Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Μπορεί οι Αμερικανοί γραφειοκράτες να επιστρέφουν σε μία “φιλοτουρκική” πορεία; Όλα είναι πιθανά… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Σύγχυση αλλά και μέγα πρόβλημα, έχει προκαλέσει ένα προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ του τουρκικού TRT που φέρει τον Άμος Χόκσταιν, Ανώτερο Σύμβουλο για την Ενεργειακή Ασφάλεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να τάσσεται εναντίον της κατασκευής του αγωγού EastMed με απαξιωτικό τρόπο.

Το τουρκικό κανάλι δεν διευκρινίζει εάν οι δηλώσεις του κ. Χόκσταν έγιναν τώρα που πλέον είναι στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή πριν όταν ήταν πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα και εργαζόταν σε διάφορες ενεργειακές εταιρείες και οργανισμούς.
Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.
Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Χόκσταϊν, ο οποίος φαίνεται να φοράει δύο καπέλα:

Αν έκανε τις δηλώσεις ως πρώην αξιωματούχος, μπορεί να εξυπηρετούσε τα συμφέροντα άλλων χωρών και οργανισμών. Ο κ. Χόκσταϊν, μεταξύ των άλλων, εργοδοτήθηκε και από την κρατική ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, την οποια αργότερα κατηγόρησε για διαφθορά.




Αν όμως έγιναν οι δηλώσεις τώρα, από τη θέση του ανώτερου συμβούλου για την Ενεργειακή Ασφάλεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, καθώς ένα στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης δρα εναντίον των συμφερόντων του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, τρεις χώρες που αποτελούν γνήσιους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο επίμαχο ντοκιμαντέρ, ο κ. Χόκσταιν δηλώνει ότι δεν βλέπει την ανάγκη να υποστηρίξουν τον αγωγό οι Ηνωμένες Πολιτείες. (Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ)

Το χειρότερο όλων είναι ότι το ντοκιμαντέρ τον δείχνει να υποστηρίζει ένα αγωγό από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου προς την Τουρκία.

Είπε ο εν λόγω κύριος:

“Μπορείς να έχεις ένα πολύ πιο φτηνό αγωγό: να πάει από το Ισραήλ μέσω Κύπρου στην Τουρκία. Και η Τουρκία είναι ήδη συνδεδεμένη με την Ευρώπη και όλους τους γείτονές της κι επομένως έχει νόημα. Όσο ήμουν ειδικός σύμβουλος επί Ομπάμα είχαμε ανοιχτό διάλογο με την Τουρκία. Με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον τότε Υπουργό Ενέργειας. Το θέμα της ενέργειας ήταν σε πολλές συζητήσεις μεταξύ του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου Ερντογάν”.

Αλλά δεν διευκρινίζει από που θα περάσει ακριβώς. Από την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο ή από τα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία. Εκτός αν θα ξεκινήσει η άρον-άρον προσπάθεια να κλείσουν και το Κυπριακό προς όφελος της κατοχικής δύναμης.

Κλείνοντας να αναφέρω μία πληροφορία που διακινείται τις τελευταίες ώρες. Ότι ο κ. Χόκσταϊν ήταν αυτός που έγραψε το περίφημο non paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με το οποίο ανακοινωνόταν η αμερικανική απόφαση να μην υποστηριχθεί ο EastMed.

Το χειρότερο όλων που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, είναι ότι οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ -ένας εκ των οποίων είναι ο κ. Χόκσταϊν- επιστρέφουν σε μία “φιλοτουρκική” πορεία σε μία στιγμή κατά την οποία η Τουρκία έχει συμμαχήσει με τη Ρωσία και άλλες παρόμοιες χώρες, εναντίον της Δύσης.

Την ίδια στιγμή, έχουμε και κινήσεις από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, που εξοργίζουν την Τουρκία και έχουν μπερδέψει τους διπλωματικούς αναλυτές… Εκτός αν κάνει ο καθένας ότι θέλει και ανάλογα με τα συμφέροντά του.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου