Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Σταυραετέ, ζήτα σήμερα ακρόαση Θεού! Δεν πάει άλλο…

Γιώργος Καλλινίκου   

Φτάνει Γρηγόρη! Εξήντα πέντε χρόνια είναι πλέον υπερβολικά πολλά. Ζήτα σήμερα ακρόαση Θεού! Πήγαινε και ζήτησέ του να σου δώσει άδεια. Να έρθεις για λίγο καιρό ξανά εδώ. Εξήγησέ του, ότι το χρυσοπράσινο φύλλο έχει καεί. Ότι οι γενεές που ακολούθησαν αποτύχαμε. Ότι δεν μπορούμε πια. Εξήγησέ του, ότι έχουμε πια βουλιάξει. Εγκλωβιστήκαμε στα λασπόνερα της διαφθοράς. Και στο βούρκο του χρηματισμού και της απληστίας. Εξήγησέ του, ότι το λαμπρό φως το οποίο αναδύθηκε από τη μικρή σπηλιά του Μαχαιρά εκείνη την ιστορική 3η Μαρτίου, έσβησε. Ότι η μικρή αλλά λατρεμένη μας πατρίδα έχει προ πολλού βυθιστεί στο πυκνό σκοτάδι!

Ζήτα σήμερα ακρόαση Θεού Γρηγόρη! Εξήγησέ του, ότι δεν αντέχεις να βλέπεις το κατάντημά μας. Ότι η ψυχή σου παρέμεινε επί 65 χρόνια πάνω από το ηρωικό βουνό. Αλάθητος φάρος. Φωτίζοντας τη λεωφόρο την οποία οφείλαμε να ακολουθήσουμε. Ιδίως οι ηγέτες που ακολούθησαν. Εξήγησέ του την τραγικότητα. Ότι ασήμαντοι ηγετίσκοι παρέκαμψαν τη λεωφόρο. Επέλεξαν να ακολουθήσουν σκοτεινά μονοπάτια. Εκείνα τα οποία οδήγησαν σε επαναλαμβανόμενες υποχωρήσεις. Ατιμωτικούς συμβιβασμούς. Ιεράρχησαν ταπεινωτικούς στόχους, που ουδόλως συνάδουν με τα σπουδαία ιδανικά τα οποία σε οδήγησαν στην ανυπέρβλητη θυσία. Εξήγησέ του, ότι εσύ θυσιάστηκες για την πατρίδα. Κι αυτοί οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στην εγκληματική διχοτόμηση.

Ζήτα σήμερα ακρόαση Θεού Γρηγόρη! Θύμισέ του, τα τελευταία σου Χριστούγεννα το 1956. Βρισκόσουν στο σπίτι του Παπαχριστοδούλου μαζί με άλλους αγωνιστές. Θύμισέ του, τι είχες πει στους αντάρτες σου: «Προσέξετε βρε. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η μοίρα του καθενός μας. είτε ζήσουμε είτε πεθάνουμε, ένα θα είναι το έπαθλο του αγώνα μας για νεκρούς και ζώντες. Η Κύπρος να γίνει ελληνική και να ζήσει ελεύθερη και ευτυχισμένη. Όσοι επιζήσουν να μην επιδιώξουν ανταμοιβές και αξιώματα. Πάνω απ’ όλα, η αγάπη και η ομόνοια είναι καθήκον και χρέος προς την πατρίδα».

Τόσο μεγαλείο. Και όμως, φρόντισαν οι επιζήσαντες και οι επόμενοι που ήρθαν, να το δολοφονήσουν. Ελάχιστοι έκαναν πράξη την υπέρτατη αξία η οποία εμπερικλείεται στα λόγια σου. Οι πλείστοι αναλώθηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν, σε διαμάχη για ανταμοιβές και αξιώματα. Εμφάνισαν το χείριστο πρόσωπο. Αναπόφευκτα οδηγήθηκαν στην ακραία και καταστροφική διχόνοια. Εξιδανίκευσαν τον ατομικισμό. Ιεράρχησαν ως ύψιστους στόχους τον πλούτο, τη χλιδή και τις εγκληματικές δοσοληψίες σε σκοτεινά δωμάτια. Κυνηγώντας το εύκολο κέρδος, έναντι οποιοδήποτε τιμήματος.

Ζήτα σήμερα ακρόαση Θεού Γρηγόρη! Εξήγησέ του, ότι οι στίχοι του τεράστιου Μόντη, δυστυχώς, αποδείχτηκαν προφητικοί: «Δε γίνουνται σήμερα αυτά τα πράγματα, Γρηγόρη/ Αυτά τα παράτησε ο κόσμος/ χιλιάδες χρόνια τώρα/ και τ᾽ αφυδάτωσε και τα ταρίχεψε/ και τα ᾽κανε παραμύθια/ για τ᾽ αναγνωστικά των παιδιών/ γιατί αρέσουν στα παιδιά οι Θερμοπύλες/ και τα «υπό σκιάν» και τα «μολών λαβέ»/ Δεν τα ᾽βαναν για να τα επαναλαμβάνουμε». Εξήγησέ του, ότι ο ποιητής προϊδέαζε για τη τραγική συνέχεια. Για τον εκμαυλισμό των επόμενων γενεών. Για τη διολίσθηση από την κορυφή με τα σπουδαία ιδανικά στον γκρεμό της ασυδοσίας.

Ζήτα σήμερα ακρόαση Θεού Γρηγόρη! Εξήγησέ του, ότι πρέπει να προλάβεις να σώσεις τους νέους και τα παιδιά. Εξήγησέ του, ότι μόνο «αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα». Πες του, ότι αυτή η ελπίδα δεν μπορεί να παραμείνει ζωντανή σε έναν τόπο, όπου οι ηγέτες είναι τόσο μικροί και τόσο άψυχοι. Εξήγησέ του, ότι το κατάντημα τους σβήνει και το αμυδρό φως της ελπίδας. Ότι πλέον έχουν αλλάξει τους όρους. Όπως εύστοχα είχε υπογραμμίσει φίλος εκπαιδευτικός προ καιρού, πλέον, η ελευθερία θεωρείται εξτρεμισμός. Και η δουλοπρέπεια ρεαλισμός. Εξήγησέ του, ότι τέτοιοι όροι, οδηγούν τη μια γενιά μετά την άλλη σε κακοτράχαλους γκρεμούς.

Ζήτα σήμερα ακρόαση Θεού Γρηγόρη! Εξήγησέ του, πως όσοι απέμειναν ακόμη ζωντανοί (ηθικά και πνευματικά) σε εκλιπαρούν να κατέβεις κάτω. Ζήτα του άδεια. Να έρθεις για λίγο καιρό. Είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε εκείνο, που ξανά τόσο προφητικά, καλούσε ο Μόντης: «Να πάρουμε μια σταγόνα απ' το αίμα σου να καθαρίσουμε το δικό μας, να πάρουμε μια σταγόνα απ' το αίμα σου να μπολιάσουμε το δικό μας».

Ζήτα σήμερα ακρόαση Θεού Γρηγόρη! Δεν βλέπεις ότι πια, εκεί στην ηρωική σπηλιά, τα πουλιά σίγησαν; Δεν βλέπεις ότι εκεί στο παλληκαρόβουνο, τα σύννεφα έχουν εγκατασταθεί μόνιμα και δεν κάνει πια ξαστεριά; Δεν υπάρχει πια άλλος τρόπος! Μόνο μια σταγόνα από το αίμα σου μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να αφήσει πίσω κάθε πολιτικό νάνο και κάθε άψυχο ηγετίσκο. Μόνο έτσι μπορεί να δούμε αληθινό φως στην άκρη της προδομένης σήραγγας!

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου