον αντικαταστάτη της που πιθανότατα θα είναι ο Εμανουέλ Μακρόν.

Αθήνα: Μετά το Παρίσι ακολουθούν ΗΠΑ και Μ. Βρετανία

Στην Αθήνα η στρατηγική δεν αλλάζει παρά τον πόλεμο νεύρων από τον Ταγίπ Ερντογάν. Σαφώς παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις της Άγκυρας αλλά αποφεύγουν να ρίξουν νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης που επιζητά ο Τούρκος πρόεδρος. Μοναδικός γνώμονας της κυβέρνησης είναι η θωράκιση της χώρας σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο.

Μετά την ιστορική συμφωνία στο Παρίσι ακολουθεί η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Ουάσιγκτον για την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ στα πέντε χρόνια, κάτι που επιθυμούν και οι δύο πλευρές. "Η νέα συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής αυτής σχέσης – που με τη σειρά της συμπληρώνεται από τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τους βόρειους γείτονες μας, τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία", δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα αναμένεται επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν με την οποία θα "σφραγίζεται" η συμφωνία των δύο χωρών και στην οποία η Αθήνα επιθυμεί να είναι στο ίδιο κλίμα με εκείνη του Μάικ Πομπέο το 2020 που εγγυόνταν την ασφάλεια της χώρας μας.

Το βέβαιο είναι πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, ενώ η αύξηση του αριθμού των βάσεων αλλά και του χρόνου της αμυντικής συμφωνίας επιβεβαιώνει την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας, τόσο στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων όσο και της Μεσογείου. Παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων που θα βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις.

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να επισκεφθεί το Λονδίνο για την υπογραφή αμυντικής συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλωστε μετά το Brexit η Βρετανία αναζητά μεγαλύτερη πρόσβαση στην περιοχή της Μεσογείου κάτι το οποίο είχε επισημάνει ο Ντομινίκ Ράαμπ στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε συνάντηση που είχαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

 ΠΗΓΗ thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου